0.6 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenție la prețurile gazelor naturale!

Atenție la prețurile gazelor naturale!

De la 1 iulie se liberalizează prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Iată ce obligații au furnizorii și ce pot face consumatorii, pentru a beneficia de prețuri avantajoase de livrare a gazelor.

Furnizorii de gaze naturale au obligația să informeze clienții despre liberalizarea prețului la gazele naturale și să negocieze cu clienții noile prețuri ce vor fi practicate de la 1 iulie. O asociație din domeniul energiei acuză că niciunul dintre furnizorii de gaze naturale nu a informat clienții despre prevederile unui ordin al ANRE. Și nici despre posibilele prețuri de furnizare după liberalizare.

„Asociația Energia Inteligentă atrage atenția că procesul de liberalizare (așa cum evoluează el în prezent) deschide calea apariției unor prețuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienți cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populația se va trezi că are de plătit facturi uriașe. Totodată, acest comportament al celor mai mulți dintre furnizori riscă să conducă la descalificarea noțiunii de «liberalizare».

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să ceară și apoi să analizeze cu mare atenție ofertele furnizorilor înainte de a le accepta“.

3,4 milioane de clienți trebuie să își negocieze cu furnizorii prețul la gaze

În primele zile ale anului 2020, s-a stabilit prin OUG 1 că toți clienții casnici vor fi trecuți în piața liberă de gaze. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care primesc în prezent gaze la prețuri stabilite de ANRE, urmează ca, începând cu 1 iulie 2020, să aibă gaze la prețuri renegociate chiar de ei (dacă știu că au acest drept).

Concret, peste 45 de zile, nu va mai exista o instituție care să stabilească prețurile plătite de consumatorii de gaze, prețurile ar urma să fie propuse de furnizori, iar clienții, dacă nu iau poziție, vor ajunge să le plătească.

Care este cadrul legal. Ce obligații au furnizorii de gaze

În martie 2020, printr-un Ordin (nr. 27/2020), Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilea pașii obligatorii pe care fiecare furnizor de gaze trebuie să îi facă pentru a pregăti consumatorii casnici în privința liberalizării. Astfel, potrivit documentului citat, furnizorii au obligația de a-i informa pe clienţii casnici cu privire la liberalizarea pieţei interne de gaze naturale şi eliminarea preţurilor reglementate; de a le transmite lunar clienţilor casnici din portofoliul propriu o ofertă cu preţul gazelor naturale pentru furnizarea începând cu data de 1 iulie 2020; de a afişa, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea privind liberalizarea pieței de gaze, precum şi oferta propusă, informează AEI.

În țară sunt peste 30 de furnizori autorizați de gaze naturale

Piața locală de gaze naturale destinate segmentului consumatorilor casnici consemnează un consum anual de circa 3,1 miliarde metri cubi, susține AEI. Piața este acoperită, în prezent, în proporție de circa 90%, de doi mari jucători.

Pe piață mai există alți 33 de furnizori care livrează gaze consumatorilor casnici în piața reglementată.

Ce spune unul dintre marii jucători de pe piața gazelor

Furnizorul de gaze naturale cu piaţa preponderent în sudul țării, Engie România, susține că și-a informat din timp clienții despre prevederile legale privind liberalizarea prețului gazelor. „ENGIE România respectă toate reglementările în vigoare ce au în vedere informarea clienților privind liberalizarea pieței de gaze naturale și eliminarea prețurilor reglementate începând cu 1 iulie 2020.


Astfel, în contextul eliminării prețurilor reglementate la gazele naturale pentru clienții casnici și în conformitate cu cerințele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ENGIE România a transmis, de la începutul lunii mai, clienților din portofoliul său care nu au optat pentru furnizarea gazelor naturale în regim concurențial până la această dată, informări individuale cu privire la aceste aspecte, însoțite de o ofertă-tip ce cuprinde principalele prevederi contractuale.

Pe lângă aceste informări individuale transmise clienților din portofoliu, compania a creat o pagină dedicată acestui demers de informare pe site-ul engie.ro la adresa https://www.engie.ro/liberalizare-gaz/“, informează ENGIE România, la solicitarea GdS.

Cum vor fi prețurile după liberalizare? Dar după un an?

Prețul final din oferta furnizorului amintit, care include toate componentele de cost pentru asigurarea furnizării cu gaze naturale pe o perioadă de un an, este la același nivel cu cel practicat în prezent pentru segmentul reglementat, informează compania.

În cazul în care consumatorii încheie cu furnizorii de gaze naturale noi contracte pe încă un an, după expirarea noului termen nu se știe la ce preț vor fi furnizate gazele. Furnizorii spun că nu se cunoaște de pe acum prețul gazului care va fi furnizat după un an de la expirarea noului termen contractual.

Reprezentanții furnizorului citat mai sus spun că prețul gazului peste un an va depinde de evoluția pe piețele internaționale, dar și de multe alte aspecte.

Consumatorii casnici au dreptul mai mult teoretic să își negocieze prețul de furnizare a gazului natural după liberalizarea prețului. În multe situații, prețul este dictat de furnizor. Consumatorul poate, însă, să își aleagă alt furnizor, al cărui preț de furnizare îl consideră mai avantajos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS