13.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine sunt oamenii care au preluat controlul asupra Băncii Transilvania

Cine sunt oamenii care au preluat controlul asupra Băncii Transilvania

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor gestionate, adică circa 87 mld. lei la final de 2019. La bursa de la Bucureşti, instituţia de credit are o capitalizare de aproximativ 10 mld. lei.

Un procent de 65% din ca­pitalul social al Băn­cii Transilvania (sim­bol bursier TLV) este deţinut de investitori români, precum investitori de retail, SIF-uri, fonduri de pensii private, arată datele din raportul consiliului de administraţie al băncii aferent anului 2019.

Spre comparaţie, în 2018, ponderea deţinută de investitori români (retail plus instituţionali) la banca de la Cluj era de 59%, ceea ce înseamnă că pe par­cursul anului 2019 investitorii români au cumpărat acţiuni TLV, iar cei străini au vân­dut. Astfel, pon­de­rea pe care o deţin in­ves­titorii străini la cea mai mare bancă din România s-a dimi­nuat de la 32,4% la 26,8%, arată datele ZF.

Cât deține Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dez­vol­tare

Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dez­vol­tare (BERD), cel mai mare in­ves­titor instituţional în economia românească, are o deţinere de 8,6% din Banca Transil­vania, arată datele din ra­portul consiliului de administraţie. Deţinerea BERD la banca de la Cluj a rămas ne­modificată pe parcursul anului 2019.

Banca Transil­va­nia este cea mai ma­re bancă din România în funcţie de va­loarea acti­velor gestionate, adică circa 87 mld. lei la final de 2019. La Bursa de la Bucu­reşti, instituţia de cre­dit are o capita­lizare de aproximativ 10 mld. lei.

Fondurile de pen­sii ale NN au raportat o deţinere de 10% din Banca Transilvania

Săptămâna trecută fondurile de pen­sii ale NN au raportat o deţinere de 10% din Banca Transilvania, echi­valentul unei investiţii de circa 1 mld. lei, arată calculele realizate de ZF pe baza informaţiilor publicate la bursă.

Banca Transilvania şi-a bugetat pentru anul 2020 un profit net de 514 mil. lei şi venituri totale de 3,4 mld. lei, se arată în bugetul supus votului acţionarilor la finele lunii aprilie.

„Lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte răspândirea COVID-19 şi impactul său general nu ne afectează fo­cu­sul, şi anume continuarea ser­vi­sării clienţilor băncii în condiţii opti­me. Stabilitatea financiară a Băncii Transil­vania, împreună cu sistemele noastre electronice dezvoltate sunt pilonii pe care ne sprijinim în aceste momente de incertitudine şi agitaţie“, se arată în raportul consiliului de administraţie al băncii, care include şi bugetul pentru 2020.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS