Unele firme care au avut activitatea suspendată de stat, prin ordonanțe militare, au mari probleme. În condițiile în care nu au putut realiza venituri, unele astfel de firme sunt nevoite să achite proprietarilor chiriile integrale pe lunile de pandemie. În cazul altor societăți, proprietarii au înțeles din primul moment importanţa reducerii cuantumului chiriilor. GdS scria luna trecută că unii proprietari au redus chiriile din proprie inițiativă.
Alții au redus cu circa 30% costul chiriei, pentru firmele care nu au lucrat. Cam acest procent a reprezentat reducerea medie a chiriilor în Craiova, conform datelor strânse de GdS, coroborate cu datele primite de la Camera de Comerț și Industrie Dolj.
Marile centre comerciale i-au păsuit pe chiriași. În unele cazuri, nu le-au perceput chirie pe jumătate din luna martie și integral au fost scutiți pe aprilie.
Chiriile pe aprilie, nediminuate la unele spații comerciale
Totuși. Unii proprietari au decis să nu le facă nicio reducere chiriașilor. Unii chiriași s-au trezit în mai cu facturile de chirie pe aprilie la aceleași valori că înainte de pandemie. Unii dintre proprietarii care nu au redus chiriile motivează că au de plată impozite și taxe locale pe proprietate. Adica, au impozite mari de achitat către Primăria Craiova. Impozitele mari sunt și pe teren intravilan și pe clădirile utilizate în scop nerezidenţial.
„Au venit la Camera de Comerţ câțiva antreprenori din domenii diferite de activitate. Ei s-au plâns că proprietarii nu le-au scăzut chiriile. După ce că au avut activitatea oprită, iar acum au probleme cu cererea, se mai trezesc și că au de plată chirii integrale, după două – trei luni de inactivitate. Și au dreptate. Și proprietarii au dreptate.
În sprijinul lor nu a venit niciun act normativ care să le spună că li se reduc taxele și impozitele datorate la primărie dacă reduc chiria firmelor chiriaşe. Acum nu se mai poate da un astfel de act normativ. Dar pe perioada situației de urgență ar fi putut Primăria Craiova să acorde astfel de scutiri la impozite. Scutirile sa fi fost condiționate de reducerea chiriei pentru firme”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț.
Chiriile nu sunt singura problema. IMM-urile mici au nevoie de ajutor
Acesta a mai precizat că nici guvernanții nu au deschis ochii la solicitările mediului de afaceri. Multe dintre propunerile trimise de mediul de afaceri, prin intermediul Camerei de Comerț a României, au rămas fără ecou.
„În afară de IMM INVEST, dar și acolo sunt probleme cu băncile care nu acceptă la finanțare firmele cu probleme, nu s-a făcut nimic pentru IMM-uri. Și dacă verificăm în statisticile din Dolj, IMM-urile care au unu-doi sau până la cinci salariați reprezintă 70-80% din totalul firmelor active. Aceste firme nu se pot ajuta singure. Au nevoie de sprijin și după pandemie”, a spus Gabriel Vlăduț.
Președintele CCI Dolj a menționat că, în perioada următoare, după 1 iunie, firmele din categoria IMM vor avea nevoie de sprijin în lanț. Inclusiv de sprijin de la alte IMM-uri. Sprijinul ar fi pentru a crește cererea de produse și servicii, a mai spus Gabriel Vlăduț, pentru GdS.