0.1 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPersoanele fizice fără serviciu plătesc 222 de lei la pensie

Persoanele fizice fără serviciu plătesc 222 de lei la pensie

Câteva categorii de persoane trebuie să își facă bine calculele. Acestea vor plăti ceva mai mulți bani la stat sub formă de contribuții (Foto: Arhiva GdS)
Câteva categorii de persoane trebuie să își facă bine calculele. Acestea vor plăti ceva mai mulți bani la stat sub formă de contribuții (Foto: Arhiva GdS)

De anul acesta și persoanele fără venituri care încheie contract cu Casa de Pensii, dar și PFA-urile achită aceeași sumă minimă drept contribuție la pensii. Procentul este de 26,3% din venitul impozabil, dar nu mai puțin de 35% din salariul mediu brut pe țară.

Persoanele fizice care mai au puțin până la pensie, dar nu au vechimea necesară în muncă pentru a se pensiona și nu mai au nici un serviciu pot să încheie cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj un contract și să își plătească la stat contribuția la asigurările sociale (CAS) pentru perioada pe care o mai au de acoperit pentru a-și completa vechimea. Dar această contribuție la pensii se calculează ca fiind la nivelul a 35% din câștigul salarial mediu brut pe țară folosit la fundamentarea bugetului de stat, care anul acesta a crescut la 2.415 lei de la 2.298 de lei, cât fusese anul trecut. Deci, contribuția la CAS a acestor persoane nu poate fi mai mică decât 222,3 lei pe lună. În anii anteriori, această contribuție a fost chiar mai mare, de 252 de lei pe lună, apoi a fost 211, iar din octombrie 2014 ajunsese la 220 de lei, astfel că această contribuție minimă crește în funcție de evoluția salariului. Deci, plătesc această contribuție doar aceia care doresc să mai fie asigurați la pensii pentru o perioadă de timp, și nu este o măsură obligatorie pentru toți cei care nu au venituri.
„Contribuția minimă la pensie de anul acesta pentru cei care au contract cu Casa de Pensii crește ușor de la 220 de lei pe lună la 222,3 lei, în funcție de salariul mediu brut pe țară avut în vedere la stabilirea bugetului asigurărilor sociale pe 2015. Anul trecut au încheiat contracte cu CJP Dolj aproximativ 1.000 de persoane“, a declarat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj.
Procentul de CAS la care se fac toate calculele a scăzut față de anul trecut de la 31,3% (20,8% reprezenta contribuția angajatorului și 10,5% – contribuția angajatului la CAS), la 26,3% anul acesta. S-a redus procentul care se aplică la salariu la 26,3%, pentru că au scăzut contribuțiile angajatorului la CAS cu cinci puncte procentuale. Așadar, procentul de 26,3% se aplică unei cote de 35% din salariul mediu brut de 2.415 lei, iar o persoană care vrea să fie asigurată și care încheie un contract cu Casa de Pensii va plăti lunar minimum 222,3 lei, adică (2.415×35%)x26,3%lei.

Și PFA-urile plătesc ceva mai mult la stat

Conform Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat, și persoanele fizice autorizate (PFA) plătesc anul acesta tot 26,3% drept sume datorate la sistemul de pensii, după ce a scăzut CAS pentru angajatori cu cinci puncte procentuale. De la 1 ianuarie, PFA-urile nu pot plăti drept asigurări sociale mai puțin de 222,3 lei pe lună, dar nu pot achita nici mai mult de 3.175,72 lei pe lună, potrivit legislației fiscale. Concret, procentul de 26,3 % nu poate fi aplicat unui venit „mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat“, potrivit avocatnet.ro. Într-un final, persoanele care desfășoară activități economice organizate ca PFA-uri au de plată către pensii minimum 222,3 lei pe lună, indiferent ce venituri realizează și maximum de 3.175,72 lei pe lună.

Persoanele cu venituri doar din chirii plătesc asigurări de sănătate la nivelul salariului minim

Persoanele care înregistrează doar venituri din chirii și cele care au venituri doar din intermedieri financiare plătesc la stat contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 5,5% din venit, dar nu mai puțin de contribuția calculată la nivelul salariului minim pe țară. Cum salariul minim a crescut de la 1 ianuarie de la 900 la 975 de lei pe lună, atunci și contribuția minimă la CASS a crescut cu câțiva lei. Reprezentanții Fiscului doljean spun că vor plăti ceva mai mulți bani la stat drept contribuție la CASS persoanele care au doar venituri din chirii, din dobânzi bancare și din tranzacții financiare și nu mai au alte venituri. Așa se face că o persoană care nu are salariu sau pensie, dar are la bancă niște bani care îi aduc un venit lunar de 20 de lei, de exemplu, să plătească pentru ei o contribuție la Sănătate de 54 de lei pe lună. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS