13.1 C
Craiova
luni, 27 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Eu ce plătesc la stat: impozit specific, pe profit sau pe venit?“

„Eu ce plătesc la stat: impozit specific, pe profit sau pe venit?“

Pentru multe firme, se schimbă radical modul de calcul a impozitelor anul acesta (Foto: arhiva GdS)
Pentru multe firme, se schimbă radical modul de calcul a impozitelor anul acesta (Foto: arhiva GdS)

Schimbările fiscale fac dificilă viața firmelor private. Unele care au doar activitate de bar, restaurant, catering pentru evenimente sau de hotel, pensiune vor plăti impozit specific (un fel de forfetar), altele trec la impozit pe venitul microîntreprinderilor, iar altele vor achita la stat impozit pe profit în cuantum de 16%. Există și o categorie de firme care va plăti atât impozit specific, cât și impozit pe profit. Iată mai jos o analiză cu toate scenariile posibile de la 1 februarie.

Modificările fiscale care au venit în avalanșă la începutul acestui an au bulversat mediul de afaceri. Legislația se bate „cap în cap, iar multe firme nu știu clar ce impozit li se aplică. Guvernul a adoptat OUG nr. 3/2017, care modifică multe articole din Codul fiscal și, în special, urcă pragul de la care firmele devin microîntreprinderi, respectiv cele care au avut o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro pe an (până acum era 100.000 de euro) vor plăti impozit pe venit de 1% din cifra de afaceri, dacă au angajați, și 3% din cifra de afaceri dacă nu au niciun angajat. Totodată, Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și stabilește că barurile, restaurantele, hotelurile și pensiunile plătesc de anul acesta un alt fel de impozit, calculat în funcție de zona în care sunt amplasate și de alte criterii, adică un impozit specific, similar cu un forfetar. Deocamdată nu au fost publicate norme metodologice la această lege.

Ce impozit plătesc barurile, restaurantele, hotelurile

Dar dacă și barurile, hotelurile și restaurantele au avut o cifră de afaceri sub 500.000 de euro, atunci ce impozit aplică? Consultanții fiscali spun că reprezentanții acestor firme se întreabă: „Eu ce plătesc la stat? Impozit specific, pe profit sau pe venit?“.
La solicitarea GdS, lucrurile au fost explicate de specialiștii de la firma de audit și consultanță Profesional Consulting. Firmele se împart în mai multe categorii, în funcție de specificul activității și de cifra de afaceri. „Societatea care a plătit impozit în anul 2016 pe veniturile microîntreprinderilor, iar la 31.12.2016 avea o cifră de afaceri sub 100.000 de euro, chiar dacă își desfășura activitatea în domeniul turismului și alimentației publice, va plăti în anul 2017 impozit pe veniturile microîntreprinderilor, cu condiția să mențină cifra de afaceri sub 500.000 de euro“. Lucrurile stau diferit în cazul societăților care își desfășoară activitatea în domeniul turismului și alimentației publice care au înregistrat la sfârșitul lui 2016 o cifră de afaceri între 100.000 și 500.000 de euro. Astfel că societățile care se află în această categorie și „care desfășoară exclusiv activități supuse impozitului specific devin plătitoare de impozit specific începând cu 1 ianuarie 2017, fără însă a mai trece la sistemul de impozitare a microîntreprinderilor începând cu 1 februarie“, au spus analiștii de la Profesional Consulting.

Aceeași firmă, două impozite

Dificultăți de încadrare la o formă sau alta de impozit ar putea întâmpina, însă, și firmele care desfășoară și alte activități pe lângă cele din domeniul turismului și alimentației publice. Legea 170 spune la articolul 10 că firme care, în timpul anului, au și alte activități în afara codurilor CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) dedicate impozitului specific, sunt obligate să aplice impozit pe profit. Prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific sunt neclare în aceste cazuri, aspecte care se așteaptă a fi clarificate prin normele metodologice la lege. „În cazul unor entități cu activitate mixtă se pune problema dacă, începând cu 1 ianuari 2017, acestea ar trebui să plătească atât impozit specific, cât și impozit pe profit (pentru veniturile din alte activități)“, au susținut reprezentanții Professional Consulting. Ei au argumentat că o astfel de firmă va plăti două feluri de impozit, iar „creșterea plafonului la 500.000 de euro nu le modifică, începând cu 1 februarie, sistemul de impozitare, rămânând să plătească impozit pe profit și impozit forfetar“.
Potrivit unor surse, în Dolj ar exista peste 1.000 de firme care au coduri CAEN ce se pretează la aplicarea impozitului specific.
Restul firmelor cu venituri între 100.000 și 500.000 de euro în anul 2016 și care nu au activitate de bar, restaurant, hotel sau pensiune devin microîntreprinderi de la 1 februarie și vor plăti impozit pe venit, însă pe luna ianuarie ele vor datora statului impozit pe profit.

Cine va avea de câștigat, cine va pierde

Există o categorie de firme care vor avea de câștigat din aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Potrivit analizei efectuate de specialiștii de la firma de audit și consultanță Professional Consulting, vor fi „avantajate societățile cu o cifră de afaceri între 100.000 și 500.000 de euro și o pondere a profitului mai mare de 6,25% din venituri. În trecut, aceste firme plăteau impozit de 16% la profit. Începând cu februarie 2017, impozitul va fi de 1% din venituri, sub nivelul plătit dacă se menținea sistemul de impozit pe profit”.
În cazul în care profitul înainte de impozitare este mai mic de 6,25% din venituri, firmele au de pierdut. Asemenea societăți ar fi dezavantajate pentru că ar avea de plată la stat mai mult decât de obicei, întrucât vor aplica impozitul pe venitul microîntreprinderilor, adică 1% din venituri.

Care ar fi impozitele de plată

GdS a efectuat o serie de calcule comparative, pornind de la situațiile enumerate mai sus de consultanți. Presupunem că o firmă are activitate de restaurant, conform CAEN, are o suprafață între 71-90 mp și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 200.000 de euro (900.000 de lei). Dacă are doar activitatea de restaurant, atunci ar plăti de anul acesta impozit specific, calculat conform formulei din Legea 170/2016, în sumă de 14.406 lei. Dacă anul trecut a avut profit sub 6,25%, să zicem 6% din cifra de afaceri, atunci ar fi avut de plată impozit pe profit de 8.640 de lei. Dacă profitul a fost mai mare de 6,25%, zicem 10% din cifra de afaceri, atunci impozitul pe profit ar fi fost de 14.400 de lei. În cazul în care firma care a avut cifră de afaceri de 200.000 de euro (900.000 de lei) și alt obiect de activitate decât cel de restaurant, atunci plătește impozit pe venitul microîntreprinderilor de 15 din venitul impozabil, adică 9.000 de lei, după calculul GdS. Se observă că un restaurant ar plăti impozit specific mai mare decât dacă firma respectivă ar fi avut alt obiect de activitate și, la același nivel al afacerilor, ar fi nevoită să treacă la plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Așadar, fiecare societate își face propriile calcule și vede unde se situează.

Cum poate rămâne o firmă plătitoare de impozit pe profit

Pentru a evita să plătească mai mult la stat, firmele care nu au coduri CAEN de impozit specific își pot majora capitalul social la 45.000 de lei și vor opta pentru plata impozitului pe profit. Dezavantajate vor fi firmele care nu își pot majora capitalul social la acest nivel și din calcule reiese că vor plăti un impozit mai mare decât până acum.
Concret, prin avalanșa de modificări fiscale aduse anul acesta, statul intenționează să încaseze mai mulți bani de la firme, respectiv să încaseze anumite sume și de la cele care erau pe pierderi. În realitate, specialiștii în audit și consultanță văd lucrurile astfel: „Legiuitorul, având în vedere promisiunile electorale și o oarecare neputință în a stăpâni fenomenul evazionist în anumite domenii predilecte și în rândul micilor contribuabili, a încercat să impună cât mai multe firme cu un tip de impozit minim, fie că este impozit pe venitul microîntreprinderilor, fie că este impozit specific. În opinia noastră, felul cum au fost redactate actele normative nu va produce efectele scontate, ba mai mult, vor apărea inegalități în mediul economic: impozitul pe veniturile microîntreprinderilor va fi în cea mai mare parte opțional, iar impozitul specific va avantaja net marii jucători din zona hotelurilor și restaurantelor, care vor plăti impozite de câteva ori mai reduse, și îi va dezavantaja pe cea mai mare parte din ceilalți“, au precizat reprezentanții Professional Consulting.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS