8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de mii de doljeni au fost trimiși în șomaj tehnic

Zeci de mii de doljeni au fost trimiși în șomaj tehnic

Potrivit AJOFM Dolj, până luni se efectuaseră plățile pentru 12.512 angajați. Au mai rămas de achitat banii pentru 3.368 de angajați. Numărul de persoane care primesc șomaj tehnic reprezintă 10,5% din numărul total de angajaţi activi din Dolj. Totuși, în Dolj există aproape 30.000 de CIM suspendate. Acesta este numărul actualizat al persoanelor aflate în șomaj tehnic. Reprezintă circa 20% din numărul total de salariați activi din Dolj.

GdS a efectuat o analiză privind numărul persoanelor care beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic pe luna aprilie. Am vrut să aflăm și câte contracte de muncă sunt suspendate, în total, la nivelul Doljului. Respectiv, ce procent reprezintă aceste contracte din numărul total de angajați activi în Dolj.


Se plătește indemnizația de șomaj tehnic pentru aproximativ 16.000 de persoane


În Dolj, 1.671 de firme au trimis angajați în șomaj tehnic. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj a înregistrat, până luni, cereri pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru aproape 16.000 de angajați.

„În perioada 1.04.2020 – 27.04.2020, AJOFM Dolj a înregistrat solicitări de la 1.671 de agenți economici pentru decontarea sumelor aferente șomajului tehnic, pentru un număr de 15.881 de angajați, cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare“, informează AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

GdS a efectuat o analiză a situației persoanelor aflate în șomaj tehnic, raportat la numărul total de angajați. În REVISAL existau 146.621 de salariați activi, la 28 aprilie. Deci după suspendările de contracte și după încetările înregistrate, au rămas activi 146.621 de salariați în Dolj, având în vedere că în șomaj tehnic plătit de la stat s-au înscris 15.881 de persoane, care au contractele suspendate.

Înseamnă că 10,5% din numărul total de angajați sunt în șomaj tehnic și beneficiază de indemnizația aferentă.Este posibil ca numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic și care să apeleze la indemnizația de 75% din salariu să fie mai mare luna viitoare. În mai se depun cererile de către firme pentru persoanele aflate în șomaj tehnic în aprilie.


S-au făcut plăți pentru 12.512 angajați


Până la 27 aprilie 2020 au fost efectuate plăți către 1.368 de agenți economici din Dolj. Sumele care au fost virate reprezintă indemnizația de șomaj tehnic pentru 12.512 angajați. Au rămas de achitat sumele aferente pentru 3.368 de persoane aflate în șomaj tehnic.

„Pentru ceilalți agenți economici urmează să se efectueze plățile pe măsură ce vor fi transmise/procesate documentele solicitate a fi corectate/completate conform prevederilor legale în vigoare“, au menționat, într-un răspuns transmis GdS, directorul executiv al AJOFM Dolj, Aurora Cornelia Tiribeja.

Banii provin din fondul de șomaj. Este cunoscut faptul că în acel fond sunt colectate sume importante de la firme. Astfel, fiecare firmă plătește lunar la stat o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM). Aceasta este de 2,5% din fondul de salarii.


Unde au greșit unii angajatori, în solicitarea banilor pentru șomaj tehnic


La solicitarea GdS, AJOFM Dolj a menționat care au fost inadvertențele descoperite în procesarea cererilor primite de la firme. „Cele mai frecvente probleme întâmpinate în procesarea cererilor angajatorilor se referă la:

• Transmiterea documentelor fără semnătură sau cu semnătura altor persoane care nu au calitatea de reprezentant legal/administrator în cadrul firmei;

• Dublarea solicitărilor prin trasmiterea repetată a acestora atât pe adresa de e-mail, cât și prin încărcarea pe platforma aici.gov.ro;

• Inadvertențe între datele din REVISAL și cele completate în documentele transmise de angajatori către AJOFM Dolj în vederea efectuării plăţilor sau inadvertențe între suma solicitată conform listei persoanelor ale căror contracte de muncă au fost suspendate și suma solicitată în cerere;

• Calcul eronat al sumelor solicitate;

• Solicitarea sumelor pentru persoane care aveau și alte contracte cu normă întreagă active”, se arată în răspunsul primit de la AJOFM Dolj.


Aproape 30.000 de contracte de muncă suspendate în Dolj. Reprezintă 20% din numărul de angajați


La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj sunt înregistrate și mai multe contracte suspendate. Potrivit datelor de la ITM Dolj, la 28 aprilie 2020 erau suspendate 29.766 de contracte de muncă. Pe 31.03.2020, în Dolj fuseseră suspendate 12.756 de contracte de muncă. Iată că până la sfârșitul lunii aprilie, numărul acestora a crescut la 29.766 de persoane. Practic, acesta este numărul real al persoanelor aflate în șomaj tehnic acum și afectate de măsurile legate de situația de urgență.

În Dolj există 146.621 de persoane salariate cu contracte active. Raportând numărul contractelor suspendate, rezultă că CIM suspendate reprezintă 20% din numărul total de salariați activi.

Până la începutul săptămânii, firmele afectate ceruseră indemnizația de șomaj tehnic la AJOFM pentru 15.881 de persoane.Pentru restul de persoane aflate în șomaj tehnic, urmează ca angajatorii să ceară de la stat după 1 mai plata indemnizației de șomaj tehnic, ce reprezintă 75% din salariul de bază.


La nivel național, peste 1 milion de persoane sunt în șomaj tehnic


Potrivit ultimei informări publicate de Ministerul Muncii, la 28 aprilie 2020 erau suspendate, în total, 1.031.152 de contracte individuale de muncă (CIM), dintre care: 328.381 de contracte din industria prelucătoare, 186.709 din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, respectiv din domeniul reparării autovehiculelor și motocicletelor, iar 114.494 de contracte sunt din domeniul hoteluri și restaurante.

Multe persoane și-au pierdut locul de muncă. Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, până la 28 aprilie 2020 au fost încetate 266.473 CIM, dintre care: 49.686 de CIM din domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul; al reparării autovehiculelor și motocicletelor, 46.958 – din industria prelucrătoare și 36.937 din construcții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS