0.9 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe închid firme mici din Craiova, din lipsă de personal

Se închid firme mici din Craiova, din lipsă de personal

Firmele private de mici dimensiuni care nu găsesc personal specializat ajung să îşi sisteze activitatea temporar sau definitiv. În general, nu se mai găsesc lucrători în anumite domenii. Cei care sunt apţi de muncă preferă să lucreze câteva luni pe an în străinătate şi să stea în ţară pe ajutoare sociale. Nu ar munci aici pe salariul minim.

Criza de personal îşi arată colţii, în Dolj. Nu lipsa de clienţi (piaţa de desfacere) şi nici concurenţa nu pun probleme unor firme din anumite domenii, ci lipsa forţei de muncă adecvate. Mai multe firme mici sunt nevoite să îşi închidă activitatea, din cauză că nu mai găsesc să angajeze personal specializat. Unii antreprenori nu mai rezistă pe piaţă, în astfel de condiţii de lipsă a forţei de muncă. De asemenea, unii ajung să îşi vândă afacerile, din aceleaşi motive.


„Atât pentru personal cu studii medii, cât şi pentru cei cu studii medicale, foarte mulţi angajatori se confruntă cu o lipsă de personal. Unii nu se pot dezvolta, alţii nu îşi pot desfăşura activitatea, iar alţii închid. Firme cu 3-4-5 angajaţi se închid din lipsă de personal. La astfel de firme mici, dacă pleacă 1-2 angajaţi, întreaga activitate este pusă în pericol. Mai ales dacă nu găsesc rapid să îi înlocuiască pe cei care pleacă. Astfel de afaceri mici se închid sau se vând, din lipsă de personal“, a precizat directorul regional al firmei de recrutare Manpower, George Decebal Păunescu. El a participat la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.

În ce domenii se închid afacerile din lipsă de personal

Studiile realizate de Manpower arată că se închid din lipsă de angajaţi mai multe firme mici, din diverse domenii de activitate. Dintre acestea amintim: măcelării, carmangerii, frizerii, magazine de cartier şi alte mici afaceri de familie. Criza de personal afectează şi firmele mijlocii, şi mari.

„Acestea sunt în domeniul vânzărilor, în construcţii, în servicii. Aproape în toate domeniile. Inclusiv în industrie sunt probleme de personal. Întreprinzătorii locali au probleme în a-şi încărca organigrama. Şi aici nu vorbim de un domeniu anume şi de un anumit nivel de studii. Ci este vorba de toată gama de meserii. Criza forţei de muncă a acaparat cam toate domeniile“, a precizat George Decebal Păunescu, la Economia Sudului.


El a precizat că închiderea afacerilor sau vânzarea lor din lipsă de personal exista şi anul trecut, însă la un nivel mult mai mic. Anul acesta, fenomenul a luat amploare. Sunt din ce în ce mai multe afaceri mici care dau „chix“ din lipsă de personal.

Unde „dispar“ angajaţii

Directorul Manpower a menţionat că, de regulă, angajaţii din domeniile enumerate şi din multe alte domenii pleacă la muncă în străinătate. Fie că pleacă pentru un an, pentru câteva luni sau pe o perioadă nedeterminată, golul lăsat la firmele mici este acoperit cu dificultate.


Nu doar salariile mici din România îi determină pe unii muncitori să plece. Ci şi condiţiile de viaţă, de trai din alte ţări. În plus, mulţi dintre cei care pleacă din ţară sunt dintre aceia care nu doresc să muncească pe salariul minim pe economie. „Unii pleacă la muncă în străinătate pentru trei-patru luni pe an şi câştigă suficienţi bani pentru a le asigura traiul în ţară în restul anului. Astfel de persoane nu acceptă să muncească în ţară lună de lună pentru un venit de 1.300 de lei (suma reprezintă aproximativ salariul minim net pe economie – n.r.).

George Decebal Păunescu, directorul regional al Manpower, în studioul Radio Sud (Foto: Ramona Olaru)

Mulţi sunt din mediul rural. Iar din aceşti bani pe care i-ar câştiga ar trebui să suporte şi transportul“, a mai precizat managerul regional al Manpower.

El a adăugat că dintre persoanele apte de muncă şi care nu doresc să lucreze pe salarii mici se numără chiar şi persoane aflate în diverse forme de asistenţă socială. Acelea nu vor să se angajeze şi să câştige sume apropiate de salariul minim pe economie.


Practic, pe piaţa muncii este un cerc vicios. Firmele spun că nu găsesc personal care să accepte condiţiile salariale. Iar pe de altă parte, cei apţi de muncă nu vor să muncească pe salarii mici. De asemenea, cercul vicios apare şi din alte considerente. Unii antreprenori privaţi spun că afacerile lor mici nu le permit majorarea bruscă a salariilor. Motiv pentru care nici nu vor găsi personal adecvat.

„Am luat o pauză cu afacerea, din lipsă de personal“

GdS a contactat un antreprenor care, în urmă cu ceva vreme, spunea: „Momentan, am luat o pauză cu afacerea, din lipsă de personal“. În urmă cu câteva luni, antreprenorul respectiv împreună cu asociatul lui luaseră decizia să închidă temporar afacerea. Decizia trebuia să fie menţinută până la găsirea unor angajaţi dornici să muncească.

Nici la ora actuală, antreprenorul respectiv, care avea o afacere în domeniul panificaţiei, nu a găsit personalul adecvat cu care să continue afacerea. „Este o problemă reală lipsa forţei de muncă pentru afacerile mici. Noi nu am avut probleme pentru că plecau din ţară.

Pur şi simplu, unii angajaţi aveau pretenţii foarte mari şi nu doreau să mai muncească. Problema personalului este foarte mare. Multe firme din Craiova nu îşi găsesc personal adecvat pentru activitatea lor. Sau nu găsesc să angajeze în timp util“, a precizat miercuri antreprenorul craiovean contactat de GdS.

Emisiunea integrală poate fi ascultată mai jos:

Economia Sudului – 19 noiembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS