1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine sunt primii 10 angajatori din economia Doljului

Cine sunt primii 10 angajatori din economia Doljului

Cei mai mulţi angajatori de top sunt prestatori de servicii şi doar trei firme activează în industrie. De asemenea, trei din cei zece angajatori din economie (organizaţi ca SRL-uri şi SA-uri) sunt fostele regii din subordinea primăriei, care funcţionează ca societăţi comerciale.

Cei mai mari angajatori din economia Doljului, după forma de organizare, activează cu predilecţie în domeniul prestării de servicii diverse. La realizarea acestui top au fost luate în calcul datele din economie.

Este vorba doar despre firme, organizate ca societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi societăţi pe acţiuni (SA). GdS a mai publicat un top al angajatorilor, după numărul de contracte de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. În acel top figurau nu doar societăţi comerciale, ci şi instituţii de stat (Spitalul de Urgenţă şi Universitatea din Craiova). De data aceasta, top 10 angajatori cuprinde doar entităţi economice.


Datele privind firmele care au cei mai mulţi angajaţi în Dolj au fost furnizate de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, la solicitarea GdS. Clasamentul s-a realizat în funcţie de numărul mediu de angajaţi existent în bilanţurile contabile pe anul 2018, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Din analiza datelor, doar trei societăţi din top 10 angajatori activează în industrie. Restul sunt din domeniul prestării de servicii.

Ford, cel mai mare angajator din Dolj

În 2018, Ford România avea, în uzina din Craiova, cel mai mare număr de angajaţi. Potrivit datelor din bilanţ, pe 2018, Ford figura cu 4.449 de angajaţi. În 2019, producătorul auto a ajuns la peste 6.200 de angajaţi, după un amplu proces de recrutare care a durat luni bune.


Anul acesta au fost angajate peste 1.700 de persoane. În partea a doua a anului, compania a început să producă în uzina de la Craiova modelul Ford Puma cu tehnologie mild-hibrid. Motiv pentru care a mai avut nevoie de personal pentru introducerea încă unui schimb de lucru. Respectiv a introdus tura a treia.


La distanţă de Ford, după numărul de angajaţi, pe locul doi pe judeţ în topul angajatorilor se situează Civitas PSG SA. Firma activează în domeniul serviciilor de pază. A încheiat anul 2018 cu un număr mediu de 3.030 de angajaţi.


Pe locul al treilea se situează Comdata Service SRL. Firma prestează activităţi de tip call-center şi are nevoie de mulţi angajaţi. A încheiat anul 2018 cu un număr de 2.522 de angajaţi.

Casa Noastră SRL a evoluat în economia Doljului

Pe locul patru în top 10 angajatori din economia Doljului se situează încă o companie producătoare. Este vorba despre Casa Noastră SRL, care activează în domeniul producţiei de tâmplărie PVC. Codul CAEN cu care figurează în bilanţ, drept activitate principală, este 2223 „Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii“. Firma avea în 2018 un număr de 1.268 de angajaţi.

Casa Noastră SRL şi-a dezvoltat mult producţia în ultimii ani, cucerind noi pieţe de desfacere. O mare parte a producţiei merge la export, în state din UE.
Locul cinci în top este ocupat de Distribuţie Energie Oltenia SA, cu un număr de 1.241 de angajaţi.

Trei regii craiovene, în topul angajatorilor

În Craiova există firme de stat sau ale municipalităţii cu angajaţi mai mulţi decât multe firme private. Unele astfel de entităţi au, fiecare, mai mulţi angajaţi decât trei firme din industrie la un loc.

Foarte mulţi angajaţi sunt concentraţi în trei foste regii de stat, transformate în societăţi comerciale. Am verificat organigramele fostelor regii, pentru a observa câţi au funcţii de conducere, ce personal TESA există şi câţi sunt muncitori efectiv.


Astfel, pe locul şase în top se află Compania de Apă Oltenia SA, cu 1.118 angajaţi. Ultima organigramă dată publicităţii de Compania de Apă Oltenia datează din noiembrie 2018. Atunci figurau 1.297 de angajaţi, conform datelor publicate pe site-ul Companiei de Apă Oltenia. Dintre aceştia, patru erau directori; 68 erau conducători/coordonatori; 250 de angajaţi reprezentau personal TESA; 41 erau maiştri şi 934 erau muncitori.


Astfel, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) se situează pe locul 9 în topul angajatorilor. RAADPFL figura în 2018 cu 744 de angajaţi. Pe site-ul RAADPFL ultima organigramă postată arată un număr total de 825 de persoane. Dintre acestea, 28 erau funcţii de conducere şi 797 erau persoane cu funcţii de execuţie.


Lista cu angajatorii de stat continuă. Pe locul 10 se situează Salubritate Craiova SRL, cu un număr de 715 angajaţi. Pe site-ul Primăriei Craiova figurează organigrama de la Salubritate Craiova aprobată în mai 2018. Potrivit documentului, la Salubritate figurau, la acea dată, 795 de angajaţi. Dintre aceştia, 13 persoane aveau funcţii de conducere şi 782 aveau funcţii de execuţie.

Alţi angajatori din economia Doljului nu mai depăşesc 1.000 de angajaţi

În economia Doljului nu mai sunt firme private mari, cu mii de angajaţi, în afară de cele enumerate mai sus. Pe locurile intermediare din top figurează firme care au sub 1.000 de angajaţi fiecare.


Pe locul şapte în clasament se situează o firmă privată, ce activează în servicii de plasare de forţă de muncă. Pro Solutions Leasing SRL figurează în evidenţele publice ale anului 2018 cu 801 angajaţi. Firma are drept obiect principal de activitate pe codul CAEN 7820 „Activităţi de contractare pe baze temporare a personalului“.


Pe locul opt se află încă o firmă privată din industrie. Cummins Generator Technologies Romania SA avea, anul trecut, 781 de angajaţi. Anul acesta, firma producătoare de generatoare de mare putere şi-a mai restrâns din activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS