0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJurnal de Antreprenor. O firmă de servicii funerare a luat măsuri speciale

Jurnal de Antreprenor. O firmă de servicii funerare a luat măsuri speciale

Firma 07 Funerare Natalya Craiova a sporit măsurile de igienă și de protecție a personalului și a clienților. Tânăra antreprenoare a explicat ce trebuie să știe persoanele care au un deces în familie despre condițiile restrictive, impuse de stat pe perioada situației de urgență.

Are 27 de ani și desfășoară o activitate economică pe care alți antreprenori de vârsta ei nu ar fi adoptat-o nicicând: oferă servicii funerare. Firma sa este singura din județ care a intrat în dispeceratul național pentru servicii funerare.

Antreprenoarea Ionela Corneanu, care are firma 07 Funerare Natalya Craiova, și-a adaptat businessul la condițiile actuale, generate de situația de urgență.

„Primele măsuri pe care le-am luat au fost cele de protecție a personalului. Am luat combinezoane, măști, mănuși, viziere, botoşei, dezinfectant și spirt, pentru mașini. Angajații noștri poartă combinezoane și viziere, la deces. La înmormântare, doar măști și mănuși. După fiecare eveniment la care participăm se dezinfectează atât oamenii, cât și mașinile. Există autorizații de la DSP pentru autovehiculele mortuare. Deci, totul se face în condiții de igienă și siguranță“, a spus Ionela Corneanu.


Ce întrebări pun oamenii care au un deces în familie


Schimbările impuse prin legislație pentru înmormântări trebuie respectate la fiecare eveniment. Persoanele în familiile cărora se întâmplă un deces în perioada aceasta pun întrebări, pentru a cunoaște ceea ce s-a schimbat. „Oamenii ne întreabă câte persoane pot participa la înmormântare. Mulți au înțeles că nu pot fi mai mult de opt persoane care să intre la capelă. Fără să îi numărăm pe băieții noștri, doar familia și rudele apropiate ale decedatului participă la funeralii. Clienții noștri mai solicită capac frigorific, în această perioadă, tot pentru siguranța celor care participă la înmormântare“, a explicat antreprenoarea de la 07 Funerare Natalya Craiova.

Nu se mai fac pomeni, restaurantele fiind închise. Nici servicii de catering în zonele rurale nu se mai prestează. Singurele admise sunt pachetele cu alimente, care se dau de pomană participanților la înmormântare.


A donat măști, mănuși și botosei la spitale și la polițiști


Antreprenoarea a povestit cum, în această perioadă în care oamenii trebuie să fie mai aproape unii de alții, nu a stat de o parte și a făcut donații. Ea a spus că a donat la spitalele din Craiova, precum și unor polițiști pe care i-a întâlnit. Donațiile au constat în măști, mănuși, botoşei.Despre afacerea în sine, antreprenoarea de la 07 Funerare Natalya Craiova spune că nu a mărit prețurile abolut deloc, în perioada de criză. „Deși s-au scumpit alimentele, noi nu am mărit preţurile. Nu majorăm prețurile pe timp de criză. Este o chestiune de omenie, față de clienți“, a spus Ionela Corneanu.

 Ionela Corneanu, administratorul firmei 07 Funerare Natalya Craiova


„Sunt clienți pe care îi păsuim cu banii“


Antreprenoarea a precizat că, pe perioada situației de urgență, au existat și pot să existe situații disperate pentru familia decedatului. Astfel, cei care nu au bani sunt păsuiţi o perioadă. „Au existat oameni care nu aveau bani, în momentul în care s-a produs necazul în familie. Astfel, sunt clienți pe care îi păsuim cu banii una-două săptămâni. Sunt oameni care nu au bani pe moment. Nu poți să îi lași așa. Trebuie să îi ajuți!“, a spus reprezentanta 07 Funerare Natalya Craiova.În situația de urgență, înmormântarea cuiva drag din familie poate fi o chestiune dificilă. Astfel că firma și-a adaptat serviciile la nevoile comunităţii.

„Am avut situații în care familia decedatului a intrat în carantină, după ce a venit din străinătate. În astfel de situații, corpul decedatului a fost dus la sala noastră de îmbălsămare și a fost ținut la frigiderul mortuar timp de șase zile. Vreau să atrag atenția că sala de îmbălsămare, cu frigiderul mortuar, este tot ca o măsură de igienă și de protecție în această perioadă. Rudele pot decide că, în loc să mai țină decedatul în casă, pot să îl aducă o zi sau două la sala de îmbălsămare pe care firma o deține, în condiții de siguranță“, a spus antreprenoarea.


Reguli stricte: cum se înmormântează o persoană cu COVID-19


În cazul în care decedează persoane care au fost confirmate cu COVID-19, regulile în ceea ce privește înmormântarea sunt foarte stricte.

„În cazul în care decedează persoane confirmate cu COVID-19, măsurile sunt foarte stricte. Pentru siguranța tuturor, se iau măsuri de protecție sporite. Familia îndoliată și firma de servicii funerare obțin un aviz de la DSP, pentru a face înmormântarea. Îi ajutăm pe oameni, pentru că mulți nu se descurcă să obțină avizul respectiv. Sicriul este sigilat de la morgă.

Personalul de la firma de servicii funerare care ridică sicriul de la morgă este echipat cu combinezoane, măști, viziere, mănuși, cizme de cauciuc. Convoiul mortuar va fi însoțit de Poliție pe tot traseul”, a explicat Ionela Corneanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS