0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele mari care nu angajeaza persoane cu handicap platesc la stat mai multi bani

Firmele mari care nu angajeaza persoane cu handicap platesc la stat mai multi bani

Odată cu majorarea salariului minim brut, creşte şi contribuţia pentru persoanele cu handicap neîncadrate. Astfel că entităţile economice vor trebui să plătească cel puţin 300 de lei dacă nu angajează persoane din această categorie defavorizată, transmite Mediafax.

Firmele care au peste 50 de angajati au obligatia de a angaja 4% din numarul total de personal din randul persoanelor cu handicap. In caz contrar, acele firme platesc la stat echivalentul unui salariu minim pe economie pentru fiecare persoana pe care nu au angajat-o din randul celor cu handicap. Inainte, exista obligatia de a achita jumatate din salariul minim pentru fiecare persoana care nu a fost angajata. Insa, fostul ministru al muncii, Lia Olguta Vasilescu, a crescut nivelul contributiei firmelor la un salariu minim pe economie, pentru fiecare persoana cu handicap pe care firma nu a angajat-o, potrivit legii. Astfel, a fost dublata povara fiscala pentru firmele cu peste 50 de angajati. Cand creste salariul minim creste si aceasta contributie a firmelor.

Creşte contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate creşte

Contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate creşte de la 1 ianuarie. Cât vor plăti entităţile economice care nu au astfel de angajaţi. Strict legat de creşterea salariului minim este contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate. Începând cu dată de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plata se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar. Acesta este pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora ( HG 935/2019 publicată în MOF 1010 /16.12.2019). Pentru construcţii salariul minim rămâne la 3.000 de lei. Salariul minim pentru cei cu vechime de muncă de cel puţin un an ramane la 2.350 de lei pe luna. Si pentru cei cu studii superioare, salariul minim ramane la 2.350 de lei lunar.

Se aplica firmelor cu peste 50 de angajati

Potrivit Legii nr. 448/2006 art.78 alin. (2) şi (3) autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o suma. Aceaasta suma reprezinta salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plata înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

De exemplu, o entitate cu 100 de angajaţi are obligaţia fie de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, respectiv 4% * 100 = 4, fie de a plăti la stat lunar o suma egală cu 4* 2.230 lei = 8.920 lei, conform calculelor Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS