2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoutăți fiscale în sfera TVA, din 2017

Noutăți fiscale în sfera TVA, din 2017

Majoritatea modificărilor fiscale care apar de la începutul anului viitor sunt în favoarea mediului de afaceri
Majoritatea modificărilor fiscale care apar de la începutul anului viitor sunt în favoarea mediului de afaceri

TVA scade de la 20% la 19%, fapt ce îi obligă pe comercianți să își modifice cota de TVA în memoria caselor de marcat. Apar modificări legislative în avantajul firmelor care rămân fără codul valid de TVA, precum și pentru clienții lor care se aprovizionează cu mărfuri de la cei inactivi fiscal. O noutate apare tot în sfera TVA, dar pentru agricultorii persoane fizice, precum și pentru cei organizați ca PFA, II, IF. În plus, Fiscul nu mai poate popri mai multe conturi ale debitorului și nu mai poate reține mai mulți bani decât suma datorată statului.

Cea mai importantă modificare fiscală care intră în vigoare de la începutul lui 2017, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20%, cât este în prezent, la 19%. Cota standard se va aplica la îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, băuturi alcoolice, servicii diverse și altele. TVA la alimente rămâne la 9%, cum a fost stabilită mai demult. Ca urmare a reducerii TVA la 19%, comercianții trebuie să aibă grijă să își modifice cota de TVA în memoria caselor de marcat, pentru ca de la 1 ianuarie să nu mai fie emise bonuri fiscale cu TVA de 20%, ci de 19%. Deținătorii de case de marcat trebuie să plătească din buzunar firmelor de specialitate între câțiva zeci de lei și 100 de lei pentru modificarea cotei de TVA la fiecare casă de marcat, în funcție de tarifele practicate de firmele de service, specializate pentru a efectua astfel de modificări, de câte ori apare o modificare legislativă. Este interzis să se emită bonuri fiscale în 2016 cu TVA de 19%, ci anul acesta se aplică TVA de 20% la diverse produse și servicii generale.

Cine lucrează cu firme inactive fiscal poate să își deducă TVA

Pe lângă modificările ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, conform Legii nr. 227/2015, mai există foarte multe modificări ale Codului fiscal care au fost aduse zilele trecute, prin adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 84/2016. Una dintre prevederile cele mai importante care a fost clarificată prin OUG nr. 84/2016 și care intră în vigoare din 2017 este aceea că firmele care devin inactive fiscal pentru o perioadă și nu au dreptul să își deducă TVA pentru acea perioadă de inactivitate, în momentul în care se reactivează și își recapătă codul valid de TVA, atunci pot să își deducă întreaga sumă de TVA pe care nu au avut voie să o deducă pe perioada suspendării dreptului de a factura fără TVA. Interesant este că măsura se va aplica și partenerilor de afaceri (clienților) care cumpără marfă de la o firmă inactivă fiscal. Până acum, nici ei nu puteau să își deducă TVA dacă achiziționau produse sau servicii de la o entitate inactivă fiscal. Cheltuiala cu marfa respectivă era mult mai mare (cu 20%) pentru ambele firme, pentru că ele colectau TVA, dar nu îl deduceau, deci făceau afaceri în defavoarea lor. De anul viitor, se schimbă lucrurile. Iată cum trebuie să procedeze atât firmele care se reactivează, cât și beneficiarii mărfurilor ca să își poată deduce TVA. „Prin OUG nr. 84/2016 se asigură un tratament fiscal echitabil și pentru cei care se reactivează fiscal, precum și pentru partenerii lor de afaceri. După ce sunt reactivați fiscal, au dreptul să își deducă TVA aferent facturilor emise pe perioada suspendării codului de TVA, chiar dacă pe acele facturi nu era trecută valoarea TVA. La fel vor proceda și beneficiarii care au primit facturi de la firme inactive fiscal și reactivate. În primul decont de TVA care se depune după reactivare își regularizează TVA și pentru perioada în care nu avuseseră drept de deducere“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Regim special de TVA pentru agricultori

OUG nr. 84/2016 instituie un regim special de TVA pentru micii agricultori persoane fizice, precum și pentru cei organizați ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiare (IF) și care se ocupă cu producția de diverse produse agricole și servicii agricole care utilizează muncă manuală proprie și/sau echipamente diverse și care depășesc plafonul cifrei de afaceri de 65.000 de euro pe an (circa 220.000 de lei). Acești agricultori vor aplica pe facturi, în loc de TVA, o cotă forfetară de compensare de 1% în 2017, de 4% în 2018 și de 8% din 2019. „Agricultorii respectivi pot opta pentru acest regim special de TVA. Când facturează produsele către alți plătitori de TVA, agricultorii trec pe factură «Regim special» și în loc de TVA pun o cotă de compensare de 1%, în 2017, de 4% în 2018 și de 8% în 2019. Dacă agricultorii persoane fizice, PFA, II sau IF mai au și alte venituri, din alte activități, în afara celor de producție agricolă, atunci devin automat plătitori de TVA și nu mai pot aplica Regimul special de TVA, cu cote compensatorii. Se va aplica acest regim în scopul simplificării activității micilor agricultori“, a declarat Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova.

Fiscul și direcțiile de impozite pot popri un singur cont al debitorului

De la 1 ianuarie 2017, organele fiscale, fie că este vorba despre cele locale, fie de cele centrale, nu mai pot institui popriri pe toate conturile bancare ale debitorilor, cum se întâmpla până acum, când li se rețineau datornicilor și de patru-cinci ori suma datorată. Plus că datornicii fie aveau activitatea paralizată, având toate conturile blocate, pierdeau mult timp să li se deblocheze toate conturile și să își recupereze de la Fisc sumele încasate în plus de instituție. De la 1 ianuarie, organele fiscale, fie că e vorba despre ANAF, fie de direcțiile de impozite și taxe de pe lângă primării nu vor mai putea bloca decât un cont al debitorului, de regulă cel în care sunt bani, și nu vor mai putea să poprească sume mai mari decât suma datorată de debitor.

Alte modificări fiscale adoptate prin OUG nr. 84

Profitul reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare, electronice și echipamente periferice, precum și în programe informatice va fi scutit de impozit, din 2017, pe termen nelimitat.
Altă măsură fiscală stabilită recent prin actul normativ citat arată că de la anul se vor recunoaște plățile prin mijloace electronice la distanță, inclusiv prin card, pentru impozitele și taxele ce se plătesc către ANAF.
De asemenea, din 2017 dispare Registrul operatorilor intracomunitari, adică acel registru în care erau obligați să se treacă toate firmele care efectuau tranzacții în spațiul intracomunitar. Registrul respectiv era doar o formă în plus de birocrație, care întârzia tranzacțiile între firmele din România și cele din spațiul Uniunii Europene, pentru că era nevoie să treacă mai multe zile până când Fiscul introducea un operator într-un astfel de registru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS