0.9 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum poți cumpăra vechime în muncă retroactiv, pe 6 ani

Cum poți cumpăra vechime în muncă retroactiv, pe 6 ani

Persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă și nu au împlinit vârsta standard de pensionare pot să cumpere vechime retroactiv. Suma minimă pe care trebuie să o achite pe o lună de vechime cumpărată retroactiv este de cel puțin 25% din salariul minim pe economie. GdS a calculat cât trebuie să plătească la stat cineva care cumpără 6 ani de vechime.

Guvernul a adoptat OUG 163/2020 prin care se prevede că persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă pentru a se pensiona pot cumpăra retroactiv vechime. De data această, perioada pentru care se poate cumpăra vechime este mai mare decât la ultima prevedere legislativă din 2016, similară acesteia.

Acum se poate cumpăra vechime din urmă pentru șase ani în care persoana nu a lucrat. Conform calculelor GdS, sumele minime de plată către Casa Județeană de Pensii Dolj nu sunt de neglijat.

Cine se poate asigura retroactiv la pensii

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoană “nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se arată în actul normativ publicat recent.


Până la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevăzute la mai sus pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Modelul de contract este prevăzut în anexa nr. 1 la OUG 163/2020. Iar modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2 a aceluiași act normativ.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoana care vrea să cumpere vechime

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.


Potrivit art. II, alin. (3) din OUG 163, “La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:
a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

Cum se calculează suma datorată pentru vechime retroactivă

OUG prevede cum se poate calcula plata contribuției la pensii pentru perioada cât persoana nu a fost asigurată.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art 138, litera a) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare. Cu alte cuvinte, o persoană care vrea să cumpere vechime trebuie să achite 25% din venitul lunar asigurat. Dar acest venit lunar nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară existent la data încheierii contractului de asigurare. Venitul la care se asigura persoana poate fi mai mare decât salariul minim.

Ce sume s-ar plăti pentru cumpărarea de vechime

Dar ar fi să luăm în calcul faptul că o persoană s-ar asigura la pensii la nivelul salariului minim brut pe țară, cota de contribuție la asigurările sociale de stat ar fi de 558 de lei pe lună. Ceea ce ar însemna că persoana care își cumpără vechime retroactiv pe un an ar achita 6.696 de lei. Dacă și-ar cumpăra vechime pe 6 ani din urmă, adică pe maximul perioadei prevăzută de OUG 163, atunci persoana care se asigură ar achita minimum 40.176 de lei.


În cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracțiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.
Potrivit OUG, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2021.


Până la data de 1 octombrie 2020, acest act normativ nu putea fi aplicat. Casele teritoriale de pensii așteaptă Normele metodologice. Acestea ar trebui să apară cât mai repede cu putință.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS