Prin OUG 34/2020 a crescut cuantumul amenzilor. Persoanelor fizice le pot fi aplicate amenzi între 2.000 și 20.000 de lei. Pentru firme, amenzile merg până la 70.000 de lei.
De asemenea, până la 6 aprilie se consideră ca amenda era achitată integral, dacă cel amendat plătea în 15 zile jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege pentru acea contravenţie (nu din amendă efectiv primită). Adică 50 lei, respectiv minimul amenzii prevăzut de lege, care era de 100 lei. După acea dată, persoana poate achita în termen de 15 zile jumătate din cuantumul amenzii aplicate efectiv (nu va mai plăti 50 de lei).
Pe perioada situației de urgență, amenzile se plătesc preponderent on-line. Persoanele fizice amendate trebuie să aibă o adresă de mail validă. Persoanele care se înscriu pentru prima dată pe pagina dedicată plății amenzilor trebuie să posede un card, cu ajutorul căruia se identifică și își validează CNP-ul, on-line.
Cum se achită amenzile pe ordonanțele militare
Ultimele precizări ale Ministerului de Finanțe au arătat că amenzile primite de persoanele fizice pe ordonanțele militare se pot plăti online, pe www.ghișeu.ro. Mai întâi este nevoie de o inregistrare a persoanei fizice pe ghișeul.ro. Înregistrarea se face pe baza cardului bancar valid.
Persoanele care au primit amenzi pe ordonanțele militare vor accesa secțiunea „Plătește Amenzi Ordonanțe Militare„. Sau accesand direct adresa: https://www.ghișeul.ro/ghișeul/public/amenzi/amenzi-anaf. Apoi, vor urma o serie de pași.
Astfel, plata amenzilor se poate efectua după următorii pași:
– accesarea paginii www.ghișeul.ro
– selectarea secţiunii „Plăteşte Amenzi Ordonanţe Militare” completarea formularului on-line cu datele solicitate
– efectuarea plății prin completarea datelor cardului în pagina securizată a procesatorului de plăți.
Cum se plătesc alte amenzi, în afara celor pe ordonanțele militare
Tot pe site-ul www.ghișeul.ro există o secțiune dedicată altor amenzi, în afara celor date pe ordonanțele militare. Este vorba despre amenzi de circulație sau amenzi pentru lipsa rovinetei. Pe ghișeul.ro există o secțiune separată, numită „Plată amenzi“.
Și în cazul acestor tipuri de amenzi se poate achita jumătate din minimul amenzii în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (Conform Legii 203/2018 art. 20).
S-au deschis și ghișee ale Direcției de Impozite și Taxe
Cine nu are card bancar, poate plăti amenzile la ghișeele dedicate plății de impozite și taxe. Printr-un comunicat de presă, „Primăria Municipiului Craiova anunță că, în urma hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență din data de 16.04.2020, Direcția de Taxe și Impozite (DIT) Craiova a reluat activitatea de încasare la ghişeu cu începere din data de 22.04.2020, prin respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, prevăzute de art. 7 (1) din Ordonanţa Militară nr. 3 / 24.03.2020“.
La sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite este deschis punctul de încasare din incinta biroului de evidență auto (de la parter), conform informațiilor furnizate de primărie. Există posibilitatea de plată a amenzilor la ghișeu. Programul afișat de DIT Craiova pentru plata amenzilor este de luni până vineri, între orele 10.30-18.00.
Care este programul altor ghișee deschise de DIT Craiova aflați dintr-un alt articol publicat de GdS.