Foarte multe persoane care au intrat în șomaj tehnic sau care urmează să intre în această procedură în perioada situației de urgență se întreabă cum li se calculează suma pe care o vor încasa.
OUG 30/2020 stabilește condițiile în care se acordă șomajul tehnic. La art. XI, alin. 1) se prevede: „Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2 indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020“.
O aplicație creată de Deloitte vine în sprijinul angajatorilor care doresc să verifice dacă au calculat corect drepturile salariale ale angajaților trimiși în șomaj tehnic. De asemenea, aplicația este utilă pentru angajații care vor să afle care le va fi venitul net pe perioada șomajului tehnic.
Pe www2.deloitte.com/ro se găsește aplicația „Calculator de costuri salariale în contextul COVID-19“. Își pot calcula venitul obținut pe perioada șomajului tehnic persoanele care au avut contracte de muncă încheiate legal. Deloitte spune că sunt calcule aproximative, fără a avea pretenția că se calculează venitul la leu.
Cum afli ce bani îți revin în șomaj tehnic
În aplicație se introduce salariul de bază (cel înregistrat în contractul individual de muncă) şi numărul persoanelor aflate în întreținere.
De exemplu, o persoană care are salariul de bază de 3.500 de lei pe lună va încasa un venit net de 1.536 de lei, din banii alocați de stat. Deci venitul său net este diminuat cu 25% față de situația când persoană ar fi muncit.
Angajatorul va primi de la stat 75% din salariul de bază. Deci pentru acel angajat statul va plăti 2.625 de lei, din care angajatorul achită contribuțiile și impozitul pe venit.
La un salariu de bază de 4.000 de lei, angajatorul trebuie să primească de la stat 3.000 de lei pentru acel angajat. Iar angajatul va încasa 1.755 de lei. Și aşa mai departe.
De reținut că, pe perioada șomajului tehnic cauzat de COVID-19, contractele de muncă rămâne activ, precizează cei de la Deloitte. Angajatorii nu datorează la stat Contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) pentru persoanele trimise în șomaj tehnic din cauza coronavirusului.
Reamintim că statul este obligat să vireze sumele reprezentând șomaj tehnic în interval de 15 zile de la data la care angajatorul transmite cererea. De asemenea, angajatorii sunt obligați să le plătească angajaților șomajul tehnic în interval de trei zile de la data la care au primit banii de la stat.
Cât primești dacă stai acasă să îngrijești copilul, în condițiile stării de urgență
Aplicația calculează și sumele ce revin părinților care stau acasă pe perioada situației de urgență. Este vortba despre pariinti, cu copii mici în întreținere. La același salariu de bază de 3.500 de lei, dat exemplu mai sus, o persoană care stă acasă cu copilul, în condițiile impuse de situația de urgență, va încasa 1.566 de lei pe lună. Venitul său net este diminuat cu 24%.
La un salariu de bază de 4.000 de lei, de exemplu, părintele care stă acasă pentru a îngriji un copil mic primește 1.775 de lei.