Ce afecțiune cardiacă afectează milioane de oameni în lume, putând conduce la accident vascular cerebral, fiind de multe ori nediagnosticată deoarece simptomele trec adesea neobservate?
Răspunsul este fibrilația atrială (FIA), cel mai frecvent tip de bătăi neregulate ale inimii. Aceasta afecţiune este asociată şi procesului de îmbătrânire. Numărul celor afectați crește pe măsura înaintării în vârstă.
Care sunt simptomele FIA?
Simptomele FIA pot include puls rapid și palpitații, respirație scurtă, amețeli, senzație de oboseală. Dar este foarte posibil să aveți afecțiunea și să nu recunoașteți niciun simptom. „Atunci când aveţi oricare dintre aceste simptome, se impune şi un control cardiologic. Noile măsurători ecografice permit evaluarea riscului de apariţie sau de permanentizare a fibrilaţiei atriale. La Centrul Medical Speranța, puteți efectua investigații cardiologice bazate pe cele mai noi dotări tehnologice“, transmite dr. Radu Popa, medic cardiolog. Riscul de fibrilaţie atrială creşte odată cu afecţiunile cardiace. Aproximativ 20% din cazurile de FIA pot fi cauzate de boli cardiace structurale.
În categoria factorilor declanșatori întâlnim și hipertensiunea arterială. De asemenea, alcoolul poate declanșa simptomele de fibrilație atrială. Nu trebuie omis nici istoricul familiei. Aproximativ 30% dintre persoanele cu FIA au antecedente familiale ale afecțiunii. Şi o activitate anormală a glandei tiroide ar putea fi un factor de risc.
Fibrilaţia atrială, mai riscantă când îmbătrânim
Pentru fiecare episod de fibrilaţie atrială recunoscut, există, probabil, un episod care nu este recunoscut. Unele simptome de fibrilație atrială, cum ar fi oboseala, pot fi subtile. Nu toți oamenii îşi pot da seama că au un episod de FIA. Aceste bătăi neregulate ale inimii afectează deja milioane de oameni și devin mai riscante pe măsură ce îmbătrânim.
Cea mai bună protecție împotriva FIA este să vă cunoașteți factorii de risc, să mergeţi la evaluări periodice, să informați medicul dacă aveți simptome, în special dacă aveți peste 50 de ani. Există tratamente eficiente pentru a controla fibrilația atrială și pentru a vă menține inima sănătoasă pentru anii următori.
La Centrul Medical „Speranţa“, puteţi beneficia de investigaţii cu aparatură de cea mai înaltă performanţă, realizate de medici cardiologi dedicaţi şi profesionişti.
Centrul Medical „Speranţa“ se află în Craiova, pe str. Înfrățirii, nr. 16.
Puteţi face o programare la numărul de telefon 0771.493.887.