2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEco Futuro, firma de reciclare din Podari care arată că SE POATE

Eco Futuro, firma de reciclare din Podari care arată că SE POATE

România se află la coada clasamentului când vine vorba de reciclare. Conform Eurostat, în 2017 am înregistrat o rată de reciclare a deşeurilor municipale de doar 14%, cu doar un procent în plus faţă de anul 2010. Dacă nu trecem la acţiune, ne vom înveli viitorul în plastic. Toţi ar trebui să începem să facem ceva. Este şi crezul care l-a făcut pe Ionuţ Burlan să se întoarcă în România după 11 ani de trăit în afara graniţelor şi să îşi deschidă o firmă de reciclare. A înfiinţat firma Eco Futuro B&C în urmă cu nouă ani şi, pas cu pas, a arătat că se poate.

„Am decis să facem ceva aici“

La 20 de ani a hotărât să plece din ţară pentru că nu se regăsea în ceea ce se întâmpla în România. A stat în Italia 11 ani. Când fetiţa sa a împlinit patru ani, şi-a spus că, dacă nu se întoarce înapoi atunci, nu o va mai face niciodată. Aşa că s-a întors.
„După patru – cinci ani, deja e greu să mai rupi copilul de mediul în care a crescut. Aşa că atunci am decis să revenim în ţară şi să facem ceva aici“, a spus Ionuţ Burlan.
În Italia, în apropierea locului unde a trăit Ionuţ, exista o firmă de reciclare. Aşa că, atunci când s-a întors în România, determinat să pună pe picioare o afacere proprie, a ales acest domeniu. Intuiţia sa a fost bună.

„Când veneam acasă, mă impresionau mereu munţii de gunoaie de pe Dunăre. Şi mi-am zis că dacă nici aici nu e locul unde să pui pe picioare o investiţie în domeniul reciclării… În acel moment, prin 2011-2012, existau foarte puţini care făceau asta“, mai precizează Ionuţ Burlan.

Nu i-a fost deloc uşor pentru că informaţia din domeniu era săracă, iar tot ce a realizat a fost prin mari sacrificii şi investiţii proprii. A riscat tot ce câştigase în cei 11 ani trăiţi afară: „Să te apuci să faci, propriu-zis, ceva e cu totul altceva decât să vezi din exterior. Am pornit la drum singur, ajutat doar de familie“.

O alegere pe care ar repeta-o oricând

Deşi a fost dificil şi au fost necesare multe sacrificii, rezultatele nu au întârziat să apară. Începuturile au însemnat o hală închiriată şi utilaje de veche generaţie, zile epuizante, departe de familie. Dar nu este loc pentru regrete. Ar repeta oricând alegerea.

Acum priveşte în urmă cu mândria celui care a reuşit să implementeze o idee pornind de la zero şi care a adus pentru primă dată în ţară tehnologie de ultima oră. Această tehnologie a permis creşterea producţiei de la 3-4 tone de produs finit pe lună la peste 200 de tone, în acest moment. Cu un portofoliu ce cuprinde cei mai mari colectori din ţară, precum şi furnizori şi clienţi din ţară şi nu numai, în viitorul apropiat al firmei se preconizează o creştere a producţiei de până la 500 de tone lunar, graţie unor noi investiţii.

Educaţia aduce schimbarea

Ionuţ e convins că educaţia aduce schimbarea. Când copiii vin în vizite educative la fabrică, Ionuţ le arată imagini cu animale afectate de plastic şi cu mări sufocate de gunoaie: „E important să îi facem pe copii să înţeleagă circuitul, să ştie unde poate ajunge plasa sau PET-ul acela care nu e colectat selectiv. Se poate. Trebuie să obişnuim copiii să recicleze, să îi educăm. Dacă fiecare face câte un pic, acel pic contează“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS