3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul a majorat salariile unor bugetari. Privații se revoltă

Parlamentul a majorat salariile unor bugetari. Privații se revoltă

În plină pandemie, Parlamentul României a majorat salariile unor bugetari și a decis să aloce aproape un milion de euro pe an pentru o unitate de cult religios din Grecia. Mediul privat, afectat crunt de criza actuală, acuză că este o sfidare pe față din partea parlamentului pentru economia privată, care suferă în această criză.

Parlamentul a aprobat două legi săptămâna trecută, în plină situație de urgență, prin care aloca drepturi banesti unor angajati ai statului si unei unitati de cult. Parlamentul a majorat salariile unor bugetari. Printr-un act normativ se majorează salariile unor categorii de bugetari, începând din mai, respectiv din august. Unii primesc în plus 100% la salarii, alții primesc între 20% și 30%. Unele dintre categoriile de bugetari ale căror salarii vor fi majorate provin din rândul celor care în perioada pandemiei stau acasă și își încasează lefurile intacte.

În condițiile în care parlamentul a decis majorarea salariilor unor bugetari, circa 1.000.000 de angajați din economia reală suferă în această perioadă, din punct de vedere al veniturilor. Ei au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic, și vor primi 75% din salariu. Alte mii de angajați din economia reală și-au pierdut efectiv locurile de muncă și au fost trimiși în șomaj tehnic. Mii de firme au tras obloanele, ca urmare a decretului și ordonanțelor militare care limitează activitatea economică în mai multe domenii de activitate. Restul firmelor private se plâng de lipsa clienţilor, de scăderea veniturilor, de dificultăți în realizarea importurilor și de multe alte aspecte.

În tot acest vacarm pentru economia privată, parlamentarii au majorat salariile unor bugetari.

Un alt act normativ adoptat de parlament săptămâna trecută prevede alocarea de la bugetul de stat a unei sume importante (960.000 de euro pe an) către o instituție de cult creștin-ortodoxă ce activează într-un alt stat. Suma este de patru ori mai mare decât într-un an normal, fără criză.

Ce bugetari vor avea salariile majorate din mai. Unora le cresc salariile cu 100%

Salariile bugetarilor precizați în lege se majorează din luna mai a acestui an. Adică, în condițiile în care cea mai mare parte din economie nu poate lucra, din cauza situației de urgență. Unii bugetari primesc majorări de 100%, alții de 20-30%.

În Legea nr. 42/2020, adoptată săptămâna trecută, se prevede căror categorii de bugetari li s-au majorat salariile. Unii beneficiază de majorare cu 100%, în condițiile Legii 153/2017 privind majorarea salariilor personalui bugetar. Spicuim din noua lege adoptată de parlamentari, pentru a vă arăta ce salarii de bugetari se majorează. La art. II din lege se arată că: „Începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale se majorează cu 100%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare“. La art. 38 din Legea 153/2017, invocat de parlamentari, se spune că dacă salariile stabilite sunt mai mari decât cele din grila aferentă anului 2022, vor fi luat în calcul salariile pentru anul 2022.

Caror lucratori la stat le cresc salariile cu 20-30%

La art. III din Legea 42/2020 se precizează cui i se mai majorează salariile, în plină pandemie: „(…) cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR, Autorității Rutiere Române și Autorității Navale Române se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019“. Majorarea se face tot în condițiile art. 38 din Legea 153/2017.

O altă categorie de bugetari favorizată de aleșii din parlament este cea menționată la art. IV din Legea 42/2020. Salariile acestor bugetari vor fi majorate din luna august a acestui an. „Cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul bibliotecilor naționale sau de importanță națională, Bibliotecii Academiei Române, precum și din cadrul muzeelor de importanță națională se majorează cu 30% (…)“, se arată în Legea 42, votată în parlament pe 3 aprilie 2020.

Aproape un milion de euro pentru schitul de pe Muntele Athos, în plină pandemie

În plină situație de urgență, în plină pandemie, în condițiile în care spitalele din România nu dispun de toate materialele necesare salvării vieții cetățenilor și chiar a cadrelor medicale, parlamentarii au votat alocarea de sume de la stat pentru o unitate de cult ce activează în Grecia. Parlamentul a adoptat o lege pe 3 aprilie, cu un text halucinant. Legea 41/2020 prevede că, începând din acest an, anual, o sumă de 960.000 de euro se va vira de statul român către schitul românesc de pe Muntele Athos. Suma alocată în 2020 este de aproape patru ori mai mare decât cea alocată schitului prin Legea 114/2007.

Iată textul de lege publicat în Monitorul Oficial: „Art. 2. – Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, o sumă în lei, echivalentă cu 960.000 de euro, pentru Schitul românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia. Art. 3. – Suma alocată potrivit art. 2 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte, și se acordă ca sprijin financiar Schitului românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia, cu respectarea dispozițiilor corespunzătoare din legislația ce reglementează sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase“.

Legea 41/2020 modifică, practic, Legea 114/2007. Prin acea lege se aloca anual către schitul de pe Muntele Athos o sumă de 250.000 de euro. Practic, în 2020, în plină pandemie de coronavirus, parlamentul a majorat această sumă de aproape patru ori.

„Ce face parlamentul e sfidător pentru populația acestei țări!“

Un cititor GdS, care activează în mediul privat, afectat de condițiile restrictive impuse de stat, ne-a sesizat anomalia din Legea 41/2020. Craioveanul consideră că în perioade în care spitalele nu sunt dotate cu tot ce au nevoie, statul nu trebuie să „doneze“ aproape un milion de euro decât către sistemul sanitar românesc. „Am citit această lege de trei ori. Mi se pare ireal. Apoi am văzut că este o lege cât se poate de reală, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 287/06.04.2020. Nu pot exprima în cuvinte ce indignare am față de această lege. Politicienii aceștia din ce lume sunt? În condițiile în care economia se duce de râpă, sute de mii de salariați din mediul privat și-au pierdut locurile de muncă, sistemul sanitar este la pământ, medicii se infectează cu COVID prin spitale pentru că nu au echipamente, ce fac parlamentarii noștri? Donează un milion de euro schitului de pe Muntele Athos, în plină pandemie??? Ce face parlamentul e sfidător pentru populația acestei țări, pentru economia privată! E strigător la cer! Donația aceasta putea să o facă statul către sistemul sanitar“, a spus revoltat cititorul GdS.

„Măsurile luate de parlament sunt disproporționate față de mediul de afaceri!“

GdS a contactat un reprezentant al mediului privat de afaceri, pentru un punct de vedere vizavi de majorarea salariilor unor bugetari, în plină criză, și de „donarea“ unei sume consistente către un cult religios. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a precizat: „Măsurile luate de parlament sunt disproporționate față de mediul de afaceri! Se vorbește mult despre economie, dar prin măsurile luate s-a făcut prea puțin pentru protecția mediului economic. Nu zic că nu ar fi meritat acele categorii de bugetari majorarea salariului, dar nu acum era momentul oportun. Pentru că tot mediul privat duce greutatea crizei. Și mediul privat este cel care plătește taxe și impozite către stat. Sau, exact când avem nevoie de fonduri pentru sănătate și de materiale sanitare“.

Președintele CCI Dolj a mai menționat că problemele la care ar trebui să se gândească cei care conduc țara trebuie direcționate pe două paliere. În primul rând, sunt firme private care pot produce în țară echipamente și dispozitive medicale și materiale sanitare. Statul trebuie să se aprovizioneze cu predilecție de la astfel de firme românești. În al doilea rând, „în ultima perioadă a venit în țară foarte multă forță de muncă din străinătate. Statul trebuie să se gândească unde ar putea să lucreze acea forță de muncă, după ce trece pandemia. Din moment ce firmele private actuale își restrâng activitatea și nu vor putea nici măcar să își reangajeze personalul disponibilizat, unde se va duce noua forță de muncă venită de peste granița? Cei care vor avea posibilitatea vor deveni șomeri. Alții vor deveni asistați social. De aceea statul trebuie să găsească de pe acum pârghii să sprijine mediul privat. Nicidecum sectorul bugetar“, a mai precizat Gabriel Vlăduț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS