4.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePIB-ul a crescut cu 4,7%, dar industria a cazut neasteptat de dur

PIB-ul a crescut cu 4,7%, dar industria a cazut neasteptat de dur

Institutul Naţional de Statitistică (INS) a publicat miercuri datele „semnal“ despre evoluţia PIB în primul semestru şi în Trimestrul II din 2019 (T II /2019), care indică o uşoară decelerare a ritmului creşterii economice de la 5%, an/an, în primul trimestru, la 4,4% în cel de-al doilea, informeaza ZF.ro. În T2/2019 faţă de T1, economia a avut un avans de 1% comparativ cu o creştere consemnată în primul trimestru din 2019, faţă cu T4/2018, de 1,2%. În semestrul I, PIB-ul a crescut cu 4,7%, an/an.

PIB-ul a crescut, dar productia industriala a scazut cu 6,6%

Însă atenţia economiştilor nu a fost atrasă de performanţa mulţumitoare a economiei României consemnată în prima parte a anului, ci de datele din Germania (minus 0,1% creştere economică T2 faţă de T1) şi de căderea consemnată de producţia industrială autohtonă – minus 6,6% în iunie, an/an, şi de minus 0,6% în S I, an/an.

„Nu trebuie să cădem în defetism, dar datele din economie, puse cap la cap, indică riscuri însemnate“, a comentat economistul Laurian Lungu, în vreme ce Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a adăugat: „Ştirea principală a zilei este căderea producţiei industriale, nu datele despre PIB, care sunt uşor peste aşteptările noastre“.

Posibila recesiune in Germania

Economiştii din Occident au vorbit în ultimele zile despre o posibilă recesiune în Germania – principala piaţă de desfacere pentru exporturile României. Datele Eurostat au indicat miercuri o scădere a economiei acestei ţări în T2 faţă de T1 de 0,1%. Săptămâna trecută o altă serie de date arătau o restrângere a industriei germane ca urmare a războiului comercial, iar economiştii români pun atât scăderea exporturilor româneşti în iunie (minus 5,5%, an/an), cât şi căderea industriei pe seama pensiunilor globale şi mai ales pe seama situaţiei mai puţin faste din cea mai mare economie a Europei.

„Statisticile indică decelerarea ritmului de creştere economică pe fondul resimţirii tensiunilor globale, al evoluţiei sub potenţial din zona euro şi al provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern“, a comentat Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, mai transmite Zf.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS