2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExclusiv, Dolj: Şase din zece angajatori de top sunt firme de stat

Exclusiv, Dolj: Şase din zece angajatori de top sunt firme de stat

Cei mai mulţi dintre cei zece angajatori de top din Dolj sunt firme şi entităţi de stat. Acestea au acumulat mii de angajaţi fiecare, mai mult decât firmele private mari, cu tradiţie în industrie. Paradoxal, unele dintre firmele private din top au disponibilizat personal. Ford a făcut angajări şi a depăşit 5.500 de salariaţi.

Topul celor mai mari zece angajatori din Dolj a variat faţă de anii anteriori. Dacă în 2017 în top erau cinci firme private şi cinci entităţi de stat, anul acesta situaţia este puţin diferită.

Din analiza efectuată de GdS se observă că a crescut numărul angajatorilor de stat, în detrimentul proprietăţii private. Cei mai mari angajatori sunt şase entităţi de stat şi doar patru firme private.


GdS a solicitat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj date privind primii zece cei mai mari angajatori din Dolj, în anul 2019. Situaţia existentă în REVISAL (Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor) la 5 septembrie 2019, comparativ cu aceeaşi dată din 2018 ne arată că clasamentul de anul acesta este cu surprize. Din analiza datelor de la ITM s-a observat că la entităţile de stat a crescut numărul de angajaţi. Cu o singură excepţie.

Şi firmele private şi-au consolidat poziţia pe piaţa muncii, însă nu toate au făcut angajări. Faţă de anul trecut, la unele firme private a scăzut numărul de angajaţi. La alte societăţi a crescut. Le vom analiza pe fiecare.

Ford este cel mai mare angajator. A angajat anul acesta peste 1.000 de persoane

Date furnizate de ITM Dolj pentru GdS arată că în 2019, cel mai mare angajator din Dolj este producătorul auto din Craiova. Ford totalizează în septembrie 5.598 de angajaţi. În aceeaşi perioadă a anului trecut, Ford avea 4.502 angajaţi.

Producătorul auto a angajat anul acesta 1.096 de persoane. Compania intenţiona ca anul acesta să angajeze circa 1.500 de oameni, pentru a înfiinţa al treilea schimb pe linia de producţie. În partea a doua a acestui an, Ford intenţionează să introducă în fabricaţie cel de-al doilea model care s-ar produce la Craiova. Este vorba despre Ford Puma, care ar fi prima maşină hibrid ce se produce în România.

Deşi, iniţial, Ford anunţase că va începe producţia de masă în toamna aceasta, până la această dată, compania nu a angajat cele 1.500 de persoane pe care şi le-a propus. Ford nu dă detalii despre durata procesului de selecţie şi nici despre eventualele probleme întâmpinate. Compania a precizat pentru GdS doar că au fost deja angajate peste 1.000 de persoane în fabrica de la Craiova şi că procesul de recrutare continuă.


Având în vedere că în Craiova rata şomajului este de doar 0,5% şi forţa de muncă nu prea se mai găseşte, Ford nu a angajat numai persoane care locuiesc în municipiu. Producătorul auto a angajat şi din localităţile limitrofe Craiovei. Anul trecut, conducerea Ford a discutat cu primarii localităţilor care se află în jurul Craiovei, la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri.

Producătorul auto le-a solicitat primarilor să sprijine compania în procesul de recrutare. Ford se arăta dispusă să pună la dispoziţie transport pentru forţa de muncă ce provine din afara Craiovei. Au fost angajate persoane şi din Craiova, şi din localităţile din jur. Inclusiv din Filiaşi şi chiar din Balş (judeţul Olt).

Angajatorii de stat au urcat aproape de vârful clasamentului. Au mai mulţi angajaţi

Cel de-al doilea angajator din Dolj este o companie de stat. Sucursala Regională Căi Ferate Craiova figurează cu sediul în Dolj, dar are angajaţi şi din alte judeţe. Potrivit datelor de la ITM, angajatorul figura la începutul lui septembrie 2019 cu 3.844 de angajaţi. În creştere faţă de anul trecut, când avea 3.783 de angajaţi.

Cu cei 3.844 de angajaţi, Regionala CFR a surclasat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, care ocupase locul doi anul trecut. Acum SJU Craiova ocupă locul trei în clasamentul angajatorilor de top, cu 3.377 de angajaţi. Este singura entitate de stat prezentă în top căreia i-a scăzut numărul de salariaţi, de la un an la altul. În septembrie 2018, Spitalul de Urgenţă figura cu 3.388 de angajaţi în REVISAL.


Locul patru în topul celor mai mari angajatori este deţinut de o entitate cu capital majoritar de stat. Poşta Română – Sucursala Craiova avea, la începutul lui septembrie 2019, conform datelor de la ITM Dolj, 2.678 de angajaţi. În 2018, angajatorul amintit nu avea sediul în Dolj (deci ITM Dolj nu avea date despre numărul de salariaţi), dar în 2017 avusese 2.658 de angajaţi.

Firme private cu angajaţi în scădere

În timp ce angajatorii de stat îşi umflă schemele de personal, angajatorii de top din mediul privat renunţă la o parte din angajaţi.


Pe locul cinci în clasamentul angajatorilor se situează firma de pază Civitas PSG, ale cărei contracte au fost în scădere. Dacă în septembrie 2018, firma avusese 2.500 de angajaţi, în septembrie 2019 numărul de angajaţi îi scăzuse la 2.092 de persoane.


Civitas este urmată în top de Comdata Services, specializată în domeniul call-center. Comdata are cea mai importantă scădere de personal de la un an la altul din top zece angajatori, potrivit informaţiilor furnizate de ITM Dolj. În septembrie 2018, Comdata Services avusese 2.618 angajaţi înregistraţi cu contracte de muncă.

În septembrie 2019, numărul de angajaţi ai Comdata Services a scăzut la 1.973 de persoane. Scăderea bruscă de 645 de persoane de la un an la altul ar fi cauzată de faptul că societatea nu ar mai avea aceleaşi contracte de prestări servicii ca anul trecut, potrivit unor surse.

Alţi angajatori de top de stat, cu mai mulţi salariaţi decât anul trecut

Pe locul şapte în top se află tot o entitate de stat. Este vorba despre Universitatea din Craiova. Potrivit ITM Dolj, Universitatea avea anul trecut 1.768 de angajaţi. În 2019 are 1.781, în uşoară creştere faţă de anul trecut.

Top 10 angajatori din Dolj. Date furnizate de ITM Dolj


Alt angajator de top este tot unul de stat. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj ocupă locul opt în clasamentul angajatorilor din judeţ, cu 1.404 contracte de muncă. DGASPC Dolj şi-a sporit numărul de angajaţi cu 42 de persoane, de la 1.362, câţi avea în septembrie 2018.


Pe locul nouă se situează iarăşi un angajator din mediul privat. Firma Casa Noastră SRL, cu activitate în domeniul producţiei de tâmplărie PVC, şi-a extins activitatea şi a făcut câteva angajări. Mai exact, a încadrat în muncă în plus 45 de persoane, în interval de un an. Compania a ajuns la 1.369 de salariaţi, de la 1.324, câţi avusese în 2018.


Pe locul zece în clasament se situează tot un angajator de stat, din sfera CFR. Este vorba despre Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Craiova, care figurează în 2019 cu 1.332 de contracte de muncă. În aceeaşi perioadă din anul 2018, Sucursala avusese 1.319 angajaţi, potrivit ITM Dolj. Ceea ce înseamnă că în interval de un an, angajatorul de stat şi-a sporit numărul de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS