4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriBlestemul Electroputere se confirmă. Fabrica îşi închide activitatea

Blestemul Electroputere se confirmă. Fabrica îşi închide activitatea

Odinioară considerată simbolul industriei craiovene, Electroputere Craiova devine istorie. Fabrica îşi închide activitatea de producţie în luna decembrie. Încă 180 de persoane vor fi disponibilizate. Activitatea companiei nu mai este profitabilă pentru acţionarii din Arabia Saudită, aşa că uzina se vinde „la bucată“.

Decizia închiderii activităţii de producţie a Electroputere a fost luată în vara acestui an. La vremea respectivă a avut loc primul val important de concedieri colective. 296 de oameni au fost disponibilizaţi colectiv.


Conducerea Electroputere confirmă închiderea activităţii economice a fabricii. Închiderea activităţii operaţionale a fost hotărâtă încă din luna iulie. „Se va încheia numai activitatea operaţională. Decizia privind încheierea activităţii operaţionale a fost luată de către Consiliul de Administraţie în data de 31 iulie 2019“, au precizat reprezentanţii companiei, ca răspuns la întrebările GdS.


La ora actuală doar Fabrica de Transformatoare mai lucrează, până va finaliza ultima comandă. Ultima comandă dată Electroputere a venit de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. La Craiova se repară ultimele transformatoare de mare putere (440 MVA). Anul acesta mai funcţionase încă o secţie, cea de Maşini Rotative. Activitatea acesteia a fost sistată în luna iunie a acestui an.

Cum justifică acţionariatul închiderea activităţii operaţionale

Oprirea activităţii de producţie la Electroputere este justificată de evoluţia economico-financiară a societăţii. „Măsura se impune ca urmare a lipsei de perspectivă în ceea ce priveşte găsirea de soluţii care ar fi putut susţine activitatea şi costurile în cadrul companiei, în condiţii de eficienţă şi rentabilitate“, au precizat reprezentanţii Electroputere, pentru GdS.


În documentul aprobat în vară, prin care se anunţa închiderea activităţii operaţionale, conducerea Electroputere justifica decizia Consiliului de Administraţie astfel: „Indicele de profitabilitate a companiei a avut o scădere accelerată în perioada anilor 2015-2018, pierderile înregistrate crescând procentual semnificativ de la un an la altul, culminând la finalul anului 2018 cu o pierdere de 13.122.450 lei, ca rezultat al declinului nivelului de producţie, asociat cu o creştere a costurilor“.

Conducerea Electroputere mai informa atunci că veniturile societăţii „nu au putut să capete o evoluţie ascendentă suficient de mare pentru a putea acoperi costurile generate de efectivul de personal supradimensionat faţă de stadiul actual al businessului“.


Compania explică declinul economico-financiar. Motivează că a înregistrat restanţe mari la furnizori, „situaţie care a îngreunat aprovizionarea cu materiale pentru proiectele în desfăşurare, ceea ce a condus la o sub-utilizare a capacităţii de producţie (…)“.
Întrebaţi când se va încheia întreaga activitate economică a companiei, reprezentanţii Electroputere au mai spus că „se va încheia numai activitatea operaţională, compania continuând să existe şi să menţină relaţiile cu autorităţile locale şi de stat ca şi până acum. Până la noi dispoziţii, utilajele şi activele folosite în timpul producţiei rămân în conservare“.

180 de persoane vor pleca acasă în decembrie

Ca urmare a închiderii activităţii operaţionale, societatea nu mai are de ce să ţină mulţi angajaţi. La ora actuală mai există 208 persoane angajate la Electroputere. Compania va disponibiliza 180 de persoane în decembrie. Acestea vor primi salariile compensatorii prevăzute în Contractul colectiv de muncă (CCM). „Disponibilizările au început din luna iulie. Au dat afară 296 de persoane. Este tragic faptul că urmează un nou proces de disponibilizare. Cu nostalgie spun că acum vor pleca ultimii specialişti din domenii-cheie.

Cei 180 care vor pleca acasă în decembrie vor primi salarii compensatorii, în funcţie de vechimea pe care o au în fabrică, în conformitate cu prevederile Contractului colectiv de muncă. Se înmulţeşte un coeficient de 0,2 cu numărul de ani lucraţi şi rezultă numărul de salarii compensatorii. Deci, cine a lucrat 20 de ani în fabrică va primi patru salarii compensatorii, cine a lucrat 30 de ani va primi şase salarii compensatorii etc. Dar problema principală este că se pierd aceste locuri de muncă. Se pierd specialişti foarte buni în domenii în care nu mai apar alţii“, a precizat lidera de sindicat de la Electroputere Craiova, Elena Cătălina Tibeică.


Iniţial, astă-vară, conducerea fabricii considerase că trebuia să rămână în fabrică un nucleu de circa 200 de persoane pentru reparaţii şi întreţinere. Ulterior, a picat decizia, ajungându-se tot la concedieri. În decembrie, cele 180 de persoane primesc deciziile de disponibilizare. În fabrică mai rămân foarte puţini oameni, dar şi aceştia vor fi daţi afară din luna ianuarie.

Electroputere, mândria industriei craiovene

Electroputere SA este o întreprindere-etalon pentru industria craioveană. Ani de-a rândul, Electroputere a fost cel mai mare angajator din Dolj. Circa 15.000 de oameni intrau şi ieşeau zilnic pe porţile fabricii. Fiecare familie din Craiova avea rude, prieteni sau cunoştinţe care lucrau la Electroputere.


Povestea de decenii a Electroputere este conturată pe pagina de internet a întreprinderii: „Fondată la 1 septembrie 1949 și destinată producției de utilaj electrotehnic greu, de numele „Electroputere” este legată realizarea sistemului energetic românesc și, bineînțeles, modernizarea sistemului feroviar și urban.


Primele transformatoare de forță au fost realizate în concepție proprie începând cu anul 1951, producția de transformatoare dezvoltându-se atât prin creșterea puterii nominale, cât și prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice“.


„Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricației de transformatoare, construcții de noi hale de fabricație și realizarea cu forțe proprii a transformatoarelor de 400 kV și de 400 MVA. Primul transformator de 440 MVA a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă, cel mai mare transformator livrat în România. Laboratoarele de încercări cunosc, de asemenea, o însemnată dezvoltare, asigurând o diversificare a producției de transformatoare necesară atât în țară, cât și la export, pentru care se realizează toate probele de încercare“, se arată în istoria Electroputere.

Renumitele locomotive produse la Electroputere circulă şi astăzi

În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină și de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricația de locomotive Diesel electrice. După anul 1989, activitatea fabricii de locomotive a fost axată pe modernizarea și reparația capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP și a locomotivelor electrice de 5100 kW.


Producerea de locomotive s-a încheiat la Craiova în urmă cu mulţi ani. Acţionarii care au preluat uzina în 2007 de la statul român au vândut ulterior know-how-ul şi licenţa de producere de locomotive către VFU Electroputere Paşcani, un grup de firme controlat de Gruia Stoica.


Locomotivele Diesel fabricate la Craiova au intrat în dotarea echipat CFR ani buni. Şi la ora actuală pot fi văzute locomotive active la CFR pe care este inscripţionată sigla Electroputere.


„Fabricația de mașini electrice rotative a început în anul 1950, asimilându-se peste 400 de tipuri de mașini electrice. (…) În perioada 1980-1985 s-au asimilat și executat pe bază de licență GENERAL ELECTRIC Canada și ANSALDO Italia motoare electrice pentru centrale nucleare, conferind fabricației de mașini electrice rotative un plus de tehnicitate“, se mai arată în istoria Electroputere de pe pagina sa de internet.

Decăderea unui colos industrial

Colosul de stat Electroputere a trecut în proprietate privată în urmă cu 12 ani, după multe încercări de privatizare eşuate. În luna noiembrie 2007, Electroputere SA Craiova a fost privatizată. Pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% a fost achiziţionat de firma Al-Arrab Contracting Company Limited, din Arabia Saudită. Compania avea deja datorii acumulate. La vremea respectivă s-a vehiculat ideea că arabii de la Al-Arrab Contracting Company ar fi cumpărat aproape pe nimic pachetul majoritar de acţiuni. Acesta ar fi costat circa 2 milioane de euro.


Între timp, echipamentele şi produsele au devenit uzate moral în Europa. Fabrica nu s-a mai retehnologizat la standardele cerute de piaţă. Pierderile s-au adâncit, ajungând treptat la 5 milioane de lei, 7 milioane, 9 milioane de lei etc.


La ora actuală, conform informărilor transmise Bursei de Valori Bucureşti unde este listată Electroputere, Al-Arrab deţine 95,536% din acţiuni. Iar restul de 4,464% din acţiuni sunt deţinute de alţi acţionari.


Odată cu închiderea activităţii operaţionale, în decembrie 2019 se încheie şapte decenii de industrie grea la Craiova, sub denumirea de Electroputere S.A..

Electroputere, o uriaşă afacere imobiliară

Încă de la achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni, arabii au intuit că Electroputere poate fi mai degrabă o imensă afacere imobiliară. GdS a mai prezentat situaţia cu vânzările de active de milioane de euro către firma care administrează mall-ul Electroputere Parc. În 2018, Consiliul de Administraţie l-a împuternicit pe directorul general Ossama Al-Halabi să vândă o suprafaţă de teren tot către mall.


Muncitorii au spus de astă-vară că Electroputere se va vinde la bucată. La vremea respectivă se cadastrase o bună parte din suprafaţa fabricii. Potrivit unor surse, până la ora actuală au fost cadastrate 46 de parcele la Electroputere, pe 32 de hectare. La mijlocul anului, surse din fabrică spuneau pentru GdS: „Activele ar fi evaluate la circa 260 de euro pe metrul pătrat. După calculele noastre, dacă s-ar vinde terenul Electroputere şi alte active s-ar încasa aproximativ 68 de milioane de euro“.


Cu alte cuvinte, proprietarii uzinei ar încasa mai mult din afacerea imobiliară decât din activitatea de producţie. Potrivit aceloraşi surse, acţionarii au voit să ajungă să vândă Electroputere „la bucată“. Aceleaşi surse acuză că directorul general nu a mai dorit să participe la licitaţii şi să ia comenzi pentru fabrică.

„Acţionarii au cumpărat de la început Electroputere pentru că au văzut potenţialul ca afacere imobiliară. Criza din 2008-2012 le-a dat planurile peste cap. Acum s-au săturat să subvenţioneze activitatea de bază a uzinei. Aşa că au trecut, pe faţă, la vânzarea de active. Respectiv la vânzarea de terenuri, hale, clădiri administrative“, a spus sursa citată, pentru GdS.


De altfel, conducerea Electroputere a recunoscut pentru GdS, la mijlocul anului, că intenţiile acţionariatului sunt acelea de a vinde activele. Electroputere s-a transformat, astfel, dintr-un colos industrial într-un imens business imobiliar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS