Fiscul încearcă de mulţi ani să introducă poprirea electronică. ANAF a comunicat recent că lucrează la o procedură de poprire electronică. Ar urma să fie poprită doar suma datorată de debitor, iar deblocarea contului să se facă în timp real. Acum sunt blocate toate conturile firmei debitoare. Suma efectivă se reţine de două, trei sau chiar patru ori mai mult decât debitul.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) introduce poprirea electronică pe conturile debitorilor. Popririle bancare vor fi instituite doar pe sumele datorate de firme şi persoane fizice. ANAF promite că nu vor mai fi poprite toate sumele din conturile debitorilor, ci doar suma datorată statului.
ANAF discută de câţiva ani de poprirea unui singur cont al debitorului, dar nici până acum nu s-a implementat aşa ceva. Fiscul intenţionează să înfiinţeze automat poprirea asupra debitorilor, fără să se mai trimită înştiinţări prin poştă către bănci. Totul ar urma să se facă electronic.
Poprirea electronică presupune „automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită”, potrivit unui comunicat de presă emis de ANAF săptămâna trecută şi preluat de mass-media. Cu alte cuvinte, Fiscul transmite electronic băncii decizia de ridicare a popririi.
De asemenea, nu vor mai fi poprite toate conturile unei persoane fizice sau juridice, ci doar un singur cont. Deocamdată, propunerea este în lucru la Ministerul Finanţelor. Alte detalii vom prezenta când va apărea o propunere de act normativ.
Potrivit unor surse, organele fiscale din teritoriu au sarcina de a le transmite reprezentanţilor mediului de afaceri care sunt avantajele popririi electronice. Acest lucru se va face în timpul întâlnirilor pe care reprezentanţii Fiscului le au cu mediul local de afaceri.
Poprirea, un chin pentru firme şi persoane fizice
Poprirea electronică în limita sumei datorate de debitor este o măsură aşteptată de mediul de afaceri, dar rămâne de văzut sub ce formă se adoptă. Potrivit reglementărilor în vigoare, poprirea conturilor bancare de către ANAF se face pe toate conturile debitorului. Dacă firma pe conturile căreia i s-a făcut poprirea nu are în conturi toată suma datorată Fiscului, atunci poprirea este instituită şi pe sumele viitoare care ar urma să fie virate. Practic, întreaga activitate a debitorului este blocată, atunci când are conturile poprite de Fisc. GdS a scris anul trecut despre metode de evitare a popririi.
În cazul în care debitorul are bani în conturi, se întâmplă un alt „fenomen”. De exemplu, dacă are trei conturi, atunci din toate trei este reţinută suma datorată statului. Deci statul încasează de la firma sau persoana în cauză de trei ori mai mult ecât datorează.
La fiecare tranzacţie, banca îi percepe debitorului comision de operare a popririi. La cele mai multe bănci de top, acest comision este mai mare decât comisioanele obişnuite de administrare a unui cont sau cele de operare a unei tranzacţii din contul clientului. Deci, pentru debitor înseamnă alţi bani pe care îi pierde, odată cu efectuarea popririi. Comisioanele se adaugă la suma reţinută de trei ori către Fisc, din cauza blocării celor trei conturi.
Prin poprirea electronică, banii din conturi nu vor mai fi peste suma înscrisă în adresa de înscriere a popririi, informează ANAF.
Ridicarea popririi se va face în timp real
Organele fiscale intenţionează să schimbe şi modul în care se face ridicarea popririi pe conturile care sunt blocate. La ora actuală, deblocarea conturilor este un chin pentru persoanele fizice şi pentru reprezentanţii mediului de afaceri care au avut conturile blocate pentru o datorie.
Debitorii sunt cei care trebuie să ajungă (fizic) la ANAF şi să depună un document prin care să solicite deblocarea conturilor bancare. La acel document trebuie să ataşeze dovada de la banca de unde s-a făcut plata că s-a reţinut suma datorată statului. Toate aceste date există şi la ANAF. Din moment ce s-a făcut poprirea şi s-a virat suma datorată de debitor, Fiscul are deja aceste informaţii. Mai mult, dacă debitorului i se blochează mai multe conturi, atunci i se reţine de mai multe ori suma datorată. De aici începe chinul pentru firmă sau persoana fizică afectată de instituirea popririi.
Conform procedurii actuale, tot persoana fizică sau firma care are conturile poprite trebuie să ceară la ANAF restituirea sumelor reţinute în plus în timpul popririi sau compensarea cu alte obligaţii fiscale. Mai durează câteva zile (în trecut procedura de deblocare a conturilor dura chiar şi cinci zile) până când se ridică poprirea şi persoana respectivă îşi recuperează banii reţinuţi în plus de ANAF.
Cum se va proceda la ridicarea popririi în timp real
Fiscul intenţionează ca ridicarea popririi să se facă în timp real, direct de la Bucureşti. „Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere ca încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit”, se arata într-un comunicat al ANAF, dat publicităţii săptămâna trecută.
Potrivit unor surse din cadrul ANAF, noua procedură de poprire electronică ar presupune ridicarea popririi direct pe cont, prin operaţiuni electronice, „de îndată” ce Fiscul observă că banii au intrat în cont.
Ministerul Finanţelor a comunicat că pentru ridicarea popririi în timp real trebuie modificată „legislaţia procedurală”. Rămâne de văzut cât va dura până când poprirea electronică devine operabilă.