0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMărturii din culisele pandemiei. Cum s-a chinuit mediul de afaceri să doneze către spitale

Mărturii din culisele pandemiei. Cum s-a chinuit mediul de afaceri să doneze către spitale

Firmele private nu au putut inițial să doneze bani direct spitalelor de stat. În cele din urmă, mediul privat a decis să facă eforturi pentru a cumpăra produsele și a le dona ca atare spitalelor. Iată cum au sprijinit firmele private sistemul public de sănătate şi ce dificultăţi au întâmpinat.

Societatea civilă și firmele private au dat dovadă de solidaritate în perioada pandemiei. Deși fiecare persoană angajată contribuie individual la sistemul de sănătate, bani plătiți din bugetul firmelor private, totuși, societățile s-au unit și au susținut personalul medical cu donații către spitale.

Însă, în acest procedeu umanitar, cei care au vrut să doneze au întâmpinat probleme. Inițial, la debutul pandemiei, spitalele de stat din Craiova care gestionau bolnavi cu COVID sau care făceau testări nu au avut posibilitatea să primească direct donații de la firme și persoane fizice. Deși sistemul medical de stat avea nevoie de combinezoane, de măști, de viziere și aparatură pentru testarea populației, cei care doreau să vireze banii în contul spitalelor nu aveau cum să facă astfel de acte de binefacere.

La câteva săptămâni după încheierea situației de urgență, un reprezentant al mediului local de afaceri a rupt tăcerea și a mărturisit, pentru cititorii GdS, prin ce au trecut firmele private în încercarea lor de a dona bani spitalelor de stat.

Firmele mari locale sau multinaționale și-au unit eforturile și au sprijinit cu donații spitalele de stat, în ciuda sistemului nepermisiv.

Spitalele nu puteau primi direct bani în cont, din donații

La finalul lunii martie și începutul lunii aprilie, antreprenorii privați au vrut să doneze sume de bani direct în contul spitalelor. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduț, a dezvăluit, pentru GdS, de ce nu primeau spitalele direct bani din donații.

„Am fost și am discutat chiar și cu directoarea economică de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, cu conducerea spitalului. Nu se putea dona pentru a se cumpăra materiale pentru personalul medical. Orice ban intră în contul spitalului ar fi ajuns la stat, nicidecum la cei care interacţionau cu pacientul. Așa era legislația. Ca să cumpere ei echipamentele, la vremea respectivă spitalele trebuia să facă ele licitațiile.

Am ajuns la o soluție de compromis. Ni s-a spus să găsim noi furnizorul, să achiziționăm produsul și apoi să îl donăm spitalului. Așa s-a procedat în prima faza. Au început donațiile sub forma echipamentelor. Dar acele echipamente de testare aveau capacitate redusă. Se efectua un număr mic de teste pe zi.

A fost nevoie de alte echipamente și subansamble care să mărească puțin capacitatea de testare. Dar nici pe acelea nu le puteam susține cu bani din donații“, a spus Gabriel Vlăduț.

„Cei care au donat s-au gândit că donează și pentru ei și familiile lor“

În cele din urmă, donațiile s-au făcut printr-o asociație. „Am găsit o asociație în care aveau încredere oamenii de afaceri și am luat decizia, împreună cu colegii de la Clubul Rotary, să facem noi achizițiile pentru spital. S-au unit multe firme, în acțiuni similare.

Am cumpărat echipamentele necesare și teste pentru COVID și le-am donat Spitalului Județean de Urgență. Aceasta a fost etapa a doua a donației, care s-a desfășurat în luna aprilie. La vremea respectivă s-a făcut o coeziune, s-a creat o legătură între medici și cetățeni. Cei care au donat s-au gândit că donează și pentru ei și familiile lor. Firmele private s-au unit și au avut loc donații fără precedent.

Au fost donate echipamente, materiale de protecție, și mulți oameni de afaceri și firme au donat bani pentru spitale, prin diverse asociații. Deci, mediul privat a sprijinit mult spitalele de stat“, a spus președintele CCI Dolj.

El a mai menționat că după ce firmele private s-au solidarizat cu statul, de aceeași solidaritate au nevoie și firmele private de la stat.

Alt spital, aceeași problema: banii nu puteau fi donați direct unității medicale

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ au vrut să doneze foarte mulți antreprenori și firme. După discuții cu conducerea spitalului, antreprenorilor li s-a comunicat, inițial, că nu există niciun cont deschis la Trezorerie unde să se facă donații.

Asta deși medicii, asistentele și alt personal din spital aveau nevoie de echipamente de protecție. Conducerea spitalului le transmitea reprezentanților firmelor de ce materiale avea nevoie. Firmele cumpărau acele echipamente și le donau apoi spitalelor.

Dar nu toate firmele aveau personal necesar pentru a căuta echipamente și pentru a le achiziționa. Au existat și persoane care doreau doar să doneze bani.

„Eu nu aveam timpul necesar să caut eu echipamentele, chiar dacă spitalul mi-a sugerat și furnizorii de la care pot cumpăra. Eu doream să le donez banii, pentru că ei știau mai bine de ce aveau nevoie și de ce calitate să fie acele echipamente. Eu nu puteam să pun la dispoziție angajați care să facă treaba aceasta. De aceea am vrut să donez direct banii. La început nu a fost posibil. De la spital ni s-a comunicat că nu se poate dona direct către spital“, a mărturisit un om de afaceri din Craiova, care dorea să doneze 5.000 de lei Spitalului de „Infecțioase“.

În cele din urmă, situația s-a clarificat și firmele și persoanele interesate au putut dona și bani în contul spitalului. Unitatea sanitară a deschis un cont la Trezorerie, în care au putut fi virați banii de la persoanele (fizice și juridice) care s-au solidarizat cu personalul medical și cu opinia publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS