2.2 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriEscrocherii cu oferte de muncă la domiciliu

Escrocherii cu oferte de muncă la domiciliu

În cazul în care vedeți un anunț de ofertă de muncă la domiciliu, timp de două-patru ore pe zi și cu câștiguri de mii de euro, să vă gândiți că poate fi o tentativă de înșelăciune , Foto: momResorce.ca
În cazul în care vedeți un anunț de ofertă de muncă la domiciliu, timp de două-patru ore pe zi și cu câștiguri de mii de euro, să vă gândiți că poate fi o tentativă de înșelăciune, Foto: MomResorce.ca

Dacă primiți oferte de muncă cu salarii atractive și cu lucru puțin de la domiciliu, atunci trebuie să deschideți bine ochii înainte de a le furniza ofertanților date personale. Este posibil să fiți escrocați și să vă devalizeze conturile. Pericole apar și în cazul ofertelor de muncă în străinătate. Iată cum vă puteți feri de „samsari“ și cum puteți identifica intermediarii corecți care plasează forță de muncă în străinătate. 

„Vrei să câștigi 2.000 de euro pe lună lucrând de acasă? Iată ce trebuie să faci!“. „Locuri de muncă de acasă. Câștigi 1.500 de euro pe lună lucrând patru ore pe zi“. Așa poate să sune un anunț de angajare tentant pe care îl primiți pe adresa de e-mail sau îl vedeți afișat la avizierul de la bloc, respectiv pe lângă vreo instituție publică. Astfel de oferte circulă pe internet și nu numai. La prima vedere, oferta pare tentantă. În realitate, poate fi o tentativă de escrocherie, o modalitate prin care cineva, din spatele unui computer, încearcă să obțină bani de la persoanele naive, care cred în astfel de locuri de muncă la distanță. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor tipuri de oferte de muncă care promit că aceia care acceptă „jobul“ vor fi extrem de bine plătiți și vor depune un efort minim. În realitate, poate fi o tentativă de escrocherie, o modalitate prin care cineva, din spatele unui computer, încearcă să obțină bani de la persoanele naive, care cred în astfel de locuri de muncă la distanță. „Escrocheriile referitoare la locuri de muncă și angajare țintesc persoanele care își caută un loc de muncă sau doresc să își schimbe serviciul. Adesea promit un venit considerabil – uneori acesta fiind oferit chiar și în schimbul unui efort infim sau fără efort. Escrocheriile „lucrați de acasă“ sunt adesea promovate prin e-mail-uri spam sau reclame cu anunțuri la aviziere. Majoritatea acestor anunțuri nu sunt oferte reale de muncă. Multe dintre ele sunt fațade pentru activități de spălare de bani sau scheme piramidale“, avertizează InfoCons, care este o organizație pentru protecția consumatorilor prezentă la nivel național.

Cum procedează „țeparii“

Persoanele care lansează diverse anunțuri de locuri de muncă „lucrând de acasă“ este posibil să vă trimită pe e-mail o astfel de ofertă de muncă tentantă. Ei vă pot spune că trebuie să plătiți un comision în avans, pentru anumite materiale de pornire a afacerii, pentru diverse soft-uri sau pentru un așa-zis plan de afaceri pe care ar urma să vi-l trimită ei după ce achitați acel comision. Alți astfel de ofertanți pretind să le comunicați datele despre contul bancar pe care îl dețineți, respectiv datele cardului bancar personal, pentru a primi și tranfera bani. De regulă, ei spun că folosesc aceste date pentru o companie bancară din străinătate.

Nu dați datele despre conturi și carduri necunoscuților!

Persoanele care sunt asaltate cu astfel de oferte de muncă trebuie să știe că datele personale despre carduri și conturi bancare nu trebuie transmise pe internet, pe e-mail și nici prin SMS, deoarece solicitarea conturilor, a PIN-ului de la card, concomitent cu IBAN-ul și cu datele personale ale deținătorului pot fi folosite în diverse scopuri, mai ales pentru a vă retrage banii din conturi.
InfoCons le oferă consumatorilor o serie de sfaturi despre cum pot evita asemenea tentative ale diverșilor potențiali escroci de a obține bani de la persoane naive sau neinformate: „Nu trimiteți niciodată datele contului bancar sau ale cardului de credit nici unei persoane necunoscute și în care nu aveți încredere; nu luați decizii fără a studia cu atenție oferta; solicitați sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie; feriți-vă de produse sau scheme ce pretind să vă garanteze venitul și de oferte de muncă pentru care vi se solicită achitarea unui comision în avans. Asigurați-vă că orice oportunitate de afacere în franciză este legitimă; obțineți în scris toate datele înainte de a plăti sau semna (vreun contract, vreun alt act – n.r.)!“. În cazul în care ați fost înșelați cu asemenea false oferte de muncă, trebuie să anunțați autoritățile competente, mai ales Poliția.

Feriți-vă de ofertele de muncă dubioase în străinătate!

Astfel de escrocherii cum sunt cele pentru lucrul la domiciliu pot apărea și cu oferte de muncă în străinătate. Dacă vi se propune un loc de muncă în străinătate pentru care se oferă foarte mulți bani și acte puține trebuie să deschideți bine ochii. În cazul în care vedeți un anunț cu o ofertă de muncă în străinătate, iar intermediarul este o persoană fizică, atunci plasarea de forță de muncă peste graniță nu este legală. GdS a mai scris recent despre cum pot fi identificați intermediarii corecți care plasează forță de muncă în străinătate. În primul rând, trebuie să fie o firmă care face plasarea de forță de muncă peste graniță, nicidecum o persoană fizică. Legislația interzice persoanelor fizice să plaseze forță de muncă peste hotare. Firmele intermediare trebuie să fie autorizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul în care își are sediul social acea firmă. Lista cu acele firme se găsește pe internet, pe site-ul ITM-ului din fiecare județ. Dacă firma care plasează forța de muncă este din Sibiu, de exemplu, trebuie să căutați pe site-ul ITM Sibiu lista cu firmele autorizate ca agenți de plasare a forței de muncă. Asemenea firme trebuie să aibă un sediu, respectiv să vă cheme la interviuri într-un spațiu adecvat, nu să comunicați prin telefoane sau SMS-uri, după care să vă spună să mergeți direct la autocar. De asemenea, nu este legal să vi se ceară plata unui comision înainte de a pleca în străinătate. Este permis de lege ca agentul de plasare a forței de muncă să solicite o contra-prestație (care, de regulă, nu este o sumă prea mare) pentru cheltuieli cu traducerea actelor în limba română.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS