6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-au scumpit apartamentele tranzacționate prin „Prima Casă“

S-au scumpit apartamentele tranzacționate prin „Prima Casă“

Gheorghe Lăpădat, directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV (FOTO: Lucian Anghel)
Gheorghe Lăpădat, directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV (FOTO: Lucian Anghel)

Garanția medie acordată persoanelor fizice din Oltenia pentru locuințele achiziționate prin „Prima Casă“ a crescut în 2016, față de 2015, ceea ce arată că locuințele s-au scumpit cu aproximativ 2.500 – 3.000 de euro, în medie, anul acesta față de anul trecut. Cele mai multe prețuri la locuințe au crescut în Dolj și, mai ales, în Gorj. Aflați din articol care sunt motivele.

Cele mai multe credite ipotecare au fost acordate prin programul „Prima Casă“. Banii alocați prin acest program s-au epuizat la mai multe bănci de la finele lunii aprilie. Săptămâna trecută s-au realocat 500 de milioane de lei la nivel național, iar hotărârea de guvern a fost publicată vineri, în Monitorul Oficial. Directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) – instituție care acordă garanții persoanelor fizice care se împrumută prin „Prima Casă“, Gheorghe Lăpădat, a spus la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV că peste câteva zile se vor putea depune dosare pe „Prima Casă“ la băncile care sunt înscrise în program, iar în aceste zile sunt analizate dosarele de finanțare depuse înainte ca plafoanele să se epuizeze la mai multe bănci.

Val de cereri de locuințe în 2016, din cauza legii dării în plată

Nu se știe pentru cât timp va ajunge plafonul realocat de 500 de milioane de lei, având în vedere că, la nivel național, cele 1,3 miliarde de lei puse la bătaie pentru „Prima Casă“ s-au epuizat până la începutul lunii mai. Gheorghe Lăpădat e explicat că, până la apariția Legii dării în plată, dezbaterile intense pe marginea acelei legi au creat anumite situații în piață, sporind foarte mult cererea pentru locuințe prin „Prima casă“. „De la începutul anului ne-am confruntat atât noi ca instituție care acordă garanția, cât și cele 18 bănci înscrise în program, în calitate de finanțatori, cu un număr crescut de solicitări pentru programul «Prima Casă», iar plafonul anual de garantare, respectiv suma de 1,3 miliarde de lei, a fost epuizat la 1 mai“, a precizat Gheorghe Lăpădat, la emisiunea „Economia Sudului“. Dacă la nivel național s-au acordat credite pentru 13.100 de persoane anul acesta, din Oltenia au beneficiat de finanțări prin respectivul program pentru achiziționarea unei locuințe 705 persoane fizice, ceea ce este foarte mult față de anii anteriori. În anul 2014 au fost 1.300 de solicitări de finanțare și de garantare în Oltenia, pe tot anul, în 2015 au fost 1.588 de cereri, iar pe primele luni din 2016 se poate observa că solicitările de garanții prin „Prima Casă“ reprezintă deja aproape 45% din numărul total de cereri de finanțare/garantare înregistrate pe tot anul 2015, a explicat Gheorghe Lăpădat.
În cele din urmă, piața imobiliară s-a temperat după ce legiuitorii au decis ca „Prima Casă“ să nu intre sub incidența Legii dării în plată.

tabel 1

Au crescut prețurile locuințelor, în medie, cu 2.500 – 3.000 de euro

În ultimii trei ani se observă că prețurile de tranzacționare a locuințelor au urcat. Cea mai mare creș­tere s-a înregistrat în 2016. „Valoarea de tranzacționare a locuințelor prin «Prima Casă» a crescut simțitor în 2016 față de anii anteriori și dacă în anul 2014, spre exemplu, finanțarea medie pe Oltenia era de de 29.100 de euro, în 2015 era de 29.900 de euro. În prezent, finanțarea medie pe Oltenia este de circa 33.100 de euro. Deci a urcat, iar un trend ascendent în valoarea de tranzacționare s-a simțit cu preponderență în județele Dolj și Gorj, chiar mai intens în Gorj față de Dolj. Dacă garanția medie în Gorj era cifrată la 28.000 de euro, acum este undeva la 32.000 de euro“, a explicat directorul general al Fondului Local de Garantare Craiova, filiala regională a FNGCIMM. Gheorghe Lăpădat a explicat care sunt motivele scumpirii locuințelor în 2016 în Gorj: „Sunt cel puțin două motive ale creșterii valorii garanțiilor în Gorj. În primul rând, capacitatea de rambursare a solicitanților a crescut, deoarece nivelul câștigului mediu net lunar este cel mai ridicat față de județele din întreaga regiune Oltenia și, în al doilea rând, a crescut valoarea datorită faptului că numărul apartamentelor nou-construite nu este foarte mare“.
Gheorghe Lăpădat a precizat că în Dolj a crescut cererea din partea tinerilor față de alți ani, iar acest aspect, coroborat cu mediatizata Lege a dării în plată, a făcut ca prețurile de tranzacționare a locuințelor să se majoreze anul acesta în Dolj cu aproximativ câteva mii de euro, în medie.
Potrivit datelor de la Fondul Local de Garantare Craiova, pe tot anul 2015 valoarea medie de garantare exprimată în lei a fost de 64.514 lei, pe când pe primele patru luni ale anului 2016, valoarea medie de garantare a creditelor prin „Prima Casă“ a fost de 74.173 de lei.

tabel 2

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

Gheorghe Lăpădat a explicat că în preferințele persoanelor fizice din Oltenia au rămas apartamentele cu două camere, care sunt cele mai tranzacționate prin programul „Prima Casă“. 55% din tranzacțiile totale pe Oltenia prin respectivul program reprezintă apartamente cu două camere, iar la aceste apartamente au crescut prețurile anul acesta cel mai mult, potrivit datelor de la Fondul Local de Garantare Craiova. Pentru apartamentele cu trei camere, care dețin 27% din numărul total al tranzacțiilor prin „Prima Casă“, creșterea valorii medii de tranzacționare a fost, în 2016, de 3-4% din valoarea de anul trecut.

Ce probleme pot să apară la verificarea dosarelor de finanțare

Cei care se împrumută în bănci pentru achiziționarea unei locuințe prin „Prima Casă“ trebuie să dețină certificat de eficiență energetică pentru acea locuință și să aibă extras de carte funciară. Pe lângă avansul de 5%, solicitantul trebuie să constituie la bancă un depozit de cash colateral, în care să depună minimum trei rate lunare la creditul împrumutat. Dacă îndeplinesc aceste condiții, atunci finanțarea se obține în trei săptămâni, a spus Gheorghe Lăpădat.
Totuși, cumpărătorii trebuie să își ia o marjă de una-două luni din momentul în care „bat palma“ cu vânzătorul și până primesc efectiv creditul prin „Prima casă“. „Unele documente depuse la bancă nu au avut documentația cadastrală întocmită corect sau extrasul de carte funciară nu era corespunzător. S-a întâmplat, de exemplu, ca numărul cadastral să nu corespundă cu cel din cartea funciară sau suprafața înscrisă în documentația cadastrală diferea de cea înscrisă în extrasul de carte funciară. Astfel, mai sunt timpi de așteptare pentru remedierea acestor lucruri“, a precizat Lăpădat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS