4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele doljene și-au plătit impozitele. Cu cât au scăzut încasările ANAF în pandemie

Firmele doljene și-au plătit impozitele. Cu cât au scăzut încasările ANAF în pandemie

Firmele doljene au fost conștiincioase, pe perioada pandemiei. Încasările Fiscului doljean în mai au scăzut cu numai 30 de milioane de lei, față de aprilie și cu 34 de milioane de lei, față de luna mai a anului 2019. Cum interpretăm datele: au avut loc disponibilizări.

Efectele pandemiei nu au produs pagube însemnate în vistieria statului, în județul Dolj. Firmele doljene și-au plătit impozitele. Diferențele de impozite și taxe achitate către Fiscul doljean pe perioada pandemiei nu au înregistrat scăderi semnificative de la o luna la alta.

Scăderile nu sunt foarte mari nici în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Ceea ce demonstrează că majoritatea firmelor doljene care datorau impozite și taxe și-au achitat către stat acele sume chiar și pe perioada stării de urgență.

Potrivit datelor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, în luna aprilie 2020 se încasaseră la bugetul consolidat al statului 294,6 milioane de lei. România era în stare de urgență atunci. Pandemia era în plină desfășurare. În luna mai, firmele doljene au plătit către ANAF 264,5 milioane de lei. Scăderea în luna mai a fost de peste 30 de milioane de lei. În procente, față de luna precedentă, scăderea încasărilor în mai a fost de circa 10%. Am luat ca etalon luna mai, deoarece în mai se evidenţiază încasările aferente lunii aprilie. Iar aprilie a fost luna în care activitatea economică a fost cea mai afectată.

În luna mai a anului 2019, firmele doljene plătiseră către AJFP Dolj 298 de milioane de lei. Concret, suma plătită în mai 2020 față de cea achitată la stat în mai 2019 este diminuată cu circa 34 de milioane de lei. 


Care sunt cauzele


Practic, firmele au plătit la Fisc impozite și taxe diminuate, ca și cuantum, cu puțin peste 11% față de aceeași lună a anului trecut. Cu alte cuvinte, firmele locale au reușit, în mare parte, să își achite impozitele și contribuţiile către stat. Scăderea, de la aprilie la mai 2020, este doar de 20%. Aceasta poate fi cauzată de reducerea activității economice a firmelor.

Reducerile de impozite pot fi influențate și de sistarea activității unor firme, închise prin ordonanțe militare. Mai există posibilitatea ca unele firme să nu fi avut disponibilități bănești pentru a-și achita la termen dările către stat. 


Cele mai mari scăderi au fost la contribuții. Firmele au disponibilizat


Firmele au plătit mai puțini bani sub forma impozitului pe venit. În mai anul acesta, se plătiseră aproape 100 de milioane de lei sub forma impozitului pe venit. Tot la AJFP Dolj, în mai 2019 se achitaseră 102 milioane de lei, ca impozit pe venit. Cifrele transmise de AJFP Dolj, la solicitarea GdS, arată că, de fapt, cele mai mari scăderi pe perioada pandemiei au fost înregistrate la contribuțiile sociale. Astfel, la bugetul fondului de sănătate, încasările din mai 2020 au fost de 49 de milioane de lei. Față de 54 de milioane de lei, cât au fost în mai 2019.

Cu alte cuvinte, în acest interval analizat probabilitatea ca firmele să fi avut un număr mai mic de angajați este foarte mare. Este cunoscut faptul că, în pandemie, au avut loc disponibilizări. Așa se explică aceste scăderi ale încasărilor la contribuții și impozit pe venit. Pentru personalul aflat în şomaj tehnic, angajatorii care au beneficiat de banii de la stat au fost obligați să plătească la stat contribuțiile aferente salariilor. 

Încasările din contribuția pentru asigurările Sociale (CAS) au fost de 111 milioane de lei în mai 2020. Suma este în scădere față de mai 2019, când au fost de 133 de milioane de lei. Și la bugetul pentru șomaj au fost scăderi față de aceeași lună a anului trecut. În sensul că în mai s-au încasat spre 3,6 milioane de lei, față de 4,2 milioane, anul trecut.

Mai există posibilitatea ca unele firme să nu le fi plătit contribuțiile și impozitele angajaților. Dar aceste restanţe vor fi evidențiate de ANAF lunile următoare.Încasările Fiscului din TVA au fost similare cu anul trecut, în aceeași lună din 2020 analizată de GdS. În ambele luni s-au încasat aproximativ 34 de milioane de lei, cu mici scăderi în mai 2020, față de luna similară din 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS