0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO parte din economia Doljului, zdruncinată în 2019

O parte din economia Doljului, zdruncinată în 2019

În partea a doua a anului, unele dintre cele mai mari societăţi din industria doljeană au fost afectate de proteste, greve şi tensiuni sindicale. Aceste tensiuni au culminat cu decizia acţionarilor Electroputere de a închide activitatea operaţională în luna decembrie.

Anul 2019 a adus schimbări majore pentru unele dintre cele mai importante firme din economia Doljului. În timp ce pentru unele schimbările au fost pozitive (extinderea producţiei şi noi angajări), altele au avut scăderi considerabile de producţie. Unele dintre aceste firme au recurs la disponibilizări. Pe final de an a venit şi vestea că un colos din industrie opreşte activitatea economică la Craiova.


Unele dintre marile firme din industrie au apelat la disponibilizări în 2019. Excepţie a făcut Ford, care a avut o campanie de angajări. Producătorul auto a angajat aproximativ 1.700 de oameni. Mulţi dintre ei sunt din afara Craiovei şi fac naveta la angajator.


În partea a doua a anului au fost anunţate cele mai multe evenimente în mediul economic. De la faptul că angajaţii unei firme mari din domeniul confecţiilor nu îşi luaseră salariile de două luni, până la greve, proteste şi disponibilizări în industrie.
Le enumerăm pe cele mai importante dintre aceste evenimente, relatate şi de GdS la vremea respectivă.

Grevă de avertisment la Cummins

Iată ce s-a întâmplat în economia Doljului. În luna septembrie, angajaţi de la Cummins Generator Technologies au protestat. Muncitorii au declanşat un protest spontan, în prima parte a lunii septembrie. În acea perioadă, salariaţii nu s-au înţeles cu conducerea unităţii de producţie în ceea ce priveşte prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CCM), pe care îl negociau. Atunci ei cereau o creştere salarială de 20%.


Ulterior s-a declanşat greva de avertisment. Câteva sute de angajaţi de la Cummins Generator Technologies au declanşat greva de avertisment, pe 16 octombrie, între orele 14.00-16.00. Conducerea societăţii propusese, în negocierile legate de CCM, să introducă un program de lucru sâmbăta sau duminica, pentru care se oferea un spor de 20%. Angajaţii nu doreau ca acest lucru să devină permanenţă. Adică să nu fie obligaţi în permanenţă să vină în weekend la muncă (sâmbăta sau duminica).

În cele din urmă, patronatul şi sindicatul s-au înţeles. Angajaţii au primit ceea ce au solicitat. Vor lucra în weekend, doar când firma cere acest lucru şi vor primi şi zile libere şi un spor salarial.
În schimb, Cummins a renunţat la 48 de angajaţi, în special personal TESA. Firma a recurs la disponibilizare colectivă din cauza restrângerii activităţii, conform datelor de atunci.
Cummins este o firmă importantă în industria Doljului.

Greve şi proteste şi la entităţile de stat

Nici entităţile de stat nu au scăpat de greve şi proteste. În partea a doua a anului, unii dintre angajaţii din Sănătate au declanşat proteste. Au fost nemulţumiţi de lipsa de bani pentru medicamente, precum şi de faptul că nu îşi vor mai primi sporurile salariale aferente. Astfel, în octombrie, zeci de cadre medicale, dar şi personalul auxiliar de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova au protestat la geamul managerului. Cadrele sanitare aflaseră că s-a întrunit consiliul director şi a decis reducerea sporurilor. Este vorba despre sporuri pentru condiţii grele între 2% şi 30%, în funcţie de secţie.


La începutul lui noiembrie a avut loc un protest spontan la Spitalul Județean din Craiova. Medicii amenințau cu blocarea activității și acuzau managementul de o situație bugetară critică, după cum a scris GdS la data respectivă. Angajații susțineau că spitalul se afla într-o adevărată criză financiară. Mai acuzau că, la acea dată, nu mai avreau în spital toate medicamentele necesare tratării pacienților. De fapt, cadrele medicale protestau pentru lipsa voucherelor. Managerul a explicat că au fost bani pentru vouchere, dar cu acei bani au fost reparate cele trei computee tompgraf (CT) care nu funcţionau şi care deservesc populaţia.
Pe final de an, şi grefierii de pe lângă instanţe au ieşit în stradă, nemulţumiţi fiind tot de prevederile salariale. Acţiunile au avut amploare la nivel naţional.

Eşec în economia Doljului: Electroputere a sucombat, în decembrie

Pe final de an, o veste din industrie a şocat. După ce ani la rând a fost simbolul industriei craiovene, Electroputere şi-a închis activitatea operaţională în luna decembrie.
Decizia închiderii activităţii de producţie a Electroputere a fost luată în vara anului 2019. La vremea respectivă a avut loc primul val important de concedieri colective. 296 de oameni au plecat acasă atunci. În ultima parte a anului au urmat alte disponibilizări.


Anunţul că Electroputere îşi sistează activitatea a făcut mare vâlvă atât în mediul economic din Craiova, cât şi în rândul populaţiei. Nostalgicii au reacţionat la aflarea veştii criticând acţionariatul Electroputere pentru decizie. Acţionarii Electroputere au recunoscut, pentru GdS, intenţia de a transforma uzina într-o afacere imobiliară. Aşadar, Electroputere ar urma să fie vândută „la bucată“. Suprafeţele şi clădirile au fost cadastrate. Terenul a fost împărţit în 47 de parcele, numai bune de vândut. Acţionarii de la Electroputere, respectiv de la Al Arrab Contracting Company, au decis că nu este profitabil să continue activitatea economică la Electroputere.


Societatea rămâne activă doar pentru a vinde proprietăţile imobiliare. Au existat voci care au spus că, încă de la preluarea uzinei Electroputere de la statul român, arabii au avut intenţia de a o transforma într-o imensă afacere imobiliară. Anul acesta, conducerea societăţii şi-a manifestat clar intenţia de a vinde din activele imobiliare ale societăţii.
Cu activitatea de producţie sistată, în perioada următoare, Electroputere se transformă într-o imensă afacere imobiliară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS