Când o firmă sau o persoană fizică are datorii către ANAF, Fiscul îi blochează toate conturile deschise pe numele debitorului. De multe ori, Fiscul îi reține debitorului prin poprire de 2-3 ori suma datorată către stat. Apoi, începe calvarul datornicului de a-și recupera banii încasați în plus de stat și de a-și debloca toate conturile, pentru a putea să își desfășoare activitatea în continuare. Unii sunt datornici cu rea credință. Dar alte firme intră temporar intr-o incapacitate de plată, iar vechiul sistem de poprire a conturilor îi blochează activitatea.
GdS scria zilele trecute că se pregătește poprirea electronică, astfel încât să fie executat silit un singur cont al debitorului, din care Fiscul să retragă suma aferentă debitului. Și nimic în plus. Detaliem, mai jos, care este procedura stabilită anul acesta, cu precizarea că încă nu se poate aplica poprirea unui singur cont.
Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1665/2020 stabilește regulile de aplicare a popririi electronice. Ordinul a fost adoptat “luând în considerare necesitatea creării mecanismului privind automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele de executare silită din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, astfel încât disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi să nu se producă sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate”, se arată în actul normativ cu pricina.
ANAF trebuie să primească informații prompte de la bănci
Fiscul va interoga băncile pentru a afla la ce instituție financiară are debitorul conturi cu bani.
În cazul în care există o instituţie de credit care a confirmat o sumă ce poate fi plătită, la nivelul celei rămase de recuperat din poprirea înfiinţată, se transmite automat ordonanţarea de plată către această instituţie de credit. Și Fiscul și băncile sunt obligate să facă informările în timp real, până la anumite ore ale fiecărei zile.
În situaţia în care cuantumul sumelor ce pot fi plătite, transmise de către instituţiile de credit, nu acoperă în integralitate suma rămasă de recuperat, se transmite ordonanţarea de plată fiecărei instituţii de credit pentru a vira sumele confirmate în conturile indicate în adresa de înfiinţare a popririi.
În cazul în care debitorul nu are în conturile bancare sume ce pot fi plătite de către instituţiile de credit, poprirea rămâne înfiinţată. Urmând ca în situaţia în care pe viitor vor există astfel de sume, să se aplice în mod corespunzător poprirea, potrivit legii.
Noile prevederi privind poprirea sunt valabile de la data de 12 martie 2020. Însă nu s-au putut aplica, din două motive. În primul rând, prin ordonanțe militare au fost sistate popririle pe conturi până pe 25.10.2020. În al doilea rând, Ordinul emis de ministrul Finanțelor nu avea proceduri de aplicare elaborate. Aceste proceduri nu au fost adoptate nici până la data de 15 septembrie 2020, potrivit unor surse contactate de GdS.
Ce se va întâmpla cu vechile popriri pe conturi, aflate în circuit
Popririle înfiinţate până la data intrării în vigoare a Ordinului rămân supuse regulilor stabilite la momentul înfiinţării lor. O regulă ar fi să se efectueze viramentele de către instituţiile de credit pentru stingerea obligaţiilor fiscale/bugetare ce au stat la baza acestora. Aceasta se aplică după 25.10.2020. O altă regulă care poate fi aplicată, după caz, este: suspendarea, continuarea sau ridicarea acestor popriri.
Cum va funcționa sistemul e-Popriri
Așa cum este conceput Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1665/2020, dacă Fiscul aplică întocmai procedura de lucru și băncile răspund prompt, debitorilor nu li se vor reține mai mulți bani decât datorează statului.
Concret, care va fi procedura. Unitățile fiscale încarcă zilnic informații despre popriri pe o platforma gestionată la nivel național de ANAF, numită e-Popriri. În fiecare zi până la ora 11,00, sistemul informatic e-Popriri preia de la organele fiscale competențe informaţiile privind sumele rămase de recuperat din popririle înfiinţate. Pe baza informaţiilor prevăzute la punctul de mai sus se actualizează automat, în sistemul informatic e-Popriri, suma rămasă de recuperat. Caz în care se preia cea mai mică valoare dintre suma rămasă de recuperat existentă în sistemul informatic e-Popriri la momentul actualizării şi suma rămasă de recuperat la nivelul organului fiscal.
Sumele restante de plată ale debitorilor se actualizează
În cazul în care executarea silită se suspendă sau, după caz, se continuă, potrivit legii, organul fiscal competent transmite către sistemul informatic e-Popriri informaţia despre această stare, actualizându-se statusul popririi. De asemenea, Ordinul prevede că dacă un debitor își deschide un cont la o altă bancă (în care are disponibil), acea instituție financiară este obligată să informeze ANAF.
Instituţiile de credit au obligaţia să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare silită, în ordinea vechimii primirii adreselor de înfiinţare a popririi.