0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât ne costă măștile și dezinfectantul. Scump, domn’e, scump!

Cât ne costă măștile și dezinfectantul. Scump, domn’e, scump!

Măști și alcool sanitar se găsesc peste tot. Diferă însă prețurile de vânzare. Cele mai ieftine sunt la magazinele on-line și în supermarketuri. În farmacii, aceleași produse sunt la preț aproape dublu față de supermarket.

În spațiile închise publice este obligatorie purtarea măștii pe față. Comercianții și operatorii economici, în general, trebuie să asigure dezinfectanți și măști angajaților. Clienții nu pot intra dacă nu au mască. Unii comercianți le oferă ei măști celor care le calcă pragul și nu au venit de acasă cu masca. În anumite locuri, angajaților, respectiv clienților, li se măsoară temperatura corporală. Deci, firmele a trebuit să dea alți bani pentru termometre digitale.

Pe străzi se observă multe persoane care poartă mască. Dar sunt şi multe persoane, de vârste diferite, care nu folosesc mască.

Costuri în plus, pentru populație și firme

Un episod de la magazinul de cartier mi-a atras atenția în mod deosebit. O doamnă în vârstă vrea să intre în magazin. Vânzătoarea îi atrage atenția că nu are mască. „Vă rog să îmi dați dumneavoastră o mască!“, spune bătrâna. Un calcul simplu ne arată că firma va avea cheltuieli în plus cu măști, dezinfectant, mănuși, cu termometre digitale.

Comerciantul va transpune cheltuielile suplimentare în prețul final al produsului. Poate nu imediat, pentru că mai are produse pe stoc aprovizionate anterior. Dar la următoarea intrare de mărfuri se va gândi să amortizeze și costul cu materialele de protecție: măști, dezinfectant, poate chiar termometru digital.

Frizeriile și saloanele de înfrumusețare folosesc produse de dezinfectat mai intens decât înainte de pandemie. Deci costurile lor au crescut. O frizerie a crescut și prețul tarifelor practicate, cu 1-2 lei pentru fiecare serviciu prestat. Motivul scumpirii este acela al acoperirii costurilor cu materialele suplimentare folosite la dezinfectat.

Mediul de afaceri, prin vocea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), solicitase scutirea de taxe pentru achiziționarea de astfel de produse pentru siguranța angajaților și a clienților.

Măști și dezinfectant cumpără și populația. Deci, la cheltuielile zilnice, omul de rând adaugă și aceste costuri suplimentare.

Unde e mai ieftin, unde a mai scump

GdS a analizat prețurile produselor care au devenit obligatorii în anumite condiții. În magazinele on-line cu tradiție sunt cele mai mici prețuri la măștile chirurgicale. Magazinele on-line fac promoții, bannere și reclame pe acest segment. „Mască medicală cu trei pliuri, trei straturi și elastic. Cel mai mic preț de pe piață. 50 de bucăți la 99 de lei“. Așa sună mesajul care rula zilele trecute pe internet. Prețul mediu era de 1,98 lei pentru o masca medicală. Reclama nu spunea, la prima vedere, cât costă transportul. Unele magazine on-line oferă transport gratuit la comenzi peste o anumită sumă.

Același tip de mască se vindea la un preț mai mare în unul din hipermarketurile din Craiova. 50 de măști costau 113 lei. Deci, prețul pe bucată era de 2,26 lei. Într-un magazin de bricolaj, același tip de mască avea prețul de 115 lei pentru o cutie cu 50 de bucăți. Adică, 2,30 lei pe bucată.

Cel mai mare preț era afișat în farmacii. Același tip de mască medicală costă 5 lei într-o farmacie. Întreb cât costă dacă aș cumpără o cutie de 50 de bucăți. Răspunsul farmacistei este că tot 5 lei bucata ar fi prețul. Deci 250 de lei pentru 50 de măști.

Într-o altă farmacie de cartier, măștile ambalate individual se vând tot cu 5 lei bucata. Este cel mai mare preț descoperit de GdS, până acum, în ultima perioada.

Să nu uităm că în luna aprilie, când măștile nu se găseau peste tot, prețurile urcaseră la 6-7 lei pe bucată.

Spirtul, de la 8,3 lei la 12 lei, pentru un recipient de 500 ml

Și alcoolul sanitar se vinde la prețuri diferite, în funcție de retailer. Cea mai comună marcă de spirt, Mona, se vindea într-un supermarket cu 8,3 lei. Prețul era pentru un recipient de 500 de ml. În alt supermarket, un recipient cu alcool sanitar și cu un pulverizator ajungea și la 29 de lei. Un produs similar, dar care conținea o cantitate mai mare de dezinfectant (850 ml), costă 50 de lei.

Totuși, o cantitate similară de spirt cum este cea din supermarket găsită la 8,3 lei costă în farmacie 12 lei. Am întrebat la magazinul din cartier dacă mai vând alcool sanitar. Acolo găsisem pe finalul lunii martie. Vânzatoarea a răspuns că nu s-au mai aprovizionat cu spirt, pentru că de la distribuitor venea cu un preț foarte mare. Cu adaosul comercial al magazinului, preţul ar fi devenit insuportabil pentru clientela magazinului.

Așadar, dintre locurile vizitate de redactorul GdS, cel mai scump spirt obișnuit se vindea tot în farmacie.

Termometrele digitale, la prețuri piperate

Dacă unele firme vor să măsoare temperatura angajaților, au o ofertă variată de termometre digitale. La un magazin on-line, prețurile porneau de la 345 de lei şi ajungeau la peste 800 de lei. Un termometru digital noncorporal, cu infraroșu, costă 599 de lei, fără transport.

Altele de dimensiuni mai mici pot fi mai ieftine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS