Reprezentanții mediului de afaceri au precizat, pentru GdS, în nenumărate rânduri, că după criza financiară din 2008-2010, coronacriza din 2020 a prins multe firme „decapitalizate“. Multe firme mici au intrat decapitalizate în criză. Cele mai multe au capital social minim. Nu pentru că nu ar fi avut cultură financiară să se pună la adăpost de o eventuală situație, ci pentru că nu au capitaluri cu care să reziste în situații economice precare.
Această lipsă de finanțare a firmelor din categoria IMM-urilor se simte în această perioada. Societățile din domeniile închise prin ordonanțele militare nu au avut suficientă forță financiară să supraviețuiască pe timpul perioadei de urgență. Aceste firme au avut nevoie de sprijin pentru a-și putea păstra angajații (în șomaj tehnic).
Și vor mai avea nevoie de sprijin în continuare, pe perioada în care cererea pentru bunurile și/sau serviciile oferite de aceste firme nu se situează la un nivel acceptabil. Adică, până când cererea își va reveni ca înainte de coronacriză, multe firme vor avea nevoie de capitaluri. Nu avem date actualizate despre situația capitalurilor firmelor. Însă putem spune cu date oficiale cu ce capitaluri au pornit majoritatea firmelor în „jungla afacerilor“.
Majoritatea IMM-urilor au capital social la minimul prevăzut de lege
În ultima perioadă, multe persoane s-au apucat de mici afaceri pe cont propriu. Fie că au lucrat în multinaționale, fie că au ieșit de pe băncile școlilor cu gândul să își demareze propriile afaceri, mulți au devenit mici antreprenori. În categoria IMM-urilor sunt mici afaceri de familie, mici start-up-uri fără o forță financiară prea solidă.
GdS a analizat datele statistice privind capitalul social subscris și vărsat al firmelor active din Dolj. Având în vedere că pe anul 2019 firmele încă nu și-au depus bilanțurile contabile, datele statistice sunt aferente finalului de an 2018 și începutul lui 2019.
Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, la solicitarea GdS, în perioada analizată, din 15.392 de firme active care depuseseră bilanțuri, 13.956 aveau un capital social de 200 de lei. Este minimul prevăzut de lege pentru înființarea unei societăți. Un calcul matematic simplu ne arată dimensiunea capitalului social. Aproape 91% din firmele din Dolj au un capital social de 200 de lei. Capitalul de început al unei firme poate fi un reper important legat de puterea financiară a firmei.
Doar 166 de firme au capital peste 1 milion de lei
Datele statistice arată că 1.270 de firme din Dolj au capital social între 200 și 1 milion de lei.
Doar 166 de societăți din Dolj au capital social peste un milion de lei, conform Statisticii. Sunt firme mari, de regulă multinaționale. Sau sunt firme cu capital străin.
Totuși, procentul firmelor cu capital de peste un milion de lei în total firme active în Dolj este de aproximativ 1%. Acest lucru reflectă exact puterea financiară de debut a unor afaceri.