2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele pot angaja ucenici şi primesc sprijin financiar de la stat

Firmele pot angaja ucenici şi primesc sprijin financiar de la stat

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie primesc de la stat o sumă de 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic. Contractele de ucenicie se încheie pe maximum trei ani.

Firmele care nu găsesc pe piaţa muncii specialiştii de care au nevoie pot să şcolească personal la locul de muncă. Şi pot să primească bani de la stat pentru acest lucru. Ucenicia este posibilă în mai multe domenii de activitate. Se aplică acolo unde o persoană poate să fie calificată la locul de muncă.

Astfel, angajatorii care angajează ucenici pot beneficia de un sprijin financiar de la stat, plătit din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma pe care o poate primi angajatorul pentru fiecare ucenic este de 2.250 de lei pe lună. 

Ce este ucenicia


„Contractul de ucenicie se poate încheia pe o perioadă de la unu la trei ani, în funcţie de calificarea pentru care se angajează ucenicul. Suma pe care o primeşte angajatorul este de 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic şi se plăteşte pentru toată perioada de derulare a contractului de ucenicie“, a precizat purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, Alina Ghercioiu.

Firmele apelează la programul de ucenicie

Ucenicia este o modalitate prin care firmele pot să îşi formeze personal pe meseriile necesare activităţii. Totul este să găsească persoane dornice să înveţe o meserie. Astfel de persoane se înscriu în baza de date a AJOFM Dolj. „Ucenicia la locul de muncă începe să devină o soluţie pentru angajatorii care nu găsesc personal adecvat pentru activitatea lor, pentru cerinţele proprii ale domeniului de activitate în care activează.

Ucenicia se adresează, pe de o parte, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi care doresc să înveţe o meserie, iar pe de altă parte, angajatorilor care se confruntă cu o criză de personal calificat. În urmă cu câteva săptămâni, au fost câteva sute de locuri de muncă anunţate pentru ucenici. La această dată (săptămâna trecută – n.r.) sunt 70 de locuri de muncă pentru ucenici, în oferta curentă. Numărul locurilor de muncă se modifică chiar şi de la o zi la alta“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu. Ea a mai adăugat că, anul acesta, a crescut numărul solicitărilor din partea angajatorilor pentru a angaja ucenici.

Modificări legate de convenţia pe care o încheie firmele cu AJOFM

Cum procedează firmele pentru a primi cei 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic. Firmele încheie un contract de ucenicie cu persoana pe care doresc să o angajeze. Acest contract trebuie să conţină, obligatoriu, o perioadă de probă pentru viitorul ucenic.

După perioada de probă, ucenicul decide dacă doreşte să continue programul de ucenicie la firma respectivă sau renunţă. Dacă va continua, atunci firma face diligenţele să obţină sprijinul financiar de la stat. Apoi, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM Dolj.

Anul acesta au survenit modificări legislative referitoare la perioada încheierii convenţiei. Până nu demult, firmele aveau la dispoziţie 30 de zile de la data expirării perioadei de probă pentru a încheia convenţia cu AJOFM. Acum, firmele au termen 60 de zile pentru a încheia convenţia cu AJOFM, pentru a primi sprijinul financiar de la stat.

„Toate dosarele depuse au fost soluţionate pozitiv, în timp util. Se primesc dosare în continuare şi se încheie convenţii pe ucenicie în continuare“, a spus reprezenatanta AJOFM Dolj. 

Cine poate aplica pentru ucenicie

Un antreprenor care deţine o firmă din categoria IMM-urilor spunea, recent, că legislaţia nu ar trebui să permită şi marilor angajatori să utilizeze sumele puse la dispoziţie de stat prin programul de ucenicie. El avea nevoie de ucenici şi se temea că nu va mai prinde finanţare, din cauza firmelor mari care aplică. Antreprenorul motiva că firmele mari şi-ar permite să plătească ucenici din bugetele proprii. El spunea şi că acest sprijin de la stat ar trebui direcţionat către firmele mai mici. Reprezentanta AJOFM Dolj a precizat că orice firmă, indiferent de dimensiune, poate să aplice pentru a obţine sprijinul financiar pe ucenicie. Legea nu face diferenţieri între angajatori. Cadrul legal nu restricţionează firmele nici în legătură cu numărul de ucenici pe care îi poate angaja o firmă. GdS a mai prezentat prevederile Legii 279/2005 privind ucenicia.


Sprijinul financiar se acordă în limita unui buget aprobat la nivel naţional. Alina Ghercioiu a precizat că nici în 2018, nici în 2019 nu a fost depăşit acel buget. Astfel că firmele pot să aplice în continuare pentru a obţine banii de la stat, dacă angajează ucenici. 
Contractele de ucenicie se încheie între angajator şi ucenic pe o perioadă de cel mult trei ani. Legislaţia nu obligă fostul ucenic să rămână în continuare la firma respectivă, după ce a încheiat perioada prevăzută în contractul de ucenicie.


Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, în august erau în plată sume de la stat pentru 975 de ucenici. Dintre acestea, circa 450 de contracte de ucenicie au fost încheiate în 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS