6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum pot firmele cu litigii să scape de instanţă? Prin procedura arbitrajului

Cum pot firmele cu litigii să scape de instanţă? Prin procedura arbitrajului

Cum poţi să îţi recuperezi crenţele în afaceri fără să ajungi la instanţă? Există o modalitate legală prin care se tranşează litigiile comerciale dintre firme ca într-o instanţă, doar că mai rapid şi mai ieftin. Procedura se numeşte arbitraj, însă nu multe firme apelează la această procedură. Iată ce presupune arbitrajul.

Arbitrajul comercial poate fi o alternativă la procesele de lungă durată care se desfăşoară în instanţă. Puţine firme cunosc procedura arbitrajului sau nu au încredere să apeleze la „micile tribunale arbitrale“ care funcţionează pe lângă Camerele de Comerţ. Fie din necunoaştere, fie din lipsă de încredere în arbitraj, firmele care au litigii ce decurg din contractele comerciale ajung în instanţe.


Ce presupune procedura arbitrajului. „Arbitrajul trebuie văzut ca o alternativă la instanţele de judecată. Se adresează, în principal, litigiilor comerciale, disputelor comerciale între agenţii economici şi alţi agenţi economici sau dintre entităţi publice şi agenţii economici. Se adresează mai puţin persoanelor fizice, însă nu putem exclude un litigiu între o persoană fizică şi o entitate economică, litigiu ce decurge dintr-un contract comercial“, a precizat Sofia Cozac, preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj, de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, prezentă la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud.


Concret, în loc să ajungă în instanţă, cele două firme sau entităţi care au un litigiu comercial se adresează Curţii de Arbitraj. Speţa lor se judecă la fel ca la un proces şi se emite o hotărâre care este executorie pentru părţi. Aceasta are valoarea unei hotărâri dată în instanţă, conform celor precizate de Sofia Cozac. O hotărâre dată de Curtea de Arbitraj Dolj poate fi atacată doar la Curtea de Apel Craiova, doar pentru motive limitate, a precizat Cozac.

Care sunt avantajele în procedura arbitrajului

Preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj a precizat, la Radio Sud, că arbitrajul are mai multe avantaje. „Unul dintre avantaje ar fi celeritatea, rapiditatea procedurii. Procedura actuală de arbitraj permite soluţionarea unui litigiu într-un termen între trei-şase luni. Un litigiu similar în instanţă, cu tot cu căile de atac, ar dura minimum un an şi jumătate, spun eu. Şi în instanţă procedurile au devenit mai rapide. Dar în arbitraj se merge pe o singură instanţă, adică fondul cauzei, apelul fiind pentru motive restrictive. Vă dau un singur exemplu. În ultimii cinci ani, la Curtea de Arbitraj Dolj, din 24 de dosare soluţionate, doar în trei dosare s-a formulat acţiunea în anulare“, a menţionat Sofia Cozac, la emisiunea „Economia Sudului“.


Firmele care apelează la procedura arbitrală trebuie să ştie că aceasta presupune anumite costuri. Taxele se plătesc de către firma reclamantă, iar după ce se dă hotărârea, se pot recupera de la firma debitoare. Preşedinta Curţii de Arbitraj Dolj susţine că mai sunt şi avantaje legate de costuri. Acestea sunt mai mici în procedura arbitrară decât taxa de timbru care s-ar plăti la instanţă pentru aceeaşi sumă.

„De exemplu, pentru recuperarea unei creanţe de 50.000 de lei, în instanţă se plăteşte o sumă de 2.150 de lei, iar la Curtea de Arbitraj Dolj se achită o taxă de 1.400 de lei. La o creanţă de recuperat în valoare de 100.000 de lei, la instanţă s-ar plăti 3.105 lei, iar la arbitraj s-ar achita 2.225 de lei“, a spus specialista în arbitraj, în studioul Radio Sud.


De asemenea, în procedura arbitrală pot fi folosiţi şi alţi experţi independenţi. Aceia pot fi în afara experţilor stabiliţi de instanţe, în dosarele care ajung în instanţă.

Cum se desfăşoară procedura arbitrală şi cine sunt arbitrii

Pentru a putea apela la Curtea de Arbitraj Dolj, firmele trebuie să aibă inclusă în contractul comercial o clauză arbitrală. Se mai numeşte clauză compromisorie. Potrivit acestei clauze, părţile îşi asumă faptul că în cazul unui litigiu pot apela la procedura arbitrală. Completul de arbitraj poate fi format din unul sau trei arbitri. Reclamantul îşi poate alege arbitrii, dintre cei care compun Curtea de Arbitraj. Cine sunt „arbitrii“ care mediază un conflict comercial?

„În general, arbitrii sunt persoane cu reputaţie. Fie avocaţi, foşti judecători, fie profesori universitari cu experienţă de minimum opt ani în cadrul Curţii de Arbitraj Dolj. Ei îndeplinesc un rol. Acela de a judeca un litigiu născut între două persoane juridice sau între o instituţie şi o firmă, litigiu care are şi o clauză arbitrală. Deci, în contractul dintre părţi trebuie să fi existat şi o clauză arbitrală. (…) Cele mai multe dosare din cadrul Curţii de Arbitraj Dolj se referă la recuperarea creanţelor din cadrul contractelor comerciale“, a explicat Sofia Cozac, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud.


Pot apela la Curtea de Arbitraj Dolj inclusiv persoanele organizate ca PFA şi care desfăşoară activitate economică.

Emisiunea integrală poate fi ascultată mai jos:

Economia Sudului – 25 noiembrie 2019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS