3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn ce domenii poate atrage Doljul investitori

În ce domenii poate atrage Doljul investitori

În urma unei analize efectuate de Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, potenţialul Doljului de dezvoltare economică poate fi „explorat“ în patru domenii de activitate. Toate sunt domenii care ar putea aduce plusvaloare investitorilor. Iată care sunt acestea.

Camera de Comerţ şi Industria (CCI) Dolj a efectuat o analiză a posibilelor domenii de activitate în care ar putea fi atraşi investitori, astfel încât Doljul să se dezvolte din punct de vedere economic. Aceste tendinţe de dezvoltare sunt prezentate de către CCI Dolj, ambasadorilor şi ataşaţilor comercial din cadrul misiunilor diplomatice.

Aceştia vin în Dolj, precum şi în alte judeţe, pentru a afla oportunităţile investiţionale din zonă. După care ambasadorii transmit aceste oportunităţi către investitorii din ţările pe care le reprezintă diplomaţii.

Preşedintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduţ, a precizat la „Economia Sudului“, de la Radio Sud, care sunt domeniile de activitate în care ar putea excela Doljul în perioada următoare. Domeniile s-ar dezvolta dacă s-ar găsi investitori pentru această zonă. În general, sunt domenii care ar aduce plusvaloare.

IT-ul şi digitalizarea, foarte importante

Craiova prinde contur în zona de IT. În opinia lui Vlăduţ, municipiul este atractiv pentru companiile de software şi outsourcing, datorită faptului că „există facultăţi de profil, în cadrul Universităţii din Craiova, printre cele mai bune din ţară, care produc specialişti în domeniul IT“.


Reprezentantul Camerei de Comerţ a lăsat să se înţeleagă că dezvoltarea domeniului IT este strâns legată de digitalizarea companiilor. În era comunicaţiilor, digitalizarea activităţii firmelor prinde tot mai mult teren în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri). Pentru aceste modernizări este nevoie de specialişti, care ies de pe băncile facultăţilor de profil.

Agricultura, în special zona de agro-food are potenţial

Producţia agricolă tradiţională, combinată cu făbricuţe de procesare a producţiei agricole, poate fi un element de atractivitate pentru investitori. Însă mai mult decât cultivarea clasică a cerealelor şi a altor plante, Doljul ar putea atrage investitori în zona de agro-food, unde ar exista valoare adăugată mai mare.

„Este vorba despre produsele de bază alimentare rezultate în urma producţiei agricole de bază. Adică produsele agricole suferă o procesare şi trec în zona alimentară. Am făcut o analiză referitoare la ceea ce importăm, cantităţi mari de alimente şi mai ales sortimente, şi producţia de bază necesară pentru aceste sortimente.

Pentru multe din aceste alimente ar exista materia primă la noi, în Dolj. În prezent, exportăm materia primă din agricultură, exportăm cereale, şi nu produse cu valoare adăugată ridicată. Plusvaloarea se creează prin exportarea produselor finite.

Ar fi de preferat ca aceste materii prime să intre în producţie în fabrici din zona noastră, din judeţul nostru. Apoi să exportăm noi aceste produse finite“, a spus Gabriel Vlăduţ. Preşedintele CCI Dolj a menţionat că investitorii ar putea crea fabrici de procesare a legumelor din Dolj sau de producere a altor alimente.


De asemenea, el a vorbit despre producţia de biomasă care s-ar putea face în Dolj. Acel produs ar putea fi folosit în centrale electrice şi ar ajuta la producerea energiei electrice. Deci, produs cu valoare adăugată mare. În acelaşi timp, aceste făbricuţe din sectorul agro-food au costuri iniţiale ridicate de realizare a investiţiei.

Domeniul viticol are potenţial de dezvoltare în zonă

„Domeniul viticol s-a dezvoltat în regiunea Oltenia. Un studiu făcut pe România şi Bulgaria arată că Oltenia se află pe primul loc în ţară în privinţa calităţii producţiei de vin roşu. Deci calitativ, nu cantitativ. Acelaşi lucru se regăseşte şi în Bulgaria, în regiunea de Nord-Vest, care are condiţii climatice asemănătoare“, a mai precizat Gabriel Vlăduţ, la „Economia Sudului“, de la Radio Sud.

Domeniul electrotehnic este de viitor

Preşedintele CCI Dolj susţine că al patrulea domeniu cu potenţial de dezvoltare în Dolj este domeniul electrotehnic.

„Avem personal calificat în acest domeniu cu potenţial. Sunt persoane care în trecut realizau performanţe la nivel naţional pe domeniul electrotehnic şi care ar putea dezvolta şi la nivel local diverse activităţi în domeniu. Atât domeniul electrotehnic, cât şi agro-food sunt domenii cu valoare adăugată mare. (…) Craiova era cunoscută până în urmă cu mai mulţi ani drept „Cetatea electrotehnicii româneşti”.

Este adevărat, că la vremea respectivă era cunoscută Craiova în acest domeniu printr-un producător unic. Oamenii care au lucrat în acel domeniu există încă în judeţul Dolj. Mulţi dintre oamenii respectivi au creat mai multe fabrici private la nivelul Craiovei în acest domeniu. Fabrici care funcţionează bine. Sunt mici, dar promiţătoare. Aceste făbricuţe arată şi posibilităţile de dezvoltare pe care le are judeţul“, a mai spus reprezentantul Camerei de Comerţ.

Unele dintre aceste firme din domeniul electrotehnicii produc diverse echipamente pentru companii de talie mondială, lideri de piaţă în diverse domenii. Acesta ar fi viitorul pentru fabricile din Dolj din acest sector: să producă pentru companii recunoscute la nivel mondial.

Lipsa dezvoltării economice de până acum ar fi un avantaj competitiv al Doljului în faţa altor judeţe

Deşi pare paradoxal, lipsa de dezvoltare a Doljului în anumite domenii de activitate poate fi considerată un avantaj faţă de alte judeţe din ţară care s-au dezvoltat destul de mult. Sunt judeţe cum ar fi Cluj, Timiş, Ilfov, Prahova, care s-au dezvoltat foarte mult din punct de vedere economic. Ce avantaj ar putea avea Doljul în faţa acestor judeţe? Preşedintele CCI Dolj spune că în Dolj ar fi mai multă forţă de muncă disponibilă faţă de judeţele mai dezvoltate din punct de vedere economic.


„În judeţul Dolj există potenţial de a găsi forţă de muncă pe anumite domenii. Există potenţial tocmai pentru că afacerile care s-au dezvoltat până în acest moment pe un segment sau altul şi nu au ocupat întreaga forţă de muncă disponibilă. În plus, există o neutilizare a unei părţi din forţa de muncă ieşită de pe băncile şcolilor. Fie de la facultăţi, fie de la licee. Această forţă de muncă aduce mai mult potenţial pentru judeţul Dolj, comparativ cu judeţele mult mai dezvoltate din România.

Cu alte cuvinte, dacă aş căuta forţă de muncă bine pregătită, am mai multe şanse să găsesc în Dolj această forţă de muncă decât în alte judeţe dezvoltate din ţară. De exemplu, în Ilfov şi în alte judeţe nu se mai găseşte forţă de muncă în anumite domenii“, a precizat Gabriel Vlăduţ.


În opinia preşedintelui CCI Dolj, învăţământul dual se dezvoltă în Dolj. Prin acest sistem s-ar crea forţă de muncă pentru firmele care activează într-un domeniu sau altul.

Emisiunea integrală o puteţi asculta aici:

Economia Sudului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS