4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe se întâmplă cu cei 230 de oameni de care Cummins nu mai are nevoie?

Ce se întâmplă cu cei 230 de oameni de care Cummins nu mai are nevoie?

Circa 230 de muncitori angajați la doi agenți de muncă temporară și plasați la Cummins au rămas fără obiectul muncii. Dacă producătorul renunţă la serviciile muncitorilor, ce se va întâmpla cu cei 230 de craioveni? Firmele la care sunt angajați oamenii caută soluții. ITM a intervenit.

Producătorul de generatoare din Craiova, Cummins Generator Technologies, și-ar fi anunțat colaboratorii că renunţă la serviciile unui număr de 230 de oameni. Ei nu sunt angajați direcţi ai fabricii. Cei 230 sunt angajați ai unor firme care activează și ca agenți de muncă temporară.

Aceștia i-au plasat pe muncitori la Cummins, sub o formă de „închiriere de forță de muncă“ permisă de legislația românească. Adică, sub forma plasării de forță de muncă de către agenți de muncă temporară. La Cummins au avut loc tensiuni sindicale pe finalul anului trecut. Acestea s-au finalizat atunci cu 48 de persoane disponibilizate, din rândul propriilor angajați ai companiei.


Oamenii sunt disperați. Ei s-au trezit fara loc de munca


Unii dintre cei care rămân fără loc de muncă au sesizat situația la GdS, spunând că ei nu au primit preaviz, ci doar au fost înștiințați că nu vor mai lucra pentru Cummins. „Astăzi (marți – n.r.) Cummins Generator Craiova a luat decizia unilaterală, fără a se consulta cu salariații, să concediere 230 de angajați.

Toți cei care vor fi concediați sunt recrutați prin firmele de recrutare Manpower și Lugera, indiferent de vechimea pe care o au în câmpul muncii din Cummins. Nu contează că sunt întreţinători unici de familie sau au ani în cadrul firmei“, ne-a sesizat la redacție unul dintre cei care rămâne fără loc de muncă și presta servicii pentru Cummins.

Craioveanul a menționat că cei disponibilizați se tem pentru ei și familiile lor și așteaptă să vadă măcar de ce formă de șomaj vor beneficia.


„Ei sunt angajații firmelor de leasing uman“


Liderul sindical de la Cummins Generator Technologies, Ionuț Giorgescu, a confirmat pentru GdS că, în cursul zilei de marți, 31 martie 2020, oamenii angajați prin agenții de muncă temporară au fost anunțați de firmele la care sunt angajați că firma Cummins renunţă la serviciile lor.

„Fabrica a renunțat la cei 230. A fost o decizie luată rapid, în contextul în care activitatea Cummins este în scădere. Sunt probleme cu furnizorii din Italia, Spania și China, din câte știu eu. Cummins a luat această decizie că măsură de precauție. Este posibil ca, după ce trece situația aceasta, oamenii să fie chemați din nou la lucru. De aceea ia firma oameni de la firme de leasing, ca să poată să jongleze cu forța de muncă. Atunci când nu au nevoie de personal, renunţă la ei.

Poate oricând firma să sune agentul de muncă temporară și să îi spună că nu mai are nevoie de acei oameni, iar totul este legal. Noi, ca sindicat, nu avem prea mare influență să îi sprijinim, pentru că ei sunt angajații firmelor de leasing uman“, a spus Ionuț Giorgescu, pentru GdS. El a mai spus că celor 230 de oameni li s-a comunicat din partea Cummins să își facă fișa de lichidare la postul de lucru până pe 6-7 aprilie. Tot până atunci, oamenii trebuie să predea obiectele de inventar deținute.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor dintre părți, Cummins a încetat misiunea celor 230 de muncitori înainte de termenul stipulat în contractele încheiate între producător și agenții de muncă temporară.Potrivit acelorași surse, după ce trece situația de urgență, producătorul ar vrea să beneficieze din nou de serviciile muncitorilor de care se dispersează acum.


Muncitorii cer să fie protejați. Cer șomaj tehnic. „Mingea“ este în terenul angajatorilor


Situația celor 230 de craioveni este încurcată. Muncitorii care s-au trezit fără un loc de muncă solicită să beneficieze de șomaj tehnic, pe perioada cât Cummins nu mai are nevoie de ei. Alții vor ca măcar de șomaj clasic să beneficieze. Însă aceste aspecte țin de angajatorii celor aproape 230 de angajați și de contractele lor de muncă. Miercuri s-au purtat discuții între utilizatorul serviciilor forței de muncă și agenții de muncă temporară. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a intervenit în discuție.

Reprezentanții instituției au confirmat pentru GdS că muncitorii în cauză sunt angajații firmelor de plasare de forță de muncă Lugera și Manpower. ITM Dolj verifică dacă părțile implicate, respectiv utilizatorul Cummins și firmele de plasare a forței de muncă, respectă legislația muncii. De asemenea, ITM verifică dacă în contractul între părți există sau nu clauze abuzive. Până la închiderea ediției, verificările nu se încheiaseră.


Contractele de muncă sunt valabile


Contractele de muncă ale celor 30 de oameni sunt încă active. Chiar dacă au contracte pe perioadă determinată, acestea nu au ajuns la scadență, potrivit unor surse avizate. Angajatori sunt cele două firme de plasare a forței de muncă. Cei mai mulți dintre cei 230 sunt angajați la Manpower.

GdS a solicitat un punct de vedere de la unele dintre entitățile implicate. Până la ora redactării articolului, conducerea Cummins și una dintre firmele de recrutare contactată de GdS nu au emis puncte de vedere față de situația celor 230 de oameni.

Contactați de GdS, până la închiderea ediției reprezentanţii Manpower nu au emis un punct de vedere în această situație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS