Județele sărace din Oltenia au cea mai mare pondere a bugetarilor în totalul salariaților. Potrivit statisticilor Eurostat, chiar dacă în România procentul bugetarilor în numărul de salariați este printre cele mai mici din UE, de fapt le plătim cele mai mari salarii, iar ei aduc valoare adăugată destul de mică. Salariile personalului bugetar reprezintă 61% din valoarea adăugată brută, ceea ce este peste media europeană de 59%. INS spune că în 2017 salariile din sectorul bugetar au crescut cu 24%, dublu față de creșterile din sectorul privat.
Statisticile privind ponderea numărului bugetarilor în totalul salariaților, calculate de Institutul Național de Statistică (INS), arată că în câteva județe ale Olteniei sunt mai mulți bugetari raportat la numărul total de angajați. Datele sunt pentru anul 2016. În Gorj exista cea mai mare pondere calculată de INS, respectiv 44,9% din totalul salariaților ce lucrau în sectorul bugetar, așa cum este el delimitat de Statistică. Din 73.400 de angajați, circa 33.000 lucrau la stat. În Dolj, ponderea bugetarilor este de 31,6%, ceea ce înseamnă că dintr-un total de 129.500 de salariați în 2016, circa 40.900 lucrau la diverse instituții de stat. Salariul mediu net al bugetarilor era de 1.824 de lei net, cu mult peste câștigul salarial din mediul privat. În Mehedinți, din 45.200 de salariați, 15.200 sunt bugetari. Ponderea lor în total salariați este de 33,4%. Această pondere este de 28,9% în Olt și de 29% în Vâlcea.
Se observă că județele cele mai sărace au cel mai mare procent al bugetarilor. Comparând datele din Oltenia cu alte județe mai dezvoltate din punct de vedere economic, observăm că potrivit datelor de la INS, în 2016, ponderea bugetarilor în totalul salariaților era de 17,9% în Timiș, 15,8% în Arad, 11,5% în Ilfov și 22,6% în Cluj.
De asemenea, cel mai mare câștig salarial mediu net din Oltenia era înregistrat în Gorj, unde sunt cencentrați și cei mai mulți bugetari în numărul total al salariaților, iar acel câștig salarial era de 1.862 de lei. În același timp, salariul mediu net în sectorul privat era de circa 1.400 de lei.
La capitolul bugetari sunt cuprinși în statisticile INS salariați civili, respectiv cei din administraţia publică, învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială (fără lucrători din armată și poliție).
În 2017, creșterile salariale ale bugetarilor – duble față de privat
Se știe că din iulie 2017 au început să crească vertiginos salariile lucrătorilor din administrația publică, fără să aibă vreun fundament economic și fără vreo referire la productivitatea muncii. În februarie 2018, INS a dat publicității statisticile privind creșterile de salarii din tot anul 2017, pe fiecare din cele două sectoare analizate: privat și public. INS susține, printr-un comunicat de presă, că în 2017, salariile din mediul privat au crescut cu 11,7%, pe când în sectorul bugetar (preponderent în administrația publică), salariile nete au urcat cu viteză dublă, creșterea fiind de 24,15%. Pe 2018, statisticile vor arăta o și mai mare creștere a salariilor nete din sectorul bugetar, dat fiind faptul că anul acesta au crescut foarte mult salariile celor din Sănătate și ale altor categorii de bugetari.
Eurostat: 19% din salariații din România erau bugetari
Chiar dacă INS nu evidențiază numărul total de bugetari pe țară, Institutul European de Statistică – Eurostat – calculează anual numărul de bugetari din fiecare țară europeană, evidențiind și valoarea adăugată pe care o aduc aceștia, precum și salariile pe care le încasează. Potrivit Eurostat, pe primele trei trimestre din 2017, România avea o pondere a bugetarilor în total salariați de 19%, mai puțin decât media europeană, care era de 28%. Cu toate acestea, indicatorul numit Valoare Adăugată Brută (VAB, care este un fel de productivitate a muncii exprimată la nivel european) adusă de bugetari reprezintă doar 13% din totalul VAB din economie, sub media europeană a bugetarilor, care aduc o valoare adăugată brută de 19% din total.
De asemenea, bugetarii din România sunt plătiți cu mai mult decât media celor din Europa. Eurostat a publicat recent un studiu privind cota parte din acea valoare adăugată brută care se plătește bugetarilor sub formă de salarii. În România, salariile bugetarilor reprezintă 61% din valoarea adăugată brută a acestora în economie, peste media europeană care este de 59%. Potrivit Eurostat, pe perioada analizată din 2017, totalul salariilor nete și beneficiilor acordate salariaților din sectorul bugetar a totalizat 12,9 miliarde de euro, reprezentând 61% din valoarea adăugată la economie de către sectorul bugetar.
În concluzie, chiar dacă avem o pondere a bugetarilor în numărul total al angajaților sub media europeană (19% în România, față de 28% în UE), bugetarii români aduc o valoare adăugată brută scăzută (13% la noi, față de 19% media în UE), dar sunt plătiți cu mai mulți bani decât media din UE (61% în România, față de 59% media UE).
Bugetarii, mai bine plătiți decât cei de la privat
În 2017, salariul mediu brut la stat era de 3.932 de lei, respectiv de 2.758 de lei net, cu mult peste cel din sectorul privat, unde salariul mediu brut era de 3.071 de lei, adică 2.155 de lei net. Concret, un lucrător din mediul concurențial câștiga anul trecut, în medie, mai puțin cu 603 lei net față de un lucrător de la stat. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, în 2018, ecartul între salariile de la stat și cele de la privat va fi și mai mare, în favoarea lucrătorilor din sectorul public. Astfel, se prognozează un salariu mediu brut de 5.257 de lei la stat, adică 3.075 de lei net, față de un salariu mediu brut în sectorul privat de 3.923 de lei, adică de 2.295 de lei net. Se observă că estimările celor de la Prognoză dau o diferență salarială medie între privat și stat de 780 de lei, în defavoarea angajaților din mediul concurențial.
Salariile bugetarilor calculate de Statistică exclud lucrătorii din armată, poliție și servicii speciale.
În 2017, câștigul salarial mediu nominal net (indiferent de sectorul în care lucrează angajatul), a fost de 2.629 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 165 de lei (+6,7%), arată datele publicate în 2018 de INS.
În aprilie 2018, în România erau 1.218.698 de bugetari
Dacă Eurostat informa recent că după trei trimestre din 2017 existau în România 1.180.000 de bugetari, în aprilie 2018, Ministerul Finanțelor publica datele actualizate, astfel că la acea dată existau 1.218.698 de bugetari, în creștere față de anul trecut.
Cei mai mulți lucrători la stat activează în administrația publică centrală (ministere și alte instituții publice), în număr de 792.602 persoane. În administrația publică locală lucrează 426.096 de persoane, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.