3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvențiile pentru angajarea de șomeri, blocate din lipsa banilor

Subvențiile pentru angajarea de șomeri, blocate din lipsa banilor

Statul vrea să stimuleze angajarea de șomeri și absolvenți cu diverse studii, dar nu alocă bani pentru angajatorii care s-au conformat legii în vigoare (Foto: Lucian Anghel)

În timp ce guvernul a aprobat joi o ordonanţă care prevede plata a 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată din rândul șomerilor sau absolvenților, mediul de afaceri susține că există o lege similară din 2002, dar care nu se poate aplica în totalitate pentru că nu mai sunt fonduri la buget pentru plata obligațiilor asumate de stat către angajatori. Antreprenorii se întreabă de ce să mai apară o lege cu aceleași prevederi, dacă actuala nu se poate aplica? Iată ce soluții se caută pentru plata către angajatori a sumelor promise de stat.

Guvernul a adoptat o ordonanţă cu prevederi similare cu altă lege în vigoare, dar care este oarecum blocată, din lipsă de fonduri la bugetul de stat, pentru plata subvențiilor (alocațiilor) promise angajatorilor. Iată despre ce este vorba.
Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, spunea în urmă cu câteva săptămâni că se pregătește un proiect de ordonanță de urgență, prin care firmele care angajează șomeri, absolvenți, persoane cu handicap ar beneficia de la stat de o sumă de 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, cu condiția să fie menținuți la firmele respective pentru cinci ani. „În acest sens, statul va plăti câte 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru perioade de până la cinci ani, în funcţie de categoria din care viitorii angajaţi fac parte. Sumele vor fi oferite şi pentru angajarea de tineri absolvenţi, de orice formă de educaţie, şcoală profesională, liceu, facultate, tineri greu angajabili, marginalizaţi, ucenici, indiferent de vârstă şi stagiari, persoane cu handicap şi persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă din această cauză“, a mai declarat atunci Lia Olguța Vasilescu, citată de Mediafax. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, pentru demararea proiectului ar urma să fie folosite fonduri naţionale, apoi proiectul se va derula din fonduri europene.

Există altă lege, pe aceeași temă

În realitate, mai există o lege din 2002 care stimulează angajarea de șomeri și alte categorii profesionale și care prevede, în esență, aceleași aspecte, numai că suma care li se cuvine angajatorilor pentru noii angajați din aceste categorii de șomeri este de 900 de lei pentru fiecare persoană angajată. Persoanele care sunt angajate din rândul șomerilor trebuie preluate din evidențele agențiilor județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM), după care tot la instituția respectivă se înregistrează dosarul pentru ca angajatorii să solicite banii. Conform legii deja în vigoare, angajatorii au la dispoziție 12 luni din momentul angajării acelor persoane și până în momentul încheierii convenției cu AJOFM, pentru a beneficia de plata primelor. Numai că din lipsa banilor la buget, cine solicită acum fonduri pentru angajarea de persoane pe Legea nr. 76 nu poate beneficia de bani, momentan.

Ce spune legea care produce efecte în piață

Legea nr. 76/2002, cu modificările ulterioare, prevede la articolul 85 ca angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă de 900 de lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni (inițial, suma era egală cu salariul minim brut pe țară, iar perioada menținerii angajatului era de doi ani). De aceleaşi facilităţi beneficiază şi angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
De asemenea, angajatorii sunt obligați să dea banii înapoi dacă nu mențin noii angajați pe perioada specificată de lege, în sensul că deciziile de concediere sau de disponibilizare vin la inițiativa angajatorului. Firmele nu sunt obligate să dea banii înapoi în situaţia în care încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.

Un antreprenor spune că nu se respectă legea existentă

Un antreprenor craiovean a sesizat, la GdS, că deși ministrul muncii pregătește un nou act normativ pe aceeași temă, cel deja existent nu se poate aplica pentru că nu mai sunt bani la buget pentru plata sumelor aferente angajărilor făcute prin efectul legii. „De la sfârșitul anului trecut nu se mai plătesc bani pe Legea nr. 76/2002, AJOFM motivând că nu au fonduri“, a spus antreprenorul craiovean. Acesta s-a mai întrebat ce rost are să apară un nou act normativ care promite 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, dacă statul nu poate respecta nici prevederile vechii legi, prin care se acordă 900 de lei pentru fiecare șomer angajat din categoriile menționate?

Momentan, nu sunt bani pentru finanțarea tuturor solicitărilor

Legea nr. 76 a avut efect în rândul angajatorilor, în special anul trecut, însă subvențiile de la stat sunt blocate, momentan, de multe luni. S-au terminat fondurile alocate și se redistribuie din cele pe 2018. Reprezentanții AJOFM Dolj recunosc faptul că este o problemă cu fondurile pentru plata convențiilor cu angajatorii. „În anul 2017, s-au depus în baza art. 85 din Legea nr. 76/2002, 447 de dosare pentru 654 de persoane. Bugetul alocat pentru aceste convenții pe anul 2017 a fost de 3.175.726 de lei, iar pe anul 2018 a fost de 3.658.281 de lei. Precizăm că din bugetul alocat anului 2018 se plătesc și convențiile încheiate în anul 2017 și care sunt în curs de derulare“, au precizat reprezentanții AJOFM Dolj, la întrebările adresate de GdS.
Cu alte cuvite, se pot înregistra la AJOFM dosarele de către angajatori, dar nu se pot încheia convențiile prin care angajatorii să beneficieze de sumele promise prin actele normative deja adoptate. Fără acele convenții, firmele angajatoare nu au cum să își primească banii de la stat, deși se încadrează exact în prevederile Legii nr. 76.

Se încearcă găsirea de bani europeni pentru Legea nr. 76

Ce soluții există pentru aplicarea acestei legi aflate în vigoare? Se caută fonduri europene și pentru Legea nr. 76. Potrivit AJOFM Dolj, la această dată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a depus la DGPECU (Direcția Generală Programe Europene Capital Uman) o fișă de proiect, prin care se dorește finanțarea tuturor solicitărilor care îndeplinesc condițiile legale de acordare a subvențiilor.
„Subliniem că angajatorii au la dispoziţie 12 luni de la momentul angajării unei persoane pentru a solicita şi a încheia convenţia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în vederea acordării subvenţiei pentru persoana încadrată. Angajatorul va beneficia de subvenţie, timp de 12 luni, de la momentul încheierii convenţiei“, se arată în răspunsul primit de la AJOFM Dolj, legat de această problemă.
Antreprenorii care au făcut deja angajările din rândul șomerilor și/sau din rândul persoanelor cu handicap, în condițiile Legii nr. 76/2002, se tem că nu vor putea intra în posesia banilor promiși prin lege, în sensul că, dacă nu vor fi în continuare bani la buget pentru aplicarea acestei legi, atunci convenția cu AJOFM nu se va putea încheia în intervalul de 12 luni de la data angajării personalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS