Distribuitorul de alimente, apă și băuturi se mută din cartierul Brazda lui Novac. Compania și-a construit noul sediu la ieșirea din municipiu, pe Centura de Nord. Managerul Nitela susține că noul spațiu de depozitare a mărfurilor „este cea mai mare investiție privată din Craiova, din ultimul an“.
Compania Nitela – distribuitor de alimente și băuturi pe zona Olteniei – își dezvoltă afacerea investind în spații de depozitare și de birouri care se întind pe o suprafață impresionantă, la ieșirea din oraș, pe Centura de Nord a orașului.
„Este vorba despre un depozit cu o suprafață de 7.000 de metri pătrați și 1.000 de metri pătrați de birouri, iar în cadrul acestor spații de depozitare pe care le-am construit va fi și o zonă cu spații de congelare-refrigerare. La final, valoarea investiției va fi de aproximativ trei milioane de euro, fără a lua în calcul terenul. Investiția este realizată din fonduri proprii și fonduri atrase. Avem un credit de investiție. Ajunsese o frână în dezvoltarea societății poziția pe care o aveam în Brazdă și de aceea ne-am decis de mai mult timp să ne mutăm la marginea orașului, atât pentru binele nostru, cât și pentru binele cetățenilor care locuiesc în blocurile vecine locului unde avem noi sediul cel vechi, în cartierul Brazda lui Novac“, a declarat, pentru GdS și alege tv, managerul firmei Nitela, Emilian Niță. Mutarea companiei în noul sediu se va face în două etape, a mai spus Niță. La sfârșitul lunii martie vor fi mutate depozitele de alimente, apă și băuturi, iar la sfârșitul lunii aprilie se vor muta și birourile.
Niță susține că, după ce activitatea companiei se mută la noul sediu, cu noile spații de depozitare, atunci afacerea Nitela va crește: „Pe lângă producătorii actuali cu care avem contracte suntem în discuții și cu mai mulți producători, pentru a fi reprezentantul lor pe Oltenia“.
Importă produse HORECA din Italia, Spania, Grecia
Un spațiu de depozitare mai mare deschide oportunități de afaceri pentru firmă chiar și peste graniță. Ca planuri de business, Nitela vrea să își extindă activitatea cu importuri de produse HORECA (produse pentru hoteluri, restaurante și baruri) din diverse state europene, cum ar fi Italia, Spania și Grecia. „Efectele în ceea ce privește creșterea afacerii companiei se vor vedea din 2016“, spune Niță.
Concurența în domeniul distribuției de produse alimentare vine din partea supermarketurilor, care ar fi avantajate de autorități, spune Niță. „În nici o țară europeană nu există supermarketuri mari în mijlocul orașelor. Nici un supermarket mai mare de 400 de metri pătrați nu are ce să caute în oraș, sufocă și traficul, dar și viața micilor comercianți autohtoni. În alte state, toate acestea sunt la marginea orașelor“, a precizat managerul Nitela.
Compania a ajuns la 300 de angajați
Nitela activează în județele Dolj, Olt și Mehedinți, unde distribuie 1.940 de produse, informează compania. În toate cele trei județe, Nitela a ajuns la 300 de angajați, dar cei mai mulți dintre ei (aproximativ 200) sunt în Craiova.
Managerul Nitela are un respect deosebit pentru clienții și pentru angajații săi: „Echipa de vânzări este foarte importantă pentru mine. Ei sunt motorul firmei și îi prețuim. Noi avem două valori deosebite în firmă: clienții și angajații. Ei sunt ca un patrimoniu deosebit pentru firmă. Fără ei, noi nu am exista“.
Utilitățile și drumurile bune, chestiuni necesare dezvoltării unei afaceri
În construirea noului sediu, Nitela a întâmpinat și probleme, legate de conectarea la rețelele de utilități, în special la gaze naturale și la energie electrică. Deși în vecinătatea Craiovei s-a realizat o investiție de trei milioane de euro, investitorului i-au trebuit șapte luni să se conecteze la utilități.
„Când ar trebui să ne ajute, în general, furnizorii de gaze și energie tergiversează foarte mult lucrurile. A durat șapte luni de când am depus documentele și până când ne-au montat contoarele și am fost conectați. Este foarte mult. Gândiți-vă că noi puteam să avem gaze iarna și să consumăm și toată lumea era mulțumită. Dar așa, nici ei nu au avut consum, iar noi am avut activitatea îngreunată. La curent tot așa: sunt foarte reticenți în a monta transformatoare, deși investiția se face pe cheltuiala investitorului“, a mai spus Emilian Niță.
Pentru ca o afacere să se desfășoare în condiții normale și infrastructura rutieră trebuie să vină în sprijinul investitorilor privați. „Chiar dacă la nivelul primăriei se vede o deschidere către investitori și investiții, cred că ar fi bine să includă în reparații drumul de la Consul până la intersecția cu Centura de Nord, deoarece de când s-a închis Bariera Vâlcii tot traficul greu se face pe acest segment de stradă, care s-a deteriorat și necesită atât reparații de moment, cât și reparații generale. Pentru investitori este important acest drum, mai ales că această zonă de la Centura de Nord s-a dezvoltat foarte mult și traficul este intens pe acel drum. Infrastructura de aici și din țară, în general, nu ne permite să avem timp bun de livrare a mărfii, iar costurile sunt mari și din cauza stării precare a drumurilor“, a mai arătat omul de afaceri.
Managerul Nitela le cere scuze vecinilor din Brazdă
Locatarii din vecinătatea sediului Nitela din Brazdă au fost deranjați de tirurile care ajungeau la companie și opreau în parcarea din zonă. Cu ocazia schimbării sediului în afara orașului, Emilian Niță a dorit să își ceară scuze față de vecinii din Brazdă. „Așa cum am promis într-un articol de acum doi ani din Gazeta de Sud, îmi cer scuze vecinilor de la vechiul sediu al firmei, din cartierul Brazda lui Novac, și le mulțumesc pentru înțelegerea avută în toți acești ani“, a spus managerul Nitela.