0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine depune Declaraţia unică la ANAF

Cine depune Declaraţia unică la ANAF

Declaraţia unică se poate depune până la 31 iulie 2019. Atunci expiră termenul legal. Până pe data de 8 iulie, nu depuseseră documentul nici jumătate dintre persoanele fizice din Oltenia care aveau obligaţia depunerii Declaraţiei. Iată cine are obligaţia depunerii formularului respectiv şi cum se completează documentul.

Persoanele fizice care au obţinut venituri impozabile în afara salariului trebuie să depună Declaraţia unică la ANAF. Guvernul a grupat mai multe declaraţii sub un singur formular. Ordinul ANAF nr. 49/2019 a aprobat modelul şi conţinutul formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“.

După mai multe amânări şi anularea unor declaraţii depuse pe vechiul format, termenul pentru depunerea Declaraţiei unice a fost stbilit la 31 iulie 2019. 

Cine depune Declaraţia unică

Persoanele fizice rezidente în România care au realizat în 2018 venituri în afara salariului pentru care datorează impozit pe venit au obligaţia să depună Declaraţia unică la ANAF. Mai au această obligaţie şi persoanele care realizează sau estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în anul 2019.

Depun declaraţia persoanele fizice care au realizat venituri în România impuse în sistem real şi venituri la norme de venit. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din: activităţi independente; cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă; activităţi agricole impuse în sistem real; silvicultură şi piscicultură.


Pe site-ul ANAF se precizează că persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizează venituri din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit au obligația declarării veniturilor, prin completarea și depunerea declarației.


Mai depun Declaraţia unică persoanele care au obţinut venituri din străinătate, dar au muncit în ţările respective mai puţin de şase luni pe an şi au domiciliul fiscal declarat în România. 

Cum se compeletează Declaraţia unică

În funcţie de venitul realizat, contribuabilii persoane fizice completează declaraţia bifând căsuţele de la secţiunea la care se încadrează. La secţiunea la care vă încadraţi se completează venitul brut realizat sau venitul estimat, în funcţie de anul realizării venitului (2018 – realizat sau 2019 – estimat).


Formularul (declaraţia) aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 49/2019 este structurat pe următoarele secţiuni. La Secţiunea 1 se completează date privind veniturile realizate din România în anul 2018. Acolo se trec două tipuri de date, grupate pe trei subsecţiuni. La Subsecţiunea 1 se completează date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real.

La Subsecţiunea 2 apar date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse pe bază de norme de venit în cazul contribuabililor care au început activitatea în luna decembrie 2018.

Iar la Subsecţiunea 3 vor fi completate „Date privind impozitul pe veniturile realizate din România de persoanele fizice, în perioada 01.01 – 22.03.2018, inclusiv, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker“.

Ce date pot fi trecute la secţiuni

La Secţiunea 2 se trec „Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate în anul 2018“. La Secţiunea 3 vor fi incluse date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2018. Şi această secţiune este împărţită în două. Într-o parte se trec datele privind contribuția de asigurări sociale datorată, iar în altă subsecţiune se trec date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată. 


Secţiunea 4 este dedicată pentru stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat în anul 2018, din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real.


La Secţiunea 5 se face „sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2018“, conform datelor publicate prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 49/2019.


Secţiunea 6 este dedicată donării unei părţi din impozitul pe venit. Acolo se completează destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil. Datele sunt prezentate conform instrucţiunilor publicate de ANAF prin Ordinul 49/2019.

Nici jumătate dintre persoanele din Oltenia nu au depus Declaraţia unică

Până la data de 8 iulie 2019, depuseseră la Fisc Declaraţia unică 39.428 de persoane fizice din Oltenia. Suma totală datorată de acestea era de 89.388.640 lei, conform datelor furnizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, la solicitarea GdS. Suma plătită, până la data de 8 iulie, de persoanele care au depus declaraţia era de 45.907.453 lei.


La data la care Fiscul a furnizat datele către GdS, mai mult de jumătate din numărul persoanelor care au de depus declaraţia încă nu o depuseseră. DGRFP Craiova estimează că ar mai avea de depus Declaraţia unică încă 47.263 de persoane.


Declaraţia se depune, în special, în format electronic. Persoanele care au o adresă de mail validă se pot înscrie în Spaţiul Privat Virtual (SPV) pe baza credenţialelor (user şi parolă). Acestea se primesc de la ANAF. Cei cu e-mail de yahoo trebuie să aibă răbdare la procesarea declaraţiei. Softurile ANAF prelucrează mai greu datele transmise de pe adrese de e-mail de yahoo. Anunţul legat de faptul că de pe yahoo se transmit mai greu datele este postat chiar pe pagina ANAF, la datele despre Declaraţia unică. 


După ce se încarcă declaraţia în SPV, în cazul în care apar erori, acestea trebuie corectate. Abia după ce primiţi confirmarea că documentul a fost validat puteţi avea certitudinea că documentul s-a înregistrat la ANAF.


PFA-urile şi alte persoane care au obţinut venituri din activităţi independente care dispun de certificat digital pot depune Declaraţia unică on-line. Acestea pot folosi semnătura electronică. 

Ce riscă persoanele care nu depun declaraţia la termen

Potrivit art. 336, alin. 3 din Codul de procedură fiscală, persoanele care nu depun declaraţiile pot fi amendate. „(3) În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei“, se arată în Codul de procedură fiscală, respectiv Legea 207/2015. 


DGRPF Craiova a informat că, potrivit art. 107 din Codul de procedură fiscală, nedepunerea declaraţiei dă dreptul organului fiscal să stabilească din oficiu creanţele fiscale. Acestea se stabilesc prin decizie de impunere. Decizia de impunere poate fi trimisă după ce trec 15 zile de la expirarea termenului de depunere a declaraţiei.

În cazul neachitării la termenele legale a sumelor datorate de persoanele fizice, organele fiscale vor începe procedurile de executare silită. Acestea sunt: somaţie, instituire de popriri pe conturile de la bănci sau la terţi (la partenerii de afaceri care au de dat bani debitorulu). Fiscul susţine că se poate ajunge la aplicarea de sechestru şi vânzarea de bunuri mobile şi imobile. 


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS