8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn Dolj au fost suspendate 42.000 de contracte de muncă

În Dolj au fost suspendate 42.000 de contracte de muncă

De la începutul stării de urgență și până la mijlocul lunii august, în Dolj au fost suspendate aproape 42.000 de contracte individuale de muncă. Însă angajatorii au cerut șomaj tehnic de la stat doar pentru 29.000 de persoane. Ce s-a întâmplat cu restul contractelor suspendate?

De la începutul pandemiei și până acum au fost suspendate zeci de mii de contracte de muncă în Dolj. Însă doar o parte dintre acele persoane se regăsesc în evidențele oficiale pentru care angajatorii au aplicat pentru a obține cei 75% de la stat.

GdS a solicitat datele de la Inspecția Muncii, privind contractele de muncă suspendate în pandemie. De pe 16 martie și până la mijlocul lunii august au fost suspendate 41.965 de contracte individuale de muncă (CIM). Inspecția Muncii informează că dintre acestea, 41.127 de CIM au fost suspendate din motive ce țin de pandemie. In special, tin de starea de urgență și de situația de afaceri cauzată de COVID.

Inspecția Muncii a informat că angajatorii din Dolj au suspendat contractele de muncă în intervalul analizat au avut drept temei legal articolele 50-54 din Codul Muncii. Angajatorii au invocat art. 50, litera c) “Carantină”, litera f) “Forță majoră”. Au mai fost invocate art. 52, alin. 1, litera c) “În cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.

În cazul art 52, alin. 3, suspendarea CIM s-a făcut pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare care au durat mai mult de 30 de zile. Au fost suspendate CIM și prin acordul părților sau din cauza absențelor nemotivate ale angajatului.

Doar pentru două treimi dintre angajați s-a cerut indemnizație de șomaj tehnic

Cu toate că au fost suspendate din cauza pandemiei 41.127 de contracte de muncă, doar doua treimi au primit sprijin de la stat. Aproape 29.000 de persoane au beneficiat de cei 75% din salariu de la stat. Pentru că atât au cerut angajatorii. Potrivit datelor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, de la declanșarea stării de urgență și până la mijlocul lunii august, cel mai mare număr de persoane pentru care s-a cerut plata ajutorului de 75% din salariu de la stat a fost în luna aprilie. Atunci, angajatorii doljeni ceruseră sprijin de la stat pentru circa 29.000 de doljeni cu contractele de muncă suspendate. GdS a tratat recent acest subiect în paginile ziarului.

Totuși, ce s-a întâmplat cu diferența de la 29.000 la peste 41.000 de contracte suspendate? De ce nu au beneficiat toți doljenii cu CIM suspendat în pandemie de sprijinul de 75% din salariu, de la stat?

Care sunt motivele pentru care angajatorii nu au cerut bani de la stat pentru angajați

GdS a realizat o comparație între numărul contractelor suspendate de drept, și numărul persoanelor pentru care s-a cerut sprijinul de 75% din salariu de la stat. Pentru circa 12.000 de salariați din Dolj nu au fost solicitate sume de la stat pentru plata unui procent de 75% din salariu. Explicațiile pentru acest fenomen au venit de la inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. “Pentru câteva mii de contracte de muncă suspendate angajatorii nu au cerut de la stat plata sumelor ce reprezentau 75% din salariu.

Am avut cazuri în care oamenii au sesizat la ITM că sunt în șomaj tehnic, dar că angajatorul nu le-a plătit cei 75%. Din verificări a rezultat că angajatorul nici nu depusese cererea pentru acordarea a 75% din salariu de la stat. Fie nu se încadra în condiții, pentru a solicita banii, fie unii angajatori nu au depus cererea în termenul legal și nu se mai încadrau să ceară banii de la stat. Acei angajatori le datorau angajaților banii pe șomajul tehnic din resursele proprii ale firmei”, a precizat Cătălin Mohora pentru GdS.

El a mai precizat că o parte a contractelor de muncă suspendate nu sunt din cauza pandemiei, ci din alte motive. Fie unii dintre angajați au plecat la muncă în străinătate, fie și-au suspendat temporar raporturile de muncă din alte motive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS