0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriA scăzut numărul de salariați și a crescut numărul de contracte suspendate în Dolj

A scăzut numărul de salariați și a crescut numărul de contracte suspendate în Dolj

În Dolj încă mai sunt 23.330 de contracte de muncă suspendate și în luna mai, în creștere față de luna martie. În plus, numărul de angajați a scăzut în Dolj cu peste 1.500 de persoane, față de luna martie.

În a doua jumătate a lunii martie erau suspendate în Dolj 15.330 de contracte individuale de muncă (CIM). În aprilie, numărul contractelor suspendate a crescut la peste 20.000. Iar în luna mai s-a menținut ritmul de creștere a numărului de contracte de muncă suspendate. Dar nu cu mult față de luna aprilie.

Potrivit datelor furnizate recent de Inspecția Muncii, la data de 11 mai 2020, în Dolj erau suspendate 23.330 de CIM. O bună parte a persoanelor care au contractele de muncă suspendate au beneficiat de protecția legii, în ceea ce privește șomajul tehnic. Dar nu toți cei care au contractele de muncă suspendate au beneficiat de indemnizația pentru șomajul tehnic. Conform datelor de la AJOFM Dolj, în aprilie firmele au solicitat acordarea indemizaţiei pentru 15.881 de persoane aflate în șomaj tehnic.

În prima parte a lunii mai, firmele doljene depuseseră solicitări on-line pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic pentru peste 13.000 de persoane. Asemenea cereri se pot depune de pe tot parcursul lunii mai. Așadar, datele privind șomajul tehnic se pot schimba de la o zi la alta.

Unele persoane nu au beneficiat de șomaj tehnic și au fost trimise direct în șomaj, în sistemul clasic. Este vorba despre persoane care erau plasate de firme de intermediere de forță de muncă la diferite unități industriale. Când firma din industrie a renunțat la persoanele cu contract prin agenții de muncă temporară, acei muncitori au rămas fără obiectul muncii.

Angajatorul era firma de plasare de forță de muncă. În cazul în care aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a trimite oamenii în șomaj tehnic, aceștia nu puteau beneficia de cei 75% din salariu de la stat. Știm cazul a 230 de muncitori plasați temporar la un producător doljean. Deși aveau contracte active, care nu expiraseră ca durată (deși erau pe perioadă determinată), o parte din acei oameni au intrat în șomaj. Au beneficiat de șomaj cei care îndeplineau condițiile legale.

Numărul de salariați activi este mai mic cu 1.500 față de martie

Unele persoane și-au pierdut locul de muncă pe perioada pandemiei. În sensul că unele contracte de muncă au fost desfăcute, conform datelor din REVISAL (Registrul Electronic de Evidență a Salariaților). În luna mai, a scăzut numărul de persoane angajate cu contracte de muncă active. Numărul de salariați activi este mai mic cu 1.500 față de martie, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.

Dacă în luna martie activau 148.152 de salariați în Dolj, acum sunt mai puțini. La data de 11 mai 2020, în REVISAL figurau 146.646 de salariați cu contracte de muncă active. Scăderea este de 1.506 salariați în mai, față de data de referință menționată. Ceea ce înseamnă că pe perioada pandemiei numărul efectiv de salariați s-a redus în Dolj cu 1.506 persoane. Acestea au rămas fără loc de muncă.

Numărul de contracte și numărul de angajați sunt în scădere

În martie erau active în Dolj 180.488 de contracte individuale de muncă. Ceea ce înseamnă că unii salariați aveau două sau mai multe contracte de muncă. În mai 2020, la data amintită mai sus, mai erau 178.481 de contracte de muncă active, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.

Înseamnă o scădere cu 2.007 CIM, în intervalul analizat. Având în vedere că scăderea numărului de angajați este de numai 1.506 persoane, restul de contracte de muncă dispărute (până la 2.007) reprezintă CIM ale unor persoane care aveau și alt loc de muncă în afară de cel principal.

Inspecția Muncii susține că datele înregistrate în REVISAL se pot schimba de la o oră la alta, de la o zi la alta. Așadar, până la finele lunii se pot schimba datele privind indicatorii prezentați mai sus. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS