Situația economică din pandemie a făcut ca tot mai multe spații comerciale să rămână libere, neinchiriate, în Craiova. Au fost situații în care multe spații erau libere încă dinainte de pandemie. În special în Centrul Vechi al Craiovei. La vremea respectivă, înainte de starea de urgență, proprietarii care aveau spații în Centrul Vechi nu scădeau prețurile sub 25 de euro pe metrul pătrat, deși spațiile erau neinchiriate de luni de zile. La ora actuală, cererea este în declin. Unele afaceri nu au rezistat pandemiei. Altele s-au relocat, iar altele și-au restrâns activitatea.
Spații comerciale neinchiriate foarte multe sunt situate și pe cea mai importantă arteră de circulație din Craiova, Calea București.
Pe perioada stării de urgență, unii proprietari au scăzut considerabil chiriile percepute proprietarilor, chiar și cu mai mult de 50%. Însă au fost și unii proprietari care fie nu au diminuat deloc chiriile, fie le-au aplicat chiriașilor o reducere nesemnificativă, de 10-15%.
Oferta mare de spații de închiriat
La ora actuală, piață craioveană abundă de oferte de închiriere de spații comerciale. Se pot zări la tot pasul spații libere, care au postate în geam afișe cu textul “DE ÎNCHIRIAT”.
Cererea pentru spații de închiriat este diminuată considerabil, după ce s-a încheiat situația de urgență. Cu toate că nu există prea mare cerere pe acest segmnent din domeniul imobiliarelor, proprietarii nu sunt dispuși să reducă semnificativ tarifele, chiriile percepute.
“Oferta este foarte mare de spații de închiriat, în special spații comerciale. Însă cererea a stagnat. Cererea nu este foarte mare în această perioada. Practic, proprietarii nu au cui să închirieze. Mai sunt spații comerciale, care deși sunt închiriate nu se desfășoară activitate. Este vorba despre restaurante, terase etc. Pentru astfel de spații, chiriile au stagnat.
Nici pe segmentul de locuințe pentru persoanele fizice nu există cerere prea mare pentru închiriere, în acest moment. Nu se știe ce se va întâmplă cu școlile, cu facultățile și studenții nu au dat semne că ar dori să închirieze, până acum. Este și perioada de concedii și poate acesta este un alt motiv pentru care cererea este foarte scăzută”, a precizat Mihnea Marcu, de la Craiova Imobiliare.
Cu cât au scăzut chiriile
Unii proprietari țîn la preț și nu scad tarifele de închiriere chiar dacă stau de multe luni cu spațiile neinchiriate. Alții, fortati de împrejurări, începând din iulie, proprietarii au scăzut ușor chiriile. Tutusi, scăderea este mică în raport cu cererea. Pe ansamblu, piață chiriilor a cunoscut o scădere în această vara. “Chiriile au scăzut în ultima perioada cu 10-15%. În unele cazuri scăderea a fost puțîn mai mare, ina alte situații, mai mică. Pentru spațiile comerciale, înainte de pandemie erau chirii cuprinse între 11-14 euro pe metrul pătrat, cu tot cu utilități, în special în zonele centrale ale Craiovei. Iar acum au scăzut la 9-10 euro pe metrul pătrat, cu tot cu utilitățile incluse”, a precizat Mihnea Marcu, de la Craiova Imobiliare.
Din analiza situației din piață reiese că au scăzut chiriile pentru spațiile mari. Pentru spațiile mici, de sub 100 mp, chiriile s-au menținut mai ridicate. Este, de fapt, singurul segment unde se regasete și cerere.
Dată fiind situația economică actuală, este inexplicabil de ce nu au scăzut cu mai mult chiriile în Craiova. Tarifele mari percepute de proprietari nu se justifică din punct de vedere economic.
Cum ar putea evolua piața chiriilor în viitorul apropiat
Specialistul în imobiliare contactat de GdS a precizat că în viitorul apropiat anticipează o scădere a chiriilor, pe segmentul nerezidential. “Proprietarii care au spații închiriate pentru restaurante și terase în Centrul Vechi sau în alte locuri vor fi nevoiți să scadă chiriile. Numărul de clienți la terase nu va fi foarte mare în perioada următoare.
Iar dacă restaurantele nu se vor redeschide, proprietarii imobilelor respective riscă să rămână cu spațiile libere. Atunci nu vor mai încasa nicio chirie. Ar trebui să reducă prețurile și cei cu spații pe Calea București, dacă raportăm la cerere.
Pentru că nu există cerere foarte mare de închiriere, în această perioada.
Nu se deschid multe afaceri noi, nu se dezvoltă cele vechi. Estimările noastre sunt că piața chiriilor va scădea cu încă 10-15%, în perioada următoare”, a spus Mihnea Marcu. Reprezentantul craiovaimobiliare.ro a precizat că nivelul chiriilor depinde și de tipul de afacere care se desfășoară într-un spațiu închiriat.
Dacă este o afacere profitabilă, atunci și proprietarii de imobile vor menține un cuantum mai ridicat al chiriei. Dacă este o afacere sezonieră sau una care este predispusă a fi închisă de stat pe perioada pandemiei, atunci și tarifele de închiriere percepute de proprietari ar putea fi mai mici.