6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum aflăm câţi bani avem în contul de la Pilonul II

Cum aflăm câţi bani avem în contul de la Pilonul II

Dacă angajatorul depune declaraţiile la ANAF şi plăteşte contribuţiile lună de lună, atunci şi angajaţii vor avea contribuţiile achitate la Pilonul II. Iată cum puteţi afla date despre sumele deţimute la Pilonul II şi despre cum funcţonează sistemul pensiilor administrate privat.

Cota de contribuţie la Pilonul II de pensii a rămas la 3,75% din contribuţia pe care angajaţii o plătesc la stat. Noutatea este că anul acesta a rămas obligatorie contribuţia la Pilonul II.

Nu există posibilitatea ca angajatul să opteze dacă mai cotizează sau nu ori dacă virează banii la Pilonul 1 (adică la sistemul public de pensii). De la apariţia Pilonului II de pensii şi până anul trecut, contribuţia la Pilonul II era obligatorie. În 2008, fusese opţională doar pentru cei trecuţi de 45 de ani.

În 2019, legiuitorul a permis să devină opţională contribuţia la Pilonul II. Astfel, cei care doreau să renunţe la a mai cotiza la Pilonul II erau obligaţi să vireze banii la Pilonul I, adică la sistemul de pensii publice.

Câţi doljeni sunt înscrişi la Pilonul II

Directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud, că în Dolj, aproximativ 121.000 de persoane sunt înscrise la Pilonul II de pensii. „Suma care se depune lunar în Dolj pentru participanţii la Pilonul II este de aproximativ 147 de milioane de lei. Din cele 121.000 de persoane care sunt înscrise la Pilonul II, circa 9.500 nu au plătită contribuţia la zi. Totodată, pentru circa 2.600 de persoane nu s-au achitat niciodată contribuţii“, a precizat Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud. Directoarea CJP Dolj a menţionat că acele persoane care nu au contribuţia plătită la zi şi cele care nu au avut niciodată viraţi bani în cont este posibil să nu mai lucreze. Sau este posibil ca unele dintre ele să fi plecat la muncă în străinătate.

Cum află salariaţii dacă au contribuţiile achitate „la zi“ la Pilonul II

Întrebată cum pot salariaţii să afle dacă angajatorul le achită la timp contribuţiile la pensii, implicit la Pilonul II de pensii, directoarea CJP a precizat: „Salariaţii pot afla doar de la fondurile de pensii administrate privat la care s-au înscris dacă au contribuţiile achitate la zi. Eu primesc pe mail-ul personal din când în când o informare prin care sunt informată câţi bani s-au acumulat în contul meu. Şi alte date“.

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) sunt obligate să informeze persoanele care contribuie, cel puţin o dată pe an, cu privire la: valoarea activului net din contul persoanei, randamentul obţinut, numărul de unităţi de fond deţinute etc.


În cazul în care persoanele nu ştiu la ce fond de pensii administrate privat sunt înscrise, atunci pot face o solicitare (la distanţă) la ASF. În interval de câteva zile, ASF îi informează pe cetăţeni la ce fond de pensii au aderat sau au fost repartizaţi, în momentul angajării, dacă persoana nu a făcut o alegere.

9.500 de persoane nu au achitată la zi contribuţia la Pilonul II


Daniela Licu a mai explicat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud, că în cazul celor 9.500 de persoane care nu au plătite contribuţiile la zi la Pilonul II este posibil ca unele să fi fost în concediu fără plată pe perioada iernii. Iar în cazul altora este posibil ca angajatorii să nu le fi virat deloc contribuţiile către stat, în ultima perioadă.


De la angajatori, persoanele salariate pot afla dacă aceştia îi declară pe angajaţi în declaraţia unică 112. Documentul este cel care se depune la ANAF lunar, de orice firmă activă. Dacă sunt declaraţi acolo lună de lună, atunci înseamnă că angajatorul le opreşte contribuţia din salariu. Urmând ca această contribuţie să fie achitată la stat, în numele salariatului. În cazul în care contribuţia este reţinută, dar nu este achitată de către angajator, atunci angajatul nu este afectat. Nici la pensia la limită de vârstă nu este afectat, nici la alte drepturi legate de pensiile publice. Doar la Pilonul II sunt afectaţi, pentru că nu le este virată contribuţia la fond.

Câţi bani avem în contrul de la Pilonul II, la final de viaţă activă

Cine doreşte să afle date despre fondurile de pensii administrate privat se poate interesa la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are rol în reglementarea şi supravegherea administratorilor de fonduri de pensii administrate privat. Mai pot fi obţinute date despre Pilonul II de la Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit legii, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) sunt obligate sa realizeze un randament pozitiv. Detalii se găsesc pe pagina www.apapr.ro. La finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă. Regula se menţine inclusiv după ce sunt diminuate cu comisioanele de administrare. Sumele care le rămân cotizanţilor la finalul perioadei de contribuţie trebuie să fie mai mari decât sumele cu care am contribuit.

În ce investesc fondurile de pensii banii românilor

Prin lege, fondurile de pensii administrate privat pot investi banii din Pilonul II doar în instrumente sigure. Investiţiile fondurilor de pensii private la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt limitate.

Fondurile pot investi, în mod practic, cel mult 30%-35% din banii de la Pilonul II în acţiuni listate la BVB. Primează investiţiile în instrumente cu grad minim de risc (titluri de stat şi obligaţiuni supranaţionale – BERD, BEI, Banca Mondială). Acest gen de investiţii au, prin lege, o pondere de cel puţin 50% în portofoliile tuturor fondurilor de pensii private.

Fondurile de pensii susţin, într-un anumit procent, acoperirea datoriei publice. În sensul că banii din Pilonul II sunt investiţi chiar la stat, în titluri de stat.
Sunt interzise investiţiile în produse structurate sau complexe, care au grad mare de risc.

Fondurile sunt obligate la o rată minimă de rentabilitate

Potrivit APAPR, „ASF calculează şi publică lunar rentabilitatea medie ponderată şi rentabilitatea minimă a tuturor fondurilor de pensii private. Toate fondurile de pensii de pe piaţă sunt obligate să obţină o rentabilitate mai mare decât valoarea minimă relativă. Aceasta este calculată în funcţie de performanţa medie a pieţei. Rentabilitatea este, de fapt, performanţa investiţională.

Dacă un fond de pensii se situează timp de patru trimestre consecutive sub rentabilitatea minimă de pe piaţă, atunci ASF îi retrage licenţa de funcţionare. Astfel, fondul intră în administrare specială. Banii clienţilor acelui fond ar urma să fie transferaţi către alte fonduri, cu rezultate pozitive în administrare“.


În România există şapte fonduri de pensii administrate privat. ASF spune că şase dintre ele prezintă risc mediu, iar unul are risc ridicat. Pe 2019, rata anuală de rentabilitate cea mai mare a fost de 6,92%. Aceasta s-a înregistrat la un fond de pensii administrate privat care are un risc mediu, potrivit datelor publicate de ASF. Restul au avut rată anuală de rentabilitate peste 5,78%. Deci, a fost peste rata inflaţiei.

Emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud, poate fi ascultată mai jos:

Economia Sudului – 14 ianuarie 2020

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS