5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum pot accesa fonduri europene cei din mediul rural

Cum pot accesa fonduri europene cei din mediul rural

Fermierii pot accesa fonduri și pentru activități neagricole, dar trebuie să fie organizați ca firme sau cel puțin ca PFA (FOTO: arhiva GdS)
Fermierii pot accesa fonduri și pentru activități neagricole, dar trebuie să fie organizați ca firme sau cel puțin ca PFA (FOTO: arhiva GdS)

Persoanele și firmele din mediul rural pot obține fonduri nerambursabile pentru diverse activități economice care nu au neapărat legătură cu agricultura. GdS vă explică, în cele ce urmează, câți bani se pot obține din fon­duri nerambursabile, ce activități sunt eligibile și ce trebuie să facă firmele și persoanele fizice din mediul rural pentru ca proiectele lor să treacă de evaluare.

Persoanele din mediul rural care funcționează ca o entitate economică și firmele înregistrate la țară pot accesa fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pe mai multe submăsuri ce se referă la activități neagricole. „Avem submăsura 4.1, care e dedicată investițiilor în exploatațiile agricole, submăsura 4.2 privind procesarea produselor agricole, submăsura 6.1 «Instalarea tinerilor fermieri», submăsura 6.3 pentru fermele mici, dar și alte submăsuri pentru investiții în activități neagricole în mediul rural. (…) Noi sperăm ca din luna aprilie să se poată depune proiecte pe aceste măsuri, care au fost foarte căutate anul trecut“, a precizat directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Dolj, Daniel Popescu.

Fonduri pentru tinerii fermieri

Pe submăsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri“ se pot obține până la 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea fermei, spre deosebire de anii anteriori, când se puteau obține maximum 40.000 de euro. Pot accesa fonduri pe această submăsură persoanele care se mută în mediul rural sau au deja domiciliul într-o localitate rurală. Pentru a fi eligibile, persoanele care aplică pe această submăsură trebuie să aibă până în 40 de ani.

Sunt căutate fondurile pentru investiții neagricole

Daniel Popescu a precizat că, anul trecut, a existat un mare interes din partea firmelor doljene din mediul rural, care au aplicat pe submăsurile 6.2 și 6.4 cu finanțare prin PNDR
Daniel Popescu a precizat că, anul trecut, a existat un mare interes din partea firmelor doljene din mediul rural, care au aplicat pe submăsurile 6.2 și 6.4 cu finanțare prin PNDR

Ghidurile pentru noi submăsuri pe PNDR se află în dezbatere publică. Se pot trimite propuneri de îmbunătățire a acestor ghiduri până pe 7 martie. Directorul Daniel Popescu spune că, anul trecut, aceste submăsuri au fost foarte căutate și s-au depus destul de multe proiecte pentru începerea și continuarea de investiții în mediul rural.
Au mai fost lansate Ghidurile pe următoarele submăsuri: sM 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”; sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”; sM 16.4 și sM 16.4a „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol”, dar și pentru altele.
Pe submăsura 6.4 pot fi finanțate diverse activități din mediul rural, din care amintim: „Activități de producție (fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice etc.); activități meșteșugărești (activități de artizanat și alte activități tradiționale nonagricole (olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.); activități turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică); furnizarea de servicii, construcții și reconstrucții“ și altele, potrivit Ghidului solicitantului, postat spre dezbatere publică pe site-ul www.apdrp.ro.
Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile și întreprinderile neagricole existente în mediul rural; fermieri sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim pe PFA) care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi neagricole în zona rurală, dar și alte societăți comerciale care activează în mediul rural, inclusiv societățile nonagricole.

Pot accesa sume între 50.000 și 200.000 de euro

Cei din mediul rural care depun proiecte pe submăsura 6.2 pot accesa până la 50.000 de euro pentru activități economice diverse și până la 70.000 de euro dacă investesc în producție, cabinete medicale și veterinare. Ajutorul financiar nerambursabil provine în totalitate de la UE, iar beneficiarii nu au nici o cotă de cofinanțare. În schimb, pe submăsura 6.4 se pot obține până la 200.000 de euro, dar cofinanțarea beneficiarilor variază între 10 și 30%, în funcție de activitatea aleasă.

Hibele submăsurilor PNDR

GdS a contactat un spe­cialist în consultanță pe PNDR, pentru a afla hibele noilor finanțări care ar putea împiedica fermierii și alte entități economice din mediul rural să acceseze banii. Acesta a precizat că noile ghiduri lansate în dezbatere publică au aceleași probleme ca și vechile submăsuri. „Una dintre cele mai mari probleme pe submăsura 6.2 va fi aceea că se consideră crearea de condiții artificiale dacă beneficiarii au mai avut rude de gradul al doilea care au beneficiat anterior de finanțare. În acest caz, proiectul nu este considerat eligibil. Or aceasta este o mare hibă a submăsurii PNDR, pentru că rudele de gradul II ale beneficiarilor anteriori practic nu mai pot accesa fonduri. La țară sunt familii numeroase și, de multe ori, un potențial beneficiar poate avea și în satul vecin o rudă de gradul doi“, a explicat consultantul. El a mai precizat că la ultima sesiune de proiecte depuse pe submăsura 6.2 au existat hibe în ceea ce privește crearea condițiilor artificiale, adică acele condiții din cauza cărora un proiect poate fi declarat neeligibil, și anume: „Dacă doi beneficiari din aceeași localitate ai unor proiecte pe această submăsură au avut același consultant, atunci se consideră «condiții artificiale» și acele proiecte nu sunt eligibile. Este un indicator ce pune presiune pe beneficiar. Și acest aspect a fost preluat în noul ghid aflat spre consultare. O altă problemă este cea legată de complementaritatea activității economice pe care vrea beneficiarul să o desfășoare. Această opreliște este foarte dură, pentru că nu e o măsură obiectivă, lasă loc de interpretări și rămâne la latitudinea evaluatorului să decidă dacă activitatea pe care vrea beneficiarul să o desfășoare este complementară sau nu“. În cazul în care solicitanții de finanțări prin PNDR pe această submăsură doresc să obțină finanțări pentru o activitate complementară celei pe care deja o desfășoară în mediul rural sau pe firma aplicantă, atunci proiectul va fi respins. Cu alte cuvinte, noile activități economice ce ar urma să fie finanțate din fonduri nerambursabile ar trebui să fie independente de cele existente, adică de cele desfășurate deja de acel agent economic aplicant.

Încep informările în mediul rural

Directorul OJFIR Dolj, Daniel Popescu, a precizat că începând de astăzi, 3 martie, se organizează întâlniri în mediul rural, în fiecare localitate, cu potențiali beneficiari de fonduri nerambursabile, pentru a le explica oamenilor cum pot depune proiecte și accesa banii. „Conducerea agenției a luat decizia ca oficiile județene să participe la o acțiune de promovare în cadrul județului și vom merge cu două echipe în toate localitățile din județul Dolj, unde vom discuta cu potențialii beneficiari ai zonei rurale despre ce posibilități au de a accesa fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală“, a precizat Daniel Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS