6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri30 august, termen-limită pentru înscrierea în programul pentru comercializarea lânii

30 august, termen-limită pentru înscrierea în programul pentru comercializarea lânii

Crescătorii de ovine mai au la dispoziţie doar două zile pentru a se înscrie în programul pentru comercializarea lânii, prin care pot beneficia de sprijinul financiar de 1 leu/kg de lână vândută. Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie şi prevăzute pe anul 2018. Beneficiarii sunt persoane fizice care au atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi persoane juridice. De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului până la 1 iulie 2018. Derularea sprijinului se face prin direcțiile pentru agricultură județene, iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală.

Sute de fermieri înscrişi, nici un centru de colectare a lânii

Până în prezent, sute de crescători de oi din Oltenia s-au înscris deja în programul pentru comercializarea lânii şi încă o fac. La nivelul judeţului Dolj s-au înscris 128 de oieri, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că merg în aceste zile pe teren pentru a-i informa pe potenţialii beneficiari că mai pot face acest lucru până pe 30 august. Cu toate acestea, centrele de preluare a lânii nu există. „Începând de mâine (astăzi – n.r.), echipe formate din specialişti ai Direcţiei Agricole vor merge pe teren şi vor anunţa ciobanii că încă se pot înscrie în acest program. Noi îi invităm să o facă pentru că este un ajutor financiar şi ar fi păcat să îl piardă. În ceea ce priveşte centrul de preluare a lânii, cel mai probabil acesta va fi înfiinţat anul viitor“, a spus Liliana Săvulea, directoarea Direcţiei Agricole Dolj.
Unii dintre crescătorii de animale sunt sceptici şi spun că faptul că nu există centre de preluare a lânii face inutilă înscrierea în program. Dan Constantin are 1.800 de oi şi susţine că de trei ani dă foc lânii. „Am auzit de program, dar nu sunt tentat să mă înscriu. Eu de trei ani îi dau foc, iar în situaţia mea sunt mulţi crescători de animale. Dacă nu avem centre, nu ne-o ia nimeni. E ca şi cum ţi-ar spune cineva că ţi-ar da bani, dar nu are unde să îi livreze. Nu mai spun că preţul de 1 leu/kg este foarte mic. Banii pe care i-ai lua pentru o oaie ţi-ar ajunge doar să o tunzi“, a spus Dan Constantin, crescător de animale din Dolj.
Nici la nivelul judeţului Olt nu există un centru de preluare a lânii, dar sunt promisiuni că acesta va fi înfiinţat anul viitor. „Avem peste 500 de fermieri care s-au înscris în program. Se face un dosar, fermierul depune o cerere, o declaraţie pe proprie răspundere, prezintă atestatul de producător, o copie după buletin şi o dovadă că are un cont activ la bancă. Ei sunt înscrişi într-un Registru Unic de Evidenţă, urmând ca de anul viitor să dea lâna unui centru de preluare. Acesta încă nu a fost înfiinţat, există o propunere, dar încă nu a fost definitivată. Ajutorul de stat este de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată, dar fermierii urmează să primească bani şi de la centrul de preluare“, a spus Emil Marinescu, directorul Direcţiei Agricole Dolj.
Şi în Gorj sunt deja înscrişi 207 ciobani, dar nici aici nu există un centru de colectare a lânii. La Vâlcea s-au înscris 387 de crescători de animale, iar conducerea Direcţiei Agricole estimează că până pe 30 august numărul acestora va ajunge la 451. Nici aici nu există un centru de preluare a lânii, dar s-au făcut deja trei propuneri în acest sens.
Cât priveşte judeţul Mehedinţi, reprezentanţii Direcţiei Agricole au spus că programul este în derulare şi vor oferi datele statistice după finalizarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS