5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacere de succes: Firmele craiovene care cuceresc Europa cu trotinetele E-Twow şi biciclete electrice

Afacere de succes: Firmele craiovene care cuceresc Europa cu trotinetele E-Twow şi biciclete electrice

Grupul de firme care vinde în Europa trotinete electrice produce la Craiova bicicleta electrică Gentle Electric. Afacerea din Bănie s-a dezvoltat cu un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Specialiştii de la Nextrom Industries şi de la E-Twow Electric Mobility produc la Craiova softurile pentru trotinetele E-Twow şi pentru bicicletele Gentle Electric, precum şi standuri inteligente de andocare, folosite pentru încărcarea vehiculelor electrice pe două roţi. Grupul craiovean vrea să intre puternic pe piaţa europenă cu staţii de încărcare pentru vehicule electrice, produse tot în unitatea din Craiova.

După patru ani de cercetări, inginerul craiovean Sorin Sîrbu a inventat trotineta electrică E-Twow (Electric Two Wheels), care acum se vinde în 42 de ţări de pe Mapamond. Trotinetele electrice româneşti sunt produse în China, de Jinhua E-Twow Technology. Între fabrica din China şi două firme din Craiova există un parteneriat puternic, astfel încât producţia şi asigurarea pieţei de desfacere să fie în flux continuu. Afacerea este una de familie. Netrom Industries SRL, deţinută de Sorin Petcu, care este şi administratorul societăţii, produce, la Craiova, softurile pentru trotinetele electrice E-Twow, precum şi standul inteligent de încărcare şi andocare a acestora.


De asemenea, vânzarea şi distribuţia pe piaţa europeană a trotinetelor şi bicicletelor electrice fabricate la Craiova se face prin firma E-Twow Electric Mobility SRL, unde asociaţi sunt fiica lui Sorin Sârbu (inventatorul trotinetei electrice E-Twow), Andreea Paşoi Sârbu, şi soţul acesteia, Ovidiu Paşoi Sârbu. Practic, de la Craiova se face exclusiv distribuţia şi service-ul pentru trotinetele E-Twow în România şi în alte state din Europa. Altfel spus, E-Twow Electric Mobility SRL este centru de logistică şi service pentru trotinetele electrice fabricate în China.


Brandul E-Twow s-a dezvoltat rapid, deoarece publicul a agreat modelele de trotinete a căror autonomie ajunge la 40-50 de kilometri. „Viitorul aparţine vehiculelor electrice. În majoritatea statelor europene observăm o deschidere din ce în ce mai mare către vehiculele elctrice pe două roţi. Anual vindem în Europa între 20.000 şi 30.000 de trotinete E-Twow“, a spus Sorin Petcu, administratorul Nextrom Industries.
Grupul de firme din Craiova totalizează 80 de angajaţi, iar din echipă fac parte mulţi ingineri, IT-işti, specialişti în automatizări etc.

Bicicletă electrică, „made in Craiova“

În urmă cu câţiva ani, Nextrom Industries a accesat fonduri europene pe un proiect în valoare de 5 milioane de euro. Banii europeni au fost utilizaţi pentru construirea unui spaţiu de cercetare şi producţie la Craiova, în zona industrială de pe Centura de Nord a Craiovei. Astfel, a fost concepută la Craiova bicicleta electrică Gentle Electric. Dacă vedeţi pe străzile din marile oraşe biciclete electrice puteţi să vă gândiţi că ar putea fi vorba despre biciclete „made in Craiova“.

Bicicleta electrică Gentle Electric se produce la Craiova. Foto: Lucian Anghel

Produsul a fost lansat pe piaţă anul trecut. Viteza medie este de maximum 25 km/h, însă din softul care este produs tot la Craiova se poate seta viteza cu care poate circula bicicleta. „Autonomia bicicletei produse de noi este una superioară, putând ajunge la 40-50 km/h, în medie (…) Vindem 1.000-1.500 de biciclete anual“, a mai precizat Sorin Petcu. Şi pentru acest vehicul electric pe două roţi, piaţa de desfacere este comunitatea europeană.

Staţii de încărcare a vehiculelor electrice, produse la Craiova

Grupul de firme de la Craiova care dezvoltă conceptul de vehicule electrice pe două roţi a anticipat o potenţială piaţă de desfacere în Europa cu un alt produs, destinat maşinilor electrice. În contextul în care în Europa se dezvoltă tot mai mult producţia de vehicule electrice şi sunt tot mai mulţi utilizatori de astfel de autovehicule, atunci vor avea nevoie de staţii de încărcare. Astfel că, Nextrom Industries intenţionează să pătrundă pe piaţa europeană cu un produs conceput şi realizat la Craiova.

Compania a început producerea de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, producţie care va extinde businessul creat în Bănie. Se fabrică la Craiova atât staţii de încărcare pe care deţinătorii de vehicule electrice le pot utiliza la domiciliu, cât şi staţii de încărcare ce pot fi montate în spaţii publice.
„În viitorul apropiat, va fi o cerere foarte mare de astfel de staţii de încărcare în Europa. Suntem în curs de a obţine certificările pentru staţiile de încărcare, pentru a putea să le introducem pe piaţă“, a precizat antreprenorul craiovean.

Conceptul de Ride Sharing va fi prezent şi în Craiova

După ce a experimentat conceptul de Ride Sharing în state dezvoltate care au o deschidere către vehiculele electrice pe două roţi, cum ar fi Franţa, Germania şi Norvegia, grupul de firme de la Craiova a introdus acest concept şi în România. Parteneriate private au fost încheiate cu câteva companii mari, pentru angajaţii acestora, care beneficiază de trotinete electrice, însă cele mai mari parteneriate se perfectează cu entităţi publice.

Companiile craiovene au dezvoltat Ride Sharing cu Primăria Timişoara şi cu Universitatea din Timişoara. Astfel că timişorenii sunt primii care se pot plimba cu trotinetele electrice E-Twow. Conceptul este unul simplu. Utilizatorii din Timişoara trebuie să fie studenţi şi să aibă un abonament pe mijloacele de transport în comun din Timişoara. Ei pot descărca pe telefon aplicaţia creată de E-Twow, prin care li se permite să preia trotineta de la un stand de andocare cu ajutorul unui cod QR. După ce o utilizează o lasă în alt punct al oraşului, la alt stand de încărcare şi andocare sau o pot aduce înapoi.

Ride Sharing cu trotinete E-Twow, la Timişoara


Reprezentanţii grupului de firme care se ocupă de E-Twow spun că intenţionează să introducă Ride Sharing şi în Craiova, dar într-o formă diferită. Discuţiile cu autorităţile sunt avansate, însă cu trotinetele respective se poate circula doar pe piste de biciclete. Reprezentanţii Nextrom şi E-Twow spun că în Craiova, folosirea trotinetelor va fi contra cost, iar costurile vor fi calculate pe minute de utilizare a vehiculelor electrice pe două roţi. Principiul după care se poate utiliza trotineta rămâne acelaşi: utilizatorul descarcă aplicaţia pe telefonul mobil.

Timişorenii se pot plimba cu trotinete electrice al căror soft realizat în Craiova

Dificultăţile afacerii… nu ţin de afacere

Pentru o companie care are nevoie de foarte multă mobilitate în ţară şi străinătate, cea mai mare problemă rămâne infrastructura rutieră. Administratorul Nextrom Industries consideră că „problema infrastructurii este una gravă, ca pentru orice firmă din zonă“. De asemenea, antreprenorul craiovean a menţionat că o altă problemă gravă este modificarea repetată a legislaţiei. „Nu poţi avea un plan de business pe zece ani, pentru că la noi se schimbă legile de mai multe ori, în acest interval. Se schimbă regulile în timpul jocului“, a precizat Sorin Petcu.

În încheiere, antreprenorul craiovean a menţionat că un lucru îmbucurător este acela că se schimbă mentalitatea legată de utilizarea vehiculelor electrice pe două roţi, în sensul că populaţia are nevoie de mobilitate. În aglomerările urbane în care maşinile sunt din ce în ce mai multe, populaţia agreează mijloace de transport mai rapide, în speţă, vehiculele electrice pe două roţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS