-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriFoşti angajaţi ai Petrom, atenţie la ofertele de cesiune a acţiunilor!

Foşti angajaţi ai Petrom, atenţie la ofertele de cesiune a acţiunilor!

Guvernul va trebui să dea foştilor angajaţi Petrom acţiuni de până la 8% din capitalul social. O firmă face ofertă de cesiune a acţiunilor la un preţ de cinci ori mai mic decât preţul pieţei.

Unii angajaţi şi foşti angajaţi ai Petrom vor primi de la stat un pachet de acţiuni. În urma unui proces colectiv intentat de reprezentanţi ai unor salariaţi Petrom, Înalta Cutre de Casaţie şi Justiţie a obligat guvernul la plata unui pachet de acţiuni către foştii salariaţi, în limita a 8% din capitalul social.

Foarte important este faptul că preţul la care statul vinde acţiunile trebuie să fie acelaşi din momentul privatizării. La preţurile de atunci înseamnă că achiziţia de acţiuni se va face la 0,22 lei pe acţiune. Acest preţ a fost trecut în contractul de privatizare al Petrom.


Hotărârea pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 mai 2019 prevede, în esenţă: „Obligă pârâtul Guvernul României să adopte o hotărâre de guvern pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificat prin OG nr. 55/2003, în vederea vânzării de acţiuni ale OMV Petrom SA, până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ la care au fost vândute acţiunile în cadrul procesului de privatizare, sub sancţiunea unor penalităţi de 1.000 de lei pe fiecare zi de întârziere de la data pronunţării prezentei decizii şi până la executarea obligaţiei“. Hotărârea se aplică tuturor celor care au avut calitatea de angajaţi ai Petrom până în momentul privatizării (inclusiv).


După ce hotărârea instanţei rămâne definitivă, guvernul trebuie să emită o hotărâre. Prin acea hotărâre trebuie să stabilească numărul total de acţiuni ce îi revine fiecărui fost salariat al Petrom. Reprezentanţi ai foştilor salariaţi ai Petrom au postat un avertisment pe pagina de Facebook intitulată „Foşti Angajaţi Petrom“.

Ofertă de cesiune a acţiunilor la un preţ sub cel real

Potrivit postării publice de pe pagina de Facebook amintită, se spune că, la Craiova, o firmă vrea să cesioneze acţiunile respective „la un preţ derizoriu“. Ar fi vorba de 0,09 lei pe acţiune. „La Craiova, unde oamenilor care au semnat contractul de cesiune a acelor acţiuni. Au fost minţiţi de cei de acolo că vor primi un număr de 55.000 de acţiuni. Şi că firma din Bucureşti le dă 4.950 de lei. În contractul pe care l-am văzut este un paragraf în care scrie că din suma promisă de 4.950 de lei li se va reţine impozit pe venit de 10%. Prin urmare, oamenii care au semnat vor primi 4.450 de lei efectiv, în mână“, se arată în postare.


Cine acceptă preţul oferit de firma care propune cesionarea drepturilor foştilor angajaţi ai Petrom asupra acţiunilor care li se cuvin nu mai poate face nimic după ce semnează contractul de cesiune. Ideea este că foştii salariaţi ar plăti 0,22 lei pe acţiune pe un pachet de acţiuni care se va stabili prin ordonanţă de guvern. Nu se ştie de pe acum câte aţiuni va primi fiecare fost angajat. De asemenea, aceşti foşti angajaţi, care au dreptul la acţiunile pe care le va da statul, vor încasa doar 0,09 lei pe acţiune, de la firma care face oferta de cesiune. Preţul este doar dacă acceptă oferta firmei care cumpără drepturile de la foştii angajaţi.

Cât ar câştiga foşti angajaţi, la preţul real al pieţei

La ora actuală, preţul de piaţă al acţiunilor OMV Petrom pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este mult mai mare decât preţul acţiunilor din momentul la care s-a făcut privatizarea. Luni, la ora 11.45, cotaţia acţiunilor OMV Petrom, pe site-ul BVB era de 0,4425 lei pe acţiune. Dublu faţă de momentul privatizării. Respectiv, preţul de piaţă este de cinci ori mai mare decât cel oferit de firma care solicită cesiunea dreptului de proprietate a acţiunilor ce li se cuvin foştilor proprietari.

Cu alte cuvinte, dacă foştilor salariaţi li s-ar oferi 55.000 de acţiuni de persoană, aceştia ar câştiga 24.337 de lei. Acest preţ este valabil dacă le-ar vinde la preţul pieţei (la cotaţia de pe BVB, de luni, fără a scădea impozitul). Faţă de 4.950 de lei, cât ar câştiga foşti angajaţi dacă ar cesiona drepturile asupra acţiunilor către firma din Bucureşti.


Firma care ar cumpăra dreptul de cesiune asupra acţiunilor Petrom este din Bucureşti. Obiectul principal de activitate este „Activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice“. Conform bilanţului pe 2018 publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, firma nu a avut anul trecut niciun venit şi niciun angajat. Nici în 2017, firma respectivă nu a avut venituri declarate şi nici angajaţi declaraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS