5.6 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul vă numără toți banii din conturi

Fiscul vă numără toți banii din conturi

ANAF va putea afla, zi de zi, tot ce „pică“ în conturile bancare ale contribuabililor
ANAF va putea afla, zi de zi, tot ce „pică“ în conturile bancare ale contribuabililor

ANAF va afla zilnic cine își deschide conturi în bănci, cine le închide și ce rulaje efectuează prin ele. Prevederea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Până acum, instituțiile de credit furnizau Fiscului datele despre conturi la interval de două săptămâni, timp suficient ca unii datornici să își deschidă rapid conturi, să ridice banii încasați și să dispară fără urmă.
Băncile vor furniza zilnic Fiscului conturile clienților, începând cu 1 ianuarie 2016. Până acum, băncile furnizau astfel de date o dată la două săptămâni. Prevederea există în Legea nr. 207/2015 care reprezintă noul Cod de Procedură Fiscală și care va intra în vigoare la începutul anului viitor. Articolul nr. 61 din actul normativ enunțat prevede că la solicitarea Fiscului, băncile pot da inclusiv sumele existente în conturile unor persoane fizice și juridice, precum și rulajele efectuate de către aceste persoane, prin respectivele conturi. În rest, zilnic, instituțiile de credit vor furniza către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) date legate de cine a înființat conturi, cine le-a închis și cine este autorizat să ridice banii din acele conturi.
Iată cum sună exact textul de lege, care va intra în vigoare de la anul. „Art. 61. – (1) Instituțiile de credit au obligația ca, la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele și/sau soldurile, să furnizeze informații despre conturile deschise la acestea, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.
(2) Instituțiile de credit sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, următoarele informații: a) lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum și datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea“.

Cum era fentat statul cu contul bancar

Până acum, Fiscul primea informații de la bănci doar când se deschide și se închide un cont bancar, dar acele date se furnizau de către instituțiile de credit de două ori pe lună. Potrivit unor surse din Fiscul doljean, „rețeta“ datornicilor și a evazioniștilor era simplă: deschideau rapid conturi la diverse bănci, primeau sume de bani din diverse operațiuni, împuterniceau diverse persoane să ridice banii, iar după ce îi încasau rapid și îi transformau în numerar, acele persoane închideau contul bancar. Banca raporta la ANAF abia după două săptămâni, iar până intrau datele efectiv în sistem și ajungeau la nivel local trecea și mai mult timp. În acest interval, evazioniștii puteau dispărea fără urmă cu banii, iar conturile bancare erau de mult închise. Statul nu mai putea face popriri, că nu mai avea pe ce.
Din ianuarie încolo, ANAF poate să știe și ce rulaje s-au făcut prin acele conturi, dar și ce disponibil mai există depozitat de firme și persoane fizice în acele conturi bancare. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, spune că noile prevederi ale noului Cod de Procedură Fiscală, de a fi informat zilnic Fiscul despre deschideri și închideri de conturi, dar și despre disponibilul din acele conturi ale datornicilor, ar fi atât în avantajul Fiscului, cât și în avantajul contribuabilului. „Prin noile prevederi se asigură eficiența activităților prin poprire. În prezent, când poprim conturile debitorilor, noi le poprim toate conturile pe care le au ei deschise la mai multe bănci. De multe ori, se poprește de trei ori suma datorată bugetului de stat de către debitor, apoi trebuie să îi restituim noi banii încasați în plus. Dar după noile prevederi fiscale o să se știe clar și în orice moment în ce conturi are disponibil debitorul și vom popri doar acele conturi“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova. El a mai spus că noile măsuri prin care băncile vor informa zi de zi Fiscul despre conturile bancare ale clienților lor ar fi în avantajul inspectorilor fiscali, care ar putea face analize între datele din evidențele contabile, unde rulajele pot fi mai mici decât sumele care se „perindă“ prin conturile bancare ale acelor contribuabili.

Casetele de valori, la control!

Potrivit noii legi, băncile sunt obligate să transmită Fiscului inclusiv „lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum și încetarea contractului de închiriere“. Mihai Antonescu spune că, până acum, nu era posibilă cunoașterea persoanelor care închiriază casete de valori la diverse bănci, astfel că din 2016, banii depozitați în respectivele casete de valori de diverse persoane ar putea fi popriți, în favoarea Fiscului și în contul datoriilor pe care le au către stat titularii contractelor de închiriere a casetelor respective.

Care este procedura

Fiscul are o bază de date comună, cu informații despre conturi bancare ale societăților și persoanelor fizice. După ce datele de la bănci ajung la ANAF central, acestea pot fi utilizate printr-un soft special de către cei de la Fisc, din teritoriu sau de alte autorități publice locale, la cererea acestora.
De asemenea, potrivit tot art. 61 din noul Cod de Procedură Fiscală „(4) Persoanele fizice, persoanele juridice și orice alte entități care au obligația transmiterii de informații către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare, transmit concomitent și pe același format informațiile respective și către ANAF“.

89.000 de conturi poprite în Oltenia

Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, anul acesta au fost poprite peste 89.000 de conturi în Oltenia, deschise pe numele unor persoane fizice și juridice care aveau datorii către bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale. Până la sfârșitul anului, băncile vor informa Fiscul de două ori pe lună despre închideri și deschideri de conturi bancare. Noile prevederi legate de informări zilnice din partea băncilor către organele fiscale centrale vor intra în vigoare de la anul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS