2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCare sunt primele 10 cele mai profitabile afaceri din Dolj

Care sunt primele 10 cele mai profitabile afaceri din Dolj

Cele mai însemnate rezultate financiare pe anul trecut au fost înregistrate în industrie, agricultură, software, precum şi în servicii portuare şi în furnizarea apei potabile. Iată care sunt primele zece afaceri din Dolj, după profitul din exploatare înregistrat.

Cele mai puternice firme din Dolj au înregistrat în 2017 profituri din exploatare mai mari decât înregistraseră în anul anterior primele zece firme clasate atunci. Pe 2017, cele mai mari profituri din exploatare înregistrate în Dolj au totalizat 343.117.587 de lei, în creştere faţă de cele evidenţiate în 2016, când profiturile cele mai mari au totalizat 320.999.101 de lei.
Conform bilanţurilor contabile aferente anului 2017, cele mai mari profituri din exploatare din Dolj au fost înregistrate în domenii diverse de activitate, cum ar fi: producţia de autoturisme şi motoare, producţia agricolă, tâmplărie PVC, software, producţie de generatoare electrice, producţie de echipamente pentru agricultură. În mod surprinzător, printre cele mai profitabile companii din judeţ s-a strecurat şi o companie de stat – o fostă regie, din subordinea primăriei.
GdS a realizat topul în funcţie de datele transmise de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, care a selectat firmele în ordinea descrescătoare a profitului din exploatare înregistrat anul trecut, date preluate din bilanţurile contabile depuse anul acesta pentru rezultatele financiare ale anului trecut.

Cele mai mari profituri din Dolj

Cel mai mare profit din exploatare înregistrat în Dolj a fost cel al Ford România, în sumă de 136 de milioane de lei. Chiar dacă este cel mai mare profit din exploatare din Dolj, totuşi, raportat la volumul afacerilor de 4,8 miliarde de lei, cât a înregistrat Ford în 2017, profitul obţinut anul trecut de companie este destul de mic.
Anul trecut, în topul celor mai mari profituri din exploatare, pe lângă producătorul auto din Craiova, figurau şi doi furnizori ai Ford, localizaţi pe platforma industrială din jurul Ford, respectiv Magna Exteriors şi Kirchhoff Automotive. Anul acesta, cei doi furnizori de componente auto nu se mai regăsesc în topul primelor zece companii după profitul din exploatare.
Cu un profit de 44,8 milioane de lei, pe locul doi în Top 10 firme după profit figurează Danube Bridge Vidin – Calafat AD Bulgaria – Sucursala Calafat România, adică firma româno-bulgară care se ocupă de încasarea taxei de trecere a podului de la Calafat-Vidin.
Locul trei în top îl deţine Solarex Impex SRL, o firmă care are drept obiect principal de activitate comerţul cu produse chimice şi a obţinut anul trecut un profit de 29 de milioane de lei.

În agricultură şi industrie s-au înregistrat rezultate financiare bune

Pe locul patru se află o firmă care are activitate în domeniul agricol, respectiv se ocupă cu cultivarea cerealelor şi a altor plante pe suprafeţe însemnate. Oltyre SRL, controlată de omul de afaceri Mihai Anghel, a obţinut anul trecut un profit de 21,7 milioane de lei. Un profit bun s-a obţinut şi în domeniul producţiei de tâmplărie PVC. Firma Casa Noastră SRL, care dezvoltă brandul Q-Fort, a obţinut în 2017 un profit din exploatare de 20,9 milioane de lei, situându-se, astfel, pe locul cinci în Top 10 firme după profit.
Pe locul şase se situează o societate care îşi desfăşoară activitatea în domeniul produselor software. Syncro Soft SRL a obţinut un profit de 20 de milioane de lei, conform datelor transmise de CCI Dolj.
Anul trecut şi industria a produs profituri bune. Producătorul de generatoare de mare putere, Cummins Generator Technologies Romania SA, a înregistrat un profit de 19 milioane de lei şi ocupă, astfel, locul şapte în topul firmelor după profitul din exploatare înregistrat.
Locul opt este deţinut de producătorul de mici utilaje agricole RURIS Impex SRL, care a avut anul trecut un profit de 18,9 milioane de lei.

O fostă regie şi-a croit drum în topul după profit

Pe locul nouă în top surprinde o fostă regie, care acum este o societate din subordinea Primăriei Craiova. Este vorba despre Compania de Apă Oltenia SA, al cărui profit a urcat anul trecut la 16,8 milioane de lei. Compania de Apă este parte într-un amplu proiect cu finanţare europeană şi rata profitabilităţii este o componentă esenţială în acest proiect, în sensul că fosta regie trebuie să facă faţă contractării unor credite externe de la organisme internaţionale şi trebuie să aibă capacitatea financiară de a rambursa acele credite. Cu alte cuvinte, majorările de tarife asumate pentru populaţie şi firme au loc periodic pentru ca respectiva companie să îşi asigure o rată de înlocuire a magistralei de apă, astfel încât Craiova să fie alimentată în permanenţă cu apă potabilă.
Pe locul 10 în Top 10 firme după profit se situează tot o firmă care activează în domeniul agricol, Cervina SA Segarcea, care a obţinut un profit de 14,7 milioane de lei anul trecut.
Profitul din exploatare reprezintă marja brută a profitului, la care se adaugă alte venituri din exploatare, din care s-au scăzut costurile cu distribuţia şi cheltuielile administrative.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS