Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru finalizarea Planului de restructurare și decarbonare.
Documentul trebuie să fie predat luna viitoare Comisiei Europene care trebuie să îl aprobe. În caz contrar, Complexul Energetic Oltenia trebuie să ramburseze ajutorul de salvare, în valoare de 251 de milioane de euro primit anul acesta pentru plata certificatelor de CO2.
Pentru a nu achita banii primiți de la stat, dat fiind faptul că societatea este într-o situație economică dificilă, este necesară întocmirea unui Plan de restructurare și eficientizare a activității, dat fiind faptul că nu pot fi acordate ajutoare de stat companiilor. O parte a Planului de restructurare a CEO a apărut în Planul guvernamental de relansare economică a țării.
„Pentru a rămâne în piață, în condițiile intensificării politicilor de decarbonare, CEO are în vedere un Plan de decarbonare pentru trecerea de la producția pe bază de cărbune la cea pe bază de gaze naturale și regenerabile. Acest Plan va fi introdus în Planul de restructurare și decarbonare 2020-2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aflat în curs de elaborare.
Se au în vedere următoarele investiții:
- Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 60 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Rovinari;
- Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 80 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Turceni;
- Construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 75 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Ișalnița; Parc fotovoltaic – EMC Roșia – Rovinari – construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de cca. 95 MW pe halda interioară din cadrul carierei Tismana – EMC Roșia – Rovinari;
- Construcția unui bloc de 400 MW, pe gaz natural, la SE Turceni; Construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița; Reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW la SE Turceni;
- Retehnologizarea/Modernizarea microhidrocentralei de 2 MW la SE Ișalnița.
Aceste proiecte însumează investiții în capacități energetice de cca. 1.650 MW în valoare de 7,250 miliarde de lei“, conform Planului de relansare economică.
Funcționează cu şase grupuri energetice
Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul trecut cu pierderi, ca urmare a costurilor legate de plata certificatelor de CO2. Este vorba de aproximativ 300 de milioane de euro. Anul acesta, costurile cu plata taxei de CO2 au fost mai mici, ca urmare a scăderii în primăvară a prețului la certificate. Compania a înregistrat pierderi și în primul semestru al acestui an.
De la 1 iulie, vânzările de energie pe bază de cărbune au început să crească, pentru că a fost încheiat un contract de vânzare de energie electrică. La această oră, Complexul Energetic Oltenia funcționează cu un total de şase grupuri energetice.
Este vorba de grupurile 3 și 4 la Termocentrala Rovinari, 4 și 7 la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, grupul energetic 8 de la SE Ișalnița și grupul energetic 1 de la SE Craiova 2. Producția medie este de 1.200 – 1.300 MWh.