-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de mii de angajaţi din Dolj sunt plătiţi cu salariul minim

Zeci de mii de angajaţi din Dolj sunt plătiţi cu salariul minim

Peste 32% dintre angajaţii din Dolj figurează că ar avea în contractele individuale de muncă salariul minim pe economie. La ora actuală există două salarii minime brute: unul general şi altul pentru construcţii. Iată cum sunt împărţiţi în Dolj salariaţii din mediul privat.

În anul 2019 există două tipuri de salariaţi plătiţi cu salariul minim, reglementat în mod diferenţiat. Salariaţii din construcţii au un salariu minim brut de 3.000 de lei pe lună.

Această categorie de angajaţi beneficiază de anumite reduceri de contribuţii. Avantajele fiscale sunt pe o perioadă de zece ani. Astfel că în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajaţii din constructori au aceste scutiri de contribuţii. Salariul minim net în construcţii este de 2.362 de lei.


Restul angajaţilor care nu activează în construcţii şi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie au alte venituri mai mici. Pentru restul ramurilor economiei, salariul minim brut este de 2.080 de lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim pe economie primeşte, efectiv, 1.263 de lei pe lună.

32% dintre angajaţii din Dolj câştigă minimul pe economie

GdS a efectuat o serie de calcule pe baza datelor primite de la Inspecţia Muncii. Se observă astfel că aproape o treime dintre angajaţii cu acte în regulă din Dolj sunt plătiţi cu salariul minim. Iată ce spun cifrele oficiale.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, transmise redacţiei la solicitarea GdS, în Dolj există 39.625 de persoane plătite cu salariul minim brut de 2.080 de lei. Acestora li se alătură încă 7.648 de persoane care lucrează în construcţii. Acestea au în acte trecut salariul minim pe economie din acest sector. Respectiv, aceştia au salariul minim brut de 3.000 de lei.

Deci, în total, la 26 septembrie 2019, în Dolj existau 47.273 de persoane plătite cu salariul minim pe economie şi pe ramură. Trebuie precizat că la Inspecţia Muncii figurează salariaţii din mediul privat şi personalul contractual din instituţiile publice care au contract individual de muncă (CIM).


Tot Inspecţia Muncii informează că, la data respectivă, existau înregistrate în REVISAL (Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor din Economie) 146.334 de persoane cu contract individual de muncă. Raportând numărul de 47.273 de angajaţi cu salariul minim la totalul salariaţilor se observă ce procent dintre angajaţi sunt plătiţi cu minimul legal. Aproximativ 32% dintre angajaţii din mediul privat din judeţ încasează lunar salariul minim pe economie.

Procentul de angajaţi plătiţi cu salariul minim este mai mic decât anul trecut

În 2018, au fost mai multe persoane plătite cu salariul minim decât în 2019. Însă procentul celor plătiţi cu salariul minim era mai mare. Anul trecut, aproximativ 50.000 de persoane, adică 37,64% din totalul angajaților, aveau trecut în contractele de muncă salariul minim pe economie. Salariu care atunci era de 1.900 de lei brut. Procentul de 37,64% a fost mai mare anul trecut deoarece totul se raporta la un număr mai mic de angajaţi în Dolj. Potrivit datelor de atunci, existau 132.634 de angajaţi cu CIM înregistrat în REVISAL.


De ce a scăzut numărul de persoane plătite cu salariul minim în 2019? Specialiştii spun că de anul trecut şi până acum au mai crescut salariile şi în mediul privat. Aşa se explică de ce unii au depăşit salariul minim. La firmele private, salariile au crescut în ritm mai lent decât salariile bugetarilor. La privat, salariile sunt impuse de piaţă. Multe dintre firmele private nu pot majora salariile în ritmul în care au fost crescute „din pix“ salariile lucrătorilor de la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS