6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSăraci în școli și spitale, dar bogați în catedrale

Săraci în școli și spitale, dar bogați în catedrale

În Dolj, numărul bisericilor este dublu față de numărul școlilor. Totodată, numărul de biserici din Dolj este de 50 de ori mai mare decât numărul de spitale.  Avem unde să ne rugăm, dar unde învățăm și unde ne tratăm?

După ce se naște un copil în Craiova, în primul an de viață al micuțului, părinții se orientează la ce grădiniță îl vor înscrie. În al doilea an de viață, părinții trebuie să știe clar dacă vor fi locuri la grădinița de cartier în anul în care copilul împlinește vârsta pentru a începe învățământul preșcolar. Acum, în “anul COVID”, părinții se întreabă câți micuți vor fi în fiecare clasa la grădiniță.

Nici la școală nu sunt spații suficiente pentru a exista clase de câte 15 elevi. Elevii înscriși în anul școlar 2020-2021 sunt câte 28-30 în fiecare clasă sau chiar mai mulți, în clasele de la ciclul primar. Cum va debuta școală, câți copii vor fi în fiecare clasa, cum se va desfășura procesul de învățământ rămâne să observăm de pe 14 septembrie. În același timp, din cauza scăderii natalității și migrației populației către alte state, în mediul rural, există școli cu mai puțini elevi.


Pornind de la aceste noi provocări ale sistemului de învățământ, GdS a realizat o comparație exhaustivă între numărul de unități de învățământ existente în Dolj și numărul de lăcașuri de cult. Am introdus în analiză și numărul de spitale, de farmacii și chiar de baruri și restaurante.

Câte școli există în Dolj

GdS a solicitat date de la Direcția Județeană de Statistică Dolj despre numărul de școli, spitale și alte unități.
La nivelul Doljului există 216 unități de învățământ în Dolj, dintre care 88 sunt în Craiova. Am introdus în analiză atât unitățile de învățământ preșcolar (30), primar și gimnazial (126), liceal (46), cât și unitățile de învățământ superior (17 facultăți).
În mediul rural pot fi unități de învățământ depopulate, dar în mediul urban, clasele sunt, în general, pline de elevi.

Doar 9 spitale în Dolj

La ora actuală, în Dolj există doar 10 spitale. Cu toate că județul este unul dintre cele mai mari din țară, atât că suprafață, cât și că populatiePentru că sunt cele mai puține entități din analiză noastră, le enumerăm pe toate: Spitalul Filantropia Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Craiova, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul Militar Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

Doljenii au unde să se roage. În județ sunt multe biserici

În Dolj există un număr total de lăcașuri de cult. Conform ultimelor date de la Mitropolia Olteniei, în Dolj există aproximativ 450 de biseri și capele. Au fost incluse și mănăstirile din județ și catedrala.
Un calcul matematic simplu arată că numărul de biserici este de două ori mai mare decât numărul de școli active în Dolj.
Totodată, se observă că numărul de biserici, mănăstiri și capele este de 50 de ori mai mare decât numărul de spitale active în Dolj.
Nu avem date pentru a compara fondurile investite în construirea și restaurarea de biserici și catedrale, comparativ cu sumele investite pentru construirea de spitale, dar cifrele ar fi elocvente. La prima vedere, unele biserici arată că s-au investit fonduri consistente în renovarea și/sau restaurarea lor. Cert este că unele biserici arată mai îngrijite decât multe dintre școlile din Dolj. Unele dintre lăcașurile de cult sunt renovate și arată mai bine decât unele spitale.

Mai multe biserici decât farmacii

Potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, în județ sunt autorizate 413 farmacii. Astfel că numărul de biserici și capele (450) este mai mare și decât numărul de farmacii din județ.
Conform statisticii, mai există 157 de drogherii și puncte farmaceutice.
Mergem mai departe cu analiza. Singurele unități al căror număr îl depășește pe cel al bisericilor este cel al barurilor, restaurantelor și hotelurilor. Conform datelor statistice, valabile la finele anului 2019, în Dolj erau active în domeniul HORECA 672 de unități. Dintre acestea, în Craiova existau 447 de baruri, restaurante și hoteluri. Între timp, din cauza pandemiei, unele baruri și restaurante și-au închis porțile. Deci, în 2020, numărul acestora este mai mic decât anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS